Nέοι Άγιοι

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
GiorgosDuess
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας
Επικοινωνία:

Nέοι Άγιοι

Δημοσίευση από GiorgosDuess »

De me noiazei to ti grafoun alla mou ti spaei oso de fantazeste to POS to grafoun. Me eironia kai, se themata pou exoun mesanyxta. Diavaste :
Ιερά τεστ για υποψήφιους αγίους
Δύσκολη υπόθεση η αγιοποίηση στην Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά και πολλά τα αιτήματα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάνος Χαραλαμπάκης
Φωτογραφία
Ο Πάπας Ιωάννης- Παύλος Β΄ είχε προτείνει 1.351 ανθρώπους για αγιοποίηση, εκ των οποίων τελικά ανακήρυξε αγίους τους 464. Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες, όπως ανακοινώθηκε από την Αγία Έδρα, αποδίδεται και σ΄ αυτόν ένα θαύμα κι έτσι και ο ίδιος βρίσκεται ένα βήμα πριν από την αγιοποίηση...
Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, η αγιοποίηση είναι πολύ πιο δύσκολη υπόθεση, αφού τα κριτήρια είναι πολύ αυστηρότερα. «Αγία λίστα αναμονής» μπορεί να μην υπάρχει, όπως στο Βατικανό, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι λίγα τα αιτήματα για την κατάταξη στο αγιολόγιο κληρικών και μοναχών, που φθάνουν στην Ιερά Σύνοδο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο από τις μητροπόλεις.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και ο ήρωας της Επανάστασης του 1821, ο Αθανάσιος Διάκος είχε προταθεί για να ανακηρυχθεί άγιος. Το αίτημα όμως απορρίφθηκε από τη Σύνοδο, διότι θεωρήθηκε ότι δεν πληρούσε τα κριτήρια.
Οι... προτεινόμενοι
Ο όσιος Εφραίμ, ο όσιος Κλήμης, ο μοναχός Παΐσιος και ο μοναχός Πορφύριος είναι μόνο μερικοί από όσους έχουν προταθεί ή πρόκειται να προταθούν για κατάταξη στο αγιολόγιο της Εκκλησίας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του οσίου Εφραίμ: έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στη Σύνοδο από τη μητρόπολη Αττικής και εν συνεχεία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την κατάταξή του στο αγιολόγιο, «αλλά εκκρεμεί, δεν έχει αγιοποιηθεί», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Αττικής, αρχιμανδρίτης κ. Ιερόθεος Καλογερόπουλος.
Παρ΄ όλα αυτά στο μοναστήρι, εδώ και χρόνια τον αντιμετωπίζουν ως άγιο: Η μονή ονομάζεται πλέον Ευαγγελισμού της Θεοτόκου- Αγίου Εφραίμ. Και από τότε που ανακαλύφθηκαν τα λείψανά του κατόπιν οράματος της ηγουμένης, χιλιάδες πιστών συρρέουν στο μοναστήρι, στη Ν. Μάκρη. Άλλωστε και στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης Αττικής αναφέρεται ως ο «Άγιος Μεγαλομάρτυς Εφραίμ», ενώ τονίζεται ότι «τα θαύματά του είναι καθημερινά». Σημειώνεται ότι πρόκειται για το μοναστήρι που «έκαψε» τον Μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι έπαιρνε τα περισσότερα χρήματα που άφηναν οι πιστοί...
Τα τελευταία χρόνια έχουν στηθεί κανονικές καμπάνιες γύρω από τη ζωή και το έργο των μοναχών του Αγίου Όρους Παΐσιου και Πορφύριου. Αγιορείτικες κοινότητες και αδελφότητες έχουν γράψει βιβλία και έχουν φτιάξει ιστοσελίδες «φαν κλαμπ» για τους δύο μοναχούς, ενώ παράλληλα συγκεντρώνουν μαρτυρίες πιστών για θαύματα που έχουν πραγματοποιήσει, με στόχο την αγιοποίησή τους. Ο γέροντας Πορφύριος πέθανε το 1991, ενώ ο Παΐσιος το 1994. Στους δύο μοναχούς έκανε μάλιστα αναφορά και ο κ. Χριστόδουλος- ίσως συμβάλει σημαντικά σε ενδεχόμενο αίτημα για την αγιοποίησή τουςστο χθεσινό κήρυγμά του. Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «και στις μέρες μας υπάρχουν ανάμεσά μας άνθρωποι που έχουν τη χάρη του θεού και αναφέρομαι σε πατέρες όπως ο Παΐσιος και ο Πορφύριος, αλλά και τόσους άλλους που πέρασαν από αυτήν τη ζωή και όσοι τους γνώρισαν από κοντά τους αναγνωρίζουν ως σύγχρονους αγίους», ανεβάζοντας έτσι τις... μετοχές τους εν όψει της τελικής κρίσης.
Οι... κομμένοι
Πάντως, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος τονίζει ότι οι διαδικασίες στην Ορθόδοξη Εκκλησία για την κατάταξη στο αγιολόγιο διαφέρουν σημαντικά σε σύγκριση με την Καθολική Εκκλησία. Όπως λέει, για να καταταχθεί στο αγιολόγιο ένα πρόσωπο θα πρέπει να πληρούνται 3-4 βασικά κριτήρια: «Αυτά είναι η ορθόδοξη διδασκαλία του, τα θαύματα που έκανε, οι μαρτυρίες του λαού για το πρόσωπό του, η αφθαρσία των λειψάνων».
Όσο για τις πιέσεις που ασκούνται από τις τοπικές κοινωνίες για την αγιοποίηση προσώπων ο καθηγητής Φιλοσοφίας των Θρησκειών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Μάριος Μπέγζος συμπληρώνει: «Πάντα υπάρχουν σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό. Γι΄ αυτό η καλύτερη ασφαλιστική δικλίδα είναι να περάσει αρκετός χρόνος από τον θάνατο των κληρικών ή μοναχών που προτείνονται για αγιοποίηση».
Ποιοί είναι οι πρόσφατα ανακηρυγμένοι άγιοι
email email print απόκομμα print εκτύπωση

ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ!
Τα τελευταία χρόνια έχουν στηθεί κανονικές καμπάνιες γύρω από το έργο των μοναχών του Αγίου Όρους Παΐσι
ICXC
Άβαταρ μέλους
evagelia
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από evagelia »

δεν ξέρω αλήθεια ποια ανθρώπινα
συμφέροντα,έχουν ακόμη και
άνθρωποι τις εκκλησιας,και
δεν έχουν αγιοποίηση ακόμη τον
AΓΙΟ ΜΕΓΑΛΟΜAΡΤΥΡΑ ΕΦΡΑΊΜ
τον οποιο προσωπικά γνώρισα
θαυματουργικός.πριν από πολλά
χρονια.χωρίς να έχω ακούσει προηγούμενος τίποτε.και από τότε τα θαύματα του,στην οικογένεια μου,γενικά,αλλα και σε μένα είναι
και πολλά και μεγάλα.έτσι θα μου
επιτραπεί να τα έχω με την
επίσημη,εκκλησια.συγγνώμη πολύ.είμαι από αυτούς που έζησα από κοντά κάποια γεγονότα,στην
ιερά μονη του Αγίου.όταν ερχόταν η ΔΕH για να κόψη το ρεύμα.γιατί τα χρήματα πήγαιναν αλλου.και η μοναχές δεν είχαν να φάνε.ήμουν εκεί.όταν ερχότανε άρρωστοι πριν και φεύγανε υγιής,ήμουν εκεί.Και ποτε δεν παραπονέθηκε η Γλυκιά όσια Μανούλα έχουμε τον AΓΙΟ ΜΑΣ έλεγε.Τι να μου πούνε?
η να τους πω εγώ πιο πολλά?και
"ονομστικα"?για κάποιους δεσποτάδες,και για την ζωή που έκαναν?και σκανδάλιζαν ακόμη και απλούς,ανθρώπους που πήγαιναν να εργασθouv,σε κάποια μεγάλα μοναστήρια.Τέλος pantwn.as μην επεκταθώ.γιατί ο ίδιος ο ΚΎΡΙΟΣ ΕΊΠΕ ΟΥΑΙ,σε οποιους σκανδαλίσουν τα μικρά μου πρόβατα.και αυτοί το έκαναν.
τέλος και ας είναι οποιοι είναι
δεν με ενδιαφέρει καθόλου.είναι ντροπή τους.τα μονα που ξέρανε να λένε ότι το δέρμα τους είναι τόσο
καλομαθημένο, που μονο τα μετάξια δέχεται.μάλιστα και αλλα polla.i Αγια μανούλα όμως και
η μοναχούλες φορούσαν σκληρά
και μπαλωμένα γιατί τους τα έπαιρναν,η δεσποτάδες?η Nt......Με συχωρείτε αν παραφέρομε,αλλα ειδικά για τον AΓΙΟ ΜΟΥ
και την ΖΩΉ μου αν μου έλεγαν
θα έδινα και για την μανούλα .
όπως και για τον πατέρα πορφύριο
τον γλυκό μου agio.ton πατέρα παΐσιο,και τον πατέρα ιάκωβο.
ναι και τους γνώρισα,και είχα την τιμή ,Να πάρω την ευχή τους.μέχρι τώρα
ακούω τον Πατέρα Πορφύριο,να μου φωνάζει την ευχή του όπως την τελευταία φορα που τον επισκέφτηκα.λοιπόν τέλος γιατί είναι τόσα πολλά που θα μπορούσα να γράφω ώρες.και πάλι συγγνώμη.
Άβαταρ μέλους
evagelia
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από evagelia »

επανέρχομαι γιατί και τα καλά va λέγονται.γιατί κάποτε γνώρισα και κάποιον πολύ ταπεινό,που
σε κάποιο τραπέζι "παραξενευ8ικε" με την πολυτέλεια,και το είπε,
αφού ο ίδιος έκανε ταπεινά κάποιες εργασίες.πρόκειται
για τον Μακαριστό,Πατριάρχη Αλεξανδρείας
Παρθένιο
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα”