Σελίδα 1 από 1

O οίνος του Θεού

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Απρ 29, 2007 1:57 pm
από Misha
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ SOLAN


Δεκαπέντε χρόνια τώρα, στη Νότια Γαλλία, οι μοναχές ενός ορθόδοξου μοναστηριού -μετόχι της Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Ορους- παράγουν ένα βιολογικό κρασί, σκέτο... θαύμα!

Της Μαρίνας Χιώτη

Eδώ, τα λιπάσματα και τα εντομοκτόνα είναι άγνωστες λέξεις

Η ιστορία του μοναστηριού αρχίζει πριν από περίπου 18 χρόνια όταν τρεις μοναχές ίδρυσαν στην περιοχή La Chapelle-en-Vercors μία ορθόδοξη κοινότητα, κοντά σε ένα επίσης ορθόδοξο ανδρικό μοναστήρι. Η κοινότητα μεγάλωνε συνεχώς και το μοναστήρι ήταν πια πολύ μικρό για τις ανάγκες τους. Κι επειδή ήταν δύσκολο να γίνουν επεκτάσεις στα ήδη υπάρχοντα κτίρια πάρθηκε η απόφαση να μετακομίσουν. Την προσοχή τους τράβηξε ο ηλιόλουστος νότος και βρήκαν ό,τι ακριβώς έψαχναν στο Gard, κοντά στο Uzes της Νότιας Γαλλίας.

Tο μοναστήρι βρίσκεται μεταξύ της Provence (ανατολικά) και του Languedoc (δυτικά). Το έδαφος είναι ξηρό με ασβεστολιθικό υπέδαφος και ολόγυρα υπάρχουν δάση από καστανιές. Περιλαμβάνει 40 εκτάρια δάσους και 20 εκτάρια καλλιεργήσιμης γης.

Οι μοναχές, ακολουθώντας πιστά το ότι «ο άνθρωπος είναι ο φύλακας της Δημιουργίας», φροντίζουν και προστατεύουν τη γη, δεν την εκμεταλλεύονται αλόγιστα. Στο Solan τα χημικά λιπάσματα, τα εντομοκτόνα και τα ζιζανιοκτόνα είναι άγνωστες λέξεις. Αντίθετα, χρησιμοποιούν την κοπριά και το κομπόστ. Οσο για τα ζιζάνια; Η καταπολέμησή τους γίνεται με μηχανικό τρόπο.


Εικόνα



Το μυστικό είναι στο terroir

Ανάμεσα στους οπωρώνες, τον λαχανόκηπο και τις... προσευχές, οι μοναχές της κοινότητας καλλιεργούν τα αμπέλια που είναι φυτεμένα με ποικιλίες όπως Cinsault, Carignan, Grenache, Sauvignon, Syrah, Cabernet Franc κ.ά. Μπορεί, όταν μετακόμισαν εκεί, να μη γνώριζαν τίποτα για το κρασί, ο Κύριος όμως, τους έδωσε ένα αμπέλι κι εκείνες έπρεπε να το καλλιεργήσουν. Τα πρώτα χρόνια έδιναν τα σταφύλια τους στον τοπικό συνεταιρισμό. Κατόπιν όμως και με την καθοδήγηση της ηγουμένης του μοναστηριού, Υπαντίας, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην οινοποίηση του δικού τους κρασιού. Εκαναν συχνά ταξίδια στην περιοχή της Βουργουνδίας προκειμένου να διδαχθούν τα πάντα για την καλλιέργεια του αμπελιού τους. Κι έμαθαν ότι το μυστικό είναι στη γνώση γύρω από το terroir. Και την κατέκτησαν, με τη βοήθεια ενός γεωλόγου και ενός υδρογεωλόγου. Ξεχώρισαν 4 κύρια terroir των 35 εκταρίων, στα 5 από τα οποία βρίσκονταν φυτεμένα παλαιά κλήματα (30 - 40 χρόνων), και προχώρησαν σε τρύγο με το χέρι και σε μικροοινοποιήσεις σε χωριστά πατητήρια ανάλογα με τα κλήματα και το terroir. Το κλάδεμα, η έκθεση του φυτού στον ήλιο (palissage) και ο πράσινος τρύγος εφαρμόζονται με ευλάβεια, κι όλα μαζί συντελούν στα ιδιαίτερα κρασιά τους.

Re: O OINOΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Απρ 29, 2007 2:00 pm
από Misha
Το μοναστήρι -με τη βοήθεια οινολόγων και αναγνωρισμένων οινοχόων- ειδικεύεται στα κρασιά από χαρμάνια. Οι ετικέτες Cuvees Saint-Martin, Saint-Ambroise και Saint-Porphyre είναι οι πιο σημαντικές της παραγωγής τους. Ποιο είναι το μυστικό των μοναχών του Solan για την παραγωγή τόσο καλών κρασιών; Η δουλειά στο αμπέλι γίνεται με στόχο τη χαμηλή απόδοση αλλά την παραγωγή υψηλής ποιότητας σταφυλιών. Ιδιαίτερη σημασία δίνουν οι αδελφές μοναχές και οι σύμβουλοί τους, στην επιλογή των βαρελιών: ξύλινα δρύινα βαρέλια, bourguignonne ή bordelaise.

Εικόνα

Τα βαρέλια απογεμίζονται το λιγότερο μία φορά την εβδομάδα και η τεχνική του batonnage ακολουθείται ανάλογα με τις ανάγκες. Οι δόσεις του θειώδους είναι ελαχιστοποιημένες στα απολύτως απαραίτητα επίπεδα. Το κρασί είναι πολύ ευαίσθητο -«πρέπει να το παρακολουθούμε όπως το γάλα στη φωτιά», λένε χαρακτηριστικά οι ίδιες οι μοναχές- έτσι ώστε «να αναπτύξει και να κρατήσει την πολυπλοκότητα του αρώματός του». Ο Bruno Quenioux επικεφαλής οινοχόος της κάβας του Lafayette Gourmet, δηλώνει για τα κρασιά του μοναστηριού: «Τα κρασιά του μοναστηριού του Solan πάνω απ' όλα κάνουν καλό στο σώμα και στην ψυχή, διότι είναι κρασιά με συναισθήματα. Αισθανόμαστε την αναζήτηση της καρδιάς σε αυτά ανακαλύπτοντας μία ευθύτητα, μία συνέπεια, μία αληθινή ισορροπία δομής και αρώματος».

Info: Μπορείτε κι εσείς να επισκεφθείτε το μοναστήρι ακόμη και την περίοδο του τρύγου, για να βοηθήσετε στη διαδικασία. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 0033.466829912 (υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο και αυτόματος τηλεφωνητής) Fax: 0033-466829908
Στην ιστοσελίδα www.chambarand.com διατίθενται τα προϊόντα πολλών μοναστηριών, ανάμεσά τους και τα κρασιά του Solan.

Τα κρασιά του Solan

Cuvee Saint Jean Bouche d'Or (vin doux naturel)
Αρώματα καρπουζιού, κυδωνιού και ξερού βερίκοκου. Γλυκό κρασί το οποίο σερβίρεται με τα 13 παραδοσιακά επιδόρπια της Προβηγκίας.

Cuvee Saint-Martin (rouge)
Κρασί ελαφρύ, φρέσκο, με υπέροχο ρουμπινί χρώμα. Μύτη κόκκινων φρούτων και κυρίως μύρτιλων. Ιδανικό για να συνοδεύσει κρεατικά.

Cuvee Saint-Ambroise (rouge)
Γεμάτο φινέτσα, με αρώματα κερασιού και σανταλόξυλου. Ωραία ισορροπία μεταξύ ξύλου και φρούτων. Συνοδεύει κυνήγι και πιάτα με έμφαση στα μπαχαρικά.

Cuvee Saint-Porphyre (rouge)
Αρώματα κανέλας και βανίλιας. Κομψό και βελούδινο, ένα κρασί απολαυστικό που συνδυάζεται ιδανικά με πιάτα με μπαχαρικά, κυνήγια και κρέατα κρασάτα.


(το άρθρο είναι από το περιοδικό "Οινοχός " της εφημεριδας "Καθημερινή"

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Απρ 29, 2007 2:17 pm
από Misha
Εικόνα


εικονες απο το μοναστηρι του Σολαν


Εικόνα

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Απρ 29, 2007 2:22 pm
από Misha
Εικόνα



εικόνες της περσινής συναξης των Ορθοδοξων της Νοτιοανατολικής Γαλλιας την Πρωτομαγια του 2006 στο μοναστήρι του Σολάν


Εικόνα

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Απρ 29, 2007 2:43 pm
από AUONITHS
Tι καλά!!..νάσαι καλά!! :sith:

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Απρ 29, 2007 5:55 pm
από justin
Το άρθρο αυτό μου θυμίζει μιά διήγηση του ΑΓΊΟΥ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ, όταν σαν έφηβος εργαζότανε σε ένα μπακάλικο και τυχαία άκουσε την περιγραφή ενός γέροντα για τον ΜΟΝΟΞΥΛΙΤΗ , το περίφημο κρασί του Αγίου Όρους...

Κάποιος πάλι προσκυνητής ρώτησε έναν γέροντα στο Άγιο Όρος, ποιό το μυστικό της γεύσης ενός γλυκύτατου κρασιού , που πρόσφερε σαν φιλοξενία στο κελάκι του. Κι εκείνος του απάντησε : "βάζω μέσα λίγο χαιρετισμούς της Παναγίας και μιά μικρή αγρυπνία!"

Και βέβαια, η καλύτερη οικοδέσποινα είναι η Γερόντισσα του Αγίου Όρους, η Κυρία των Αγγέλων!

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Απρ 29, 2007 6:47 pm
από Misha
Εικόνα

εποχή του κλαδέματος των αμπελιών στο μοναστήρι του Σολάν


Εικόνα