Ελάχιστοι επαγγελματίες γνωρίζουν τον προστάτη τους
Άγιοι με ειδικότητες!
Επαγγελματικές ομάδες, κυρίως στην Ελλάδα και στη Ρωσία, έψαξαν το αγιολόγιο-εορτολόγιο και βρήκαν τον προστάτη-Άγιό τους.
Άγιους-προστάτες για όλα τα επαγγέλματα, ακόμη και για τα πιο σύγχρονα, έχει η Εκκλησία μας. Στην Κύπρο ωστόσο είναι ελάχιστες οι επαγγελματικές ομάδες οι οποίες τους γνωρίζουν. Ιατροί, πιλότοι, αστυνομικοί, βοσκοί, δασικοί υπάλληλοι, δικαστικοί, ηθοποιοί και πολλοί άλλοι, έχουν τον... δικό τους Άγιο. Όπως εξήγησε στον "Π" ο πατήρ Χαράλαμπος Κούρρης, ο οποίος στο παρελθόν ερεύνησε το θέμα, οι ίδιες οι επαγγελματικές ομάδες, κυρίως στην Ελλάδα και στη Ρωσία, έψαξαν εξονυχιστικά το πλούσιο αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και εντόπισαν Αγίους, οι οποίοι επί των μερών τους έκαναν κάτι αντίστοιχο ή έστω παρεμφερές με το επάγγελμα που εξασκούν και τους "ανακήρυξαν" σε προστάτες τους. Σύμφωνα με τον πάτερα Χαράλαμπο, πολλοί από τους προστάτες-Άγιους επαγγελμάτων, έχουν αναγνωριστεί και από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας και της Ρωσίας.
Βρείτε τον Άγιό σας
Η λίστα με τις... "ειδικότητες" των Αγίων που μας έστειλε ο πατήρ Χαράλαμπος, είναι τεράστια, γι' αυτό θα επικεντρωθούμε μόνο σε μερικούς προστάτες επαγγελμάτων, ξεκινώντας από τους πιο "γνωστούς", όπως είναι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ.
Σύμφωνα με τον πάτερ Χαράλαμπο, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι ο προστάτης της αεροπορίας και κατ' επέκταση των πιλότων, αεροσυνοδών και όλων όσων το επάγγελμά τους σχετίζεται με τους αιθέρες, καθώς ως αρχηγός των αγγέλων, τους προστατεύει με τα φτερά του. Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ γιορτάζει στις 8 Νοεμβρίου.
Προστάτης των οδηγών είναι ο Άγιος Χριστόφορος, ο οποίος γιορτάζει στις 9 Μαΐου. Ο Άγιος Χριστόφορος (ο οποίος γιόρταζε πρόσφατα), ήταν ένας μεγαλόσωμος και ατρόμητος άντρας, ο οποίος χρησιμοποιούσε τη δύναμή του για να κουβαλά στην πλάτη του συνανθρώπους του, από τη μια όχθη του ποταμού μέχρι την άλλη. Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία, ο Χριστός, για να τον επαναφέρει στην ταπεινότητα, εμφανίστηκε ως παιδάκι, ζητώντας του να τον μεταφέρει στην άλλη όχθη του ποταμού. Στη μέση όμως της διαδρομής, το παιδάκι έγινε βαρύ και δυνατό, λυγίζοντας τον εύσωμο άντρα.
Οι οδοντίατροι, έχουν για προστάτη τους τον Άγιο Αντύπα, ο οποίος υπήρξε στον καιρό του γιατρός με ειδικότητα στα οδοντικά νοσήματα.
Προστάτιδα, έχουν όμως και οι Αστυνομικοί, την Αγία Ειρήνη, που γιορτάζει στις 5 Μαΐου. Καθιερώθηκε ως προστάτιδα της Αστυνομίας, λόγω του ονόματός της.
Και μοντέρνες "ειδικότητες"
Υπάρχουν όμως και λιγότερο γνωστοί Άγιοι, οι οποίοι είναι προστάτες πιο μοντέρνων επαγγελμάτων.
Οι ζαχαροπλάστες, επέλεξαν για προστάτη τους τον Άγιο Μιχαήλ Μαυρουδή το νεομάρτυρα, αφού και ο ίδιος υπήρξε αρτοπώλης στη Θεσσαλονίκη.
Προστάτης των ηθοποιών και των ανθρώπων του θεάτρου είναι ο Άγιος Πορφύριος, ο οποίος γιορτάζει στις 26 Φεβρουαρίου. Ο Άγιος Πορφύριος, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέξαμε, ήταν μίμος!
Έχουν και οι ξενοδόχοι τον Άγιό τους! Πρόκειται για τον Άγιο Σαμψών, τον ξενοδόχο, ο οποίος γιορτάζει στις 27 Ιουνίου. Ο Άγιος Σαμψών, φιλοξενούσε φτωχούς και άρρωστους, τους οποίους μάλιστα θεράπευε.
Τον Άγιό τους έχουν και οι βοσκοί. Είναι ο Άγιος Μάμας. Άγιος των δασικών υπαλλήλων είναι ο Όσιος Σεραφείμ του Σάρωφ.
Οι δικαστικοί, έχουν για προστάτη τον Άγιο Διονύσιο τον Αρειοπαγίτη, οι οφθαλμίατροι την Αγία Παρασκευή, οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι τον Άγιο Ζήνωνα και οι μάγειροι τον Άγιο Ευφρόνυσο.
Άγιοι "θεραπευτές"
Ψάχνοντας το αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, βρήκαμε όμως και Αγίους "θεραπευτές", με χαρίσματα δηλαδή, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση ασθενειών. Μερικοί από αυτούς, είναι η Αγία Φωτεινή, η οποία βοηθά στη θεραπεία των πονοκεφάλων, ο Άγιος Παντελεήμονας, ο οποίος βοηθά στις αιμορραγίες του σώματος, η Αγία Ξένια, για τις παθήσεις της καρδιάς, ο Άγιος Χαράλαμπος, για στομαχικές και εντερικές ενοχλήσεις, και ο Άγιος Ελευθέριος, που βοηθά την ευτοκία στις έγκυες γυναίκες. Υπάρχουν όμως και Άγιοι "θεραπευτές", σύγχρονων παθήσεων ή αισθητικών προβλημάτων που απασχολούν κυρίως τους σύγχρονους ανθρώπους, όπως είναι η τριχόπτωση, την οποία θεραπεύει ... η Αγία Μαγδαληνή.
Οι επαγγελματίες βρήκαν προστάτη
Οι περισσότερες από τις οργανωμένες και μη, επαγγελματικές ομάδες, με τις οποίες επικοινωνήσαμε, δεν γνώριζαν για την ύπαρξη του προστάτη τους. Παρόλα αυτά, επέδειξαν έντονο ενδιαφέρον όταν τους τον υποδείξαμε.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φορτηγατζήδων, Λουκάς Δημητρίου, δεν γνώριζε ότι ο Άγιος Χριστόφορος είναι ο προστάτης των οδηγών. Ωστόσο, ο συνάδελφός του, Κυριάκος Καπνίσης, όχι μόνο το γνώριζε, αλλά στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας του είχε στο όχημά του και το εικόνισμά του Αγίου Χριστοφόρου.
Ούτε οι ζαχαροπλάστες, ή τουλάχιστον ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ζαχαροπλαστών Λευκωσίας και ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου "Τρία Φανάρια", Αντρέας Λεμονάρης, γνώριζε ότι ο Άγιος Μιχαήλ ο νεομάρτυρας είναι ο προστάτης τους. Άκουσε πάντως με ενδιαφέρον όσα του αναφέραμε, ενώ μας είπε ότι θα ψάξει περαιτέρω για το βίο του Αγίου των ζαχαροπλαστών.
Έκπληξη προκάλεσε στο διευθυντή των τριχολογικών κέντρων "Hairlife Clinics", Γιώργο Σερδάρη, το γεγονός ότι υπάρχει προστάτιδα για ένα αισθητικό πρόβλημα, όπως είναι η τριχόπτωση. Μας ανέφερε πως εντός των ημερών, θα αγοράσει την εικόνα της Αγίας Μαγδαληνής και θα την τοποθετήσει σε περίοπτη θέση στις κλινικές του.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοϊζίδης, τηρούσε άγνοια για την ύπαρξη του Αγίου Σαμψών του Ξενοδόχου. Αντέδρασε πάντως με χιούμορ όταν τον πληροφορήσαμε ότι ο Άγιος φιλοξενούσε φτωχούς και άρρωστους. "Στα πρότυπα του Αγίου κινούμαστε κι εμείς σήμερα", είπε. Μας ανέφερε μάλιστα ότι, στην επόμενη επίσκεψή του στο Άγιο Όρος, θα ζητήσει από τον γέροντά του περισσότερες πληροφορίες για το βίο του.
Ο οδοντίατρος Μάκης Συμεού, όχι μόνο γνώριζε ότι ο Άγιος Αντύπας είναι ο προστάτης του επαγγέλματος, αλλά όπως μας ανέφερε, έχει στο γραφείο του και την εικόνα του, την οποία του δώρισε ο Μητροπολίτης Κυρηνείας. Στην Οδοντιατρική Σχολή Αθήνας, υπάρχει μάλιστα όπως μας είπε, εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Αντύπα.
ΓΡΑΦΕΙ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
Πηγή: http://www.politis-news.com/cgibin/hweb ... V=articles
Άγιοι προστάτες επαγγελματικών ομάδων
Συντονιστές: ntinoula, Συντονιστές
Άγιοι προστάτες επαγγελματικών ομάδων
Re: Άγιοι προστάτες επαγγελματικών ομάδων
Στο τηλεπαιχνίδι του Σπύρου Παπαδόπουλου «Τοις μετρητής» άκουσα ότι ο προστάτης Άγιος των βοσκών είναι ο Άγιος Γεώργιος επειδή στις 23 Απριλίου που συνήθως γιορτάζεται ο Άγιος Γεώργιος, οι βοσκοί συνήθιζαν να βγάζουν τα πρόβατα τους για βοσκή για πρώτη φορά μετά το χειμώνα. Δεν ξέρω τώρα ποιό από τα δύο είναι αλήθεια :)Christos έγραψε:Τον Άγιό τους έχουν και οι βοσκοί. Είναι ο Άγιος Μάμας.
Αλήθεια, υπάρχει Άγιος προστάτης των προγραμματιστών ή των φωτογράφων;
Η ελπίς μου ο Πατήρ, καταφυγή μου ο Υιός, σκέπη μου το Πνεύμα το άγιον. Τριάς αγία, δόξα σοι.
Την πάσαν ελπίδα μου εις σε ανατίθημι, μήτηρ του Θεού, φύλαξον με
Την πάσαν ελπίδα μου εις σε ανατίθημι, μήτηρ του Θεού, φύλαξον με
-
- Έμπειρος Αποστολέας
- Δημοσιεύσεις: 279
- Εγγραφή: Παρ Ιούλ 08, 2005 5:00 am
- Τοποθεσία: Περιστέρι
-
- Έμπειρος Αποστολέας
- Δημοσιεύσεις: 279
- Εγγραφή: Παρ Ιούλ 08, 2005 5:00 am
- Τοποθεσία: Περιστέρι
Re: Άγιοι προστάτες επαγγελματικών ομάδων
Θα ρωτήσω κάτι που ίσως ακούγεται αστείο αλλά αφού υπάρχουν για όλες τις ομάδες Άγιοι,
ξέρει κανείς αν υπάρχει Άγιος για τους ηλεκτρονικούς/ηλεκτρολόγους/ και για τους προγραμματιστές υπολογιστών;
ξέρει κανείς αν υπάρχει Άγιος για τους ηλεκτρονικούς/ηλεκτρολόγους/ και για τους προγραμματιστές υπολογιστών;
Re: Άγιοι προστάτες επαγγελματικών ομάδων
Kαιρός να μάθουμε και ποιός είναι προστάτης των ανέργων .......
Καλή Σαρακοστή
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Δημοσιεύσεις: 1547
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 18, 2006 6:00 am
- Τοποθεσία: Στερεά Ελλάδα
Re: Άγιοι προστάτες επαγγελματικών ομάδων
Για ηλεκτρολόγους δεν ξέρω αλλά για προγραμματιστές και γενικά όσους ασχολούνται με την πληροφορική, εχω ακούσει πως προστατης άγιος θα μπορούσε να είναι ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής (21 Ιανουαρίου) διότι πριν γινει μοναχός, είχε ως επαγγελμα κατι σχετικό (να μεταφραζει και να μεταφερει πληροφοριες ή κατι τετοιο). Ωστοσο εχω ακουσει πως προστατες άγιοι θα μπορουσαν να είναι και οι Αρχαγγελοι Μιχαήλ και Γαβριηλ λόγω του ότι μεταφερουν πληροφοριες του Θεού στους ανθρώπους...eikonikos έγραψε:ξέρει κανείς αν υπάρχει Άγιος για τους ηλεκτρονικούς/ηλεκτρολόγους/ και για τους προγραμματιστές υπολογιστών;
ελα ντε....Ισως ο Αγιος Φανουριος ή ο Άγιος Μηνάς για να φανερωσουν δουλειά ή ο Άγιος Νεκταριος που και αυτός χτυπησε πορτες και εψαχνε για δουλειά όταν ηρθε διωγμενος απο την Αιγυπτο και δεν εβρισκε...Ωστόσο υπήρχε παλιότερο post εδώ για την Αγία Ξένη της Πετρούπολης στη Ρωσία και είχε τιτλο ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΨΑΧΝΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ,ΣΥΖΥΓΟ,ΣΠΙΤΙ ΚΤΛ επειδή η αγία τα απαρνήθηκε όλα αυτά για χαρη του Χριστού και μετα θανατον έχει κανει πολλά σχετικά θαυματα..lovethink έγραψε:Kαιρός να μάθουμε και ποιός είναι προστάτης των ανέργων .......
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Δημοσιεύσεις: 6147
- Εγγραφή: Τετ Μαρ 29, 2006 6:00 am
- Τοποθεσία: Γερμανία
- Επικοινωνία:
Άγιοι και Επαγγέλματα
Στο πέρασμα των αιώνων οι Άγιοι δεν είναι λίγοι. Αναρίθμητες είναι οι στρατιές των Αγίων. Ο Απ. Παύλος ομιλεί για «νέφος» Αγίων (Εβρ.12.1). Μορφές από κάθε κοινωνική τάξη, μορφωμένοι και αγράμματοι, άνθρωποι και των δύο φύλων και όλων των ηλικιών κατατάσσονται στη χορεία των Αγίων, των εκλεκτών του Θεού. Και φυσικά όλα τα επαγγέλματα ανέδειξαν Αγίους και πολλές επαγγελματικές τάξεις επεδίωξαν να βρουν και να έχουν έναν Άγιο προστάτη τους. Ως συνέχεια της ωραίας αυτής ευλαβούς συνήθειας, και σήμερα πολλά επαγγέλματα και λειτουργήματα έχουν τον Άγιο προστάτη τους:
1. Αγιογράφων (Ζωγράφων): Απ. Λουκάς 6 Ευαγγελιστής (18 Οκτωβρίου).
2. Αεροπόρων (πιλότων): Αρχάγγελοι Μιχαήλ καί Γαβριήλ (8 Νοεμβρίου).
3. Αθλητών (Γυμναστών): Άγιος Δημήτριος καί ο Αγ. Νέστωρ (26 καί 27 Οκτωβρίου)...
4. Αλιέων: Άγιοι Απόστολοι (30 Ιουνίου).
5. Ανθοπωλών: Άγιος Μιχαήλ (Πακνανάς), ο Αθηναίος Νεομάρτυς ο καί κηπουρός (9 Ιουλίου).
6. Αρτοποιών: Άγιος Παντελεήμων (27 Ιουλίου).
7. Αρωματοπωλών: Αγία Μυροφόρος Μαρία η Μαγδαληνή (22 Ιουλίου).
8. Αυτοκινητιστών (Οδηγών & Μεταφορέων): Άγιος Χριστόφορος (9 Μαΐου).
9. Βιβλιοπωλών (Βιβλιοθηκονόμων): Μέγας Φώτιος (6 Φεβρουαρίου).
10. Βοσκών: Άγιος Σώζων (7 Σεπτεμβρίου).
11. Βουλευτών: Άγιος 1ωσήφ (ο από Αριμαθαίας, ο ευσχήμων βουλευτής.
12. Γεωργών (Αμπελουργών): Άγιος Τρύφων (1 Φεβρουαρίου).
13. Γουναράδων: Προφήτης Ηλίας (20 Ιουλίου).
14. Δημοσιογράφων: Άγιος Μηνάς ο Καλλικέλαδος (10 Δεκεμβρίου).
15. Δικαστών: Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης (3 Οκτωβρίου).
16. Δικηγόρων: Άγιος Φιλογόνιος Επίσκοπος Αντιοχείας: (20 Δεκεμβρίου).
17. Εκπαιδευτικών (καί των μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών): Οι Τρεις Ιεράρχες, Μέγας Βασίλειος, Γρηγόριος ο Θεολόγος καί Ιωάννης ο Χρυσόστομος (30 Ιανουαρίου).
Εκπαιδευτικών Πληροφορικής: Αρχάγγελος Γαβριήλ (11 Ιουνίου).
18. Επιπλοποιών (Ξυλουργών): Άγιος Ιωσήφ ο μνήστωρ της Παρθένου Μαρίας. Η εορτή του είναι την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα.
19. Θεολόγων: Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος (8 Μαΐου).
20. Ηθοποιών: Άγιος Πορφύριος ο από μίμων (15 Σεπτεμβρίου).
21. Ιατρών: Άγιοι Ανάργυροι (1 Νοεμβρίου). Σημειώνουμε ότι: « Ως προστάτες, γενικώς της Ιατρικής (νοσολογίας, παθολογίας) θεωρούνται οι Λουκάς, Κοσμάς καί Δαμιανός, Παντελεήμων, καί οι Ζηναΐς, Φιλονίλλα καί Ερμιόνη.
22. Ιεροψαλτών: Άγιοι Ρωμανός ο Μελωδός καί Ιωάννης ο Κουκουζέλης (1 Οκτωβρίου), καί Ιωάννης ο Δαμασκηνός (4 Δεκεμβρίου).
23. Κεραμοποιών: Άγιος Σπυρίδων (12 Δεκεμβρίου). Επειδή στήν Α' Οικ. Σύνοδο (εν Νικαία) μίλησε για το δόγμα της Αγίας Τριάδος με θαυμαστό τρόπο, χρησιμοποιώντας ένα κεραμίδι.
24. Κηπουρών: Άγιος Κόνων ο κηπουρός (5 Μαρτίου).
25. Κουρέων (Κομμωτών): Άγιος Ηλίας ο Άρδούνη, Νεομάρτυς, ο οποίος ασκούσε το επάγγελμα του κουρέα (31 Ιανουαρίου).
26. Ξυλογλύπτων: Άγιος Γεώργιος ο Χιοπολίτης, Νεομάρτυς (26 Νοεμβρίου), εξασκήσας την τέχνη του ξυλόγλυπτη.
27. Μαγείρων (και Εστιατόρων): Άγιος Ευφρόσυνος ο μάγειρος (11 Σεπτεμβρίου).
28. Μεταφραστών: Άγιος Συμεών ο Μεταφραστής (9 Νοεμβρίου).
29. Μετεωρολόγων: Προφήτης Ηλίας (20 Ιουλίου).
30. Ναυαγοσωστών: Προφήτης Ιωνάς (21 Σεπτεμβρίου).
31. Ναυτικών: Άγιος Νικόλαος (6 Δεκεμβρίου).
32. Ξενοδόχων: Άγιος Σαμψών ο ξενοδόχος (27 Ιουνίου).
33.Οδοντιάτρων: Άγιος Αντίπας (11 Απριλίου).
34. Οφθαλμιάτρων: Αγία Παρασκευή (26 Ιουλίου).
35. Παιδιάτρων: Άγιος Στυλιανός (26 Νοεμβρίου).
36. Παντοπωλών: (super market) Άγιος Νικόλαος ο παντοπώλης, Νεομάρτυς (23 Σεπτεμβρίου).
37. Ποιητών: Αγία Κασσιανή η ποιήτρια (7 Σεπτεμβρίου).
38. Πυροσβεστών: Οι Τρεις Παίδες (17 Δεκεμβρίου).
39. Ραπτών: Άγιος Δούκας ο ράπτης, Νεομάρτυς (24 Απριλίου).
40. Σιδηροδρομικών: Απόστολος και Διάκονος Φίλιππος (11 Οκτωβρίου).
41. Σιδηρουργών: Αγία Ελένη (6 Μαρτίου – Εύρεση Τιμίου Σταυρού και των Ήλων).
42. Συμβολαιογράφων: Άγιοι Μαρκιανός και Μαρτύριος, οι νοτάριοι (25 Οκτωβρίου).
43. Ταχυδρομικών: Άγιος Ζήνων ο ταχυδρόμος (10 Φεβρουαρίου).
44. Τελωνιακών: Απόστολος καί Ευαγγελιστής Ματθαίος (16 Νοεμβρίου).
45. Υδραυλικών; Ο δίκαιος Εζεκίας (28 Αύγουστου), ο όποιος κατασκεύασε σύστημα υδραγωγείου καί έφερε νερό στα Ιεροσόλυμα.
46. Υποδηματοποιών (καί καταστημάτων υποδημάτων): Άγιος Ιωάννης ο κάλφας, Νεομάρτυς (26 Φεβρουαρίου).
47. Υφασματοπωλών: Αγία Λυδία η Φιλιππησία, η πορφυροπώλις (20 Μαΐου).
48. Φαρμακοποιών: Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια (22 Δεκεμβρίου).
49. Φιλοσόφων: Άγιος Ιουστίνος ο φιλόσοφος καί μάρτυς (1 Ιουνίου).
50. Χημικών: Άγιος Μένιγνος ο κναφεύς (22 Νοεμβρίου).
51. Χρυσοχόων: Άγιος Συμεών ο Τραπεζούντιος ο χρυσοχόος, ο Νεομάρτυς (14 Αυγούστου).
Επίσης έχουμε προστάτες:
Των Μητέρων των Κληρικών: Οι Αγίες Εμμέλεια, Νόνα καί Ανθούσα (μητέρες των Τριών Ιεραρχών), τίς οποίες εορτάζουμε την Κυριακή μετά την Υπαπαντή του Κυρίου.
Των Ιεροκηρύκων: Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος (13 Νοεμβρίου).
Των Κατηχητών; Άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων (18 Μαρτίου).
Των Ομαδαρχών: Άγιος Δημήτριος (26 Οκτωβρίου).
Των Ιεροπαίδων: Άγιος Ταρσίζιος, ο δωδεκάχρονος μάρτυρας του 3ου αι. στη Ρώμη.
(Προτείνεται να τελείται η εορτή την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου),
Της Οικογένειας: Άγιοι Απόστολοι Ακύλας καί Πρίσκιλλα (13 Φεβρουαρίου).
Των Πολυτέκνων: Άγιοι Τερέντιος καί Νεονίλλα με τα επτά τέκνα τους (28 Οκτωβρίου).
Των Κωφαλάλων: Προφήτης Ζαχαρίας (5 Σεπτεμβρίου).
Των Κρατουμένων: Απόστολος Ονήσιμος (15 Φεβρουαρίου).
Του Στρατού Ξηράς (Πεζικοί): Άγιος Γεώργιος (23 Απριλίου).
Του Πυροβολικού: Αγία Βαρβάρα (4 Δεκεμβρίου).
Του Ναυτικού (καί Λιμενικοί): Άγιος Νικόλαος (6 Δεκεμβρίου).
Της Αεροπορίας: Αρχάγγελοι Μιχαήλ καί Γαβριήλ (8 Νοεμβρίου).
Της Αστυνομίας: Άγιος Αρτέμιος (20 Οκτωβρίου).
«Άγιοι και Επαγγέλματα» (Έκδοση Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών)
1. Αγιογράφων (Ζωγράφων): Απ. Λουκάς 6 Ευαγγελιστής (18 Οκτωβρίου).
2. Αεροπόρων (πιλότων): Αρχάγγελοι Μιχαήλ καί Γαβριήλ (8 Νοεμβρίου).
3. Αθλητών (Γυμναστών): Άγιος Δημήτριος καί ο Αγ. Νέστωρ (26 καί 27 Οκτωβρίου)...
4. Αλιέων: Άγιοι Απόστολοι (30 Ιουνίου).
5. Ανθοπωλών: Άγιος Μιχαήλ (Πακνανάς), ο Αθηναίος Νεομάρτυς ο καί κηπουρός (9 Ιουλίου).
6. Αρτοποιών: Άγιος Παντελεήμων (27 Ιουλίου).
7. Αρωματοπωλών: Αγία Μυροφόρος Μαρία η Μαγδαληνή (22 Ιουλίου).
8. Αυτοκινητιστών (Οδηγών & Μεταφορέων): Άγιος Χριστόφορος (9 Μαΐου).
9. Βιβλιοπωλών (Βιβλιοθηκονόμων): Μέγας Φώτιος (6 Φεβρουαρίου).
10. Βοσκών: Άγιος Σώζων (7 Σεπτεμβρίου).
11. Βουλευτών: Άγιος 1ωσήφ (ο από Αριμαθαίας, ο ευσχήμων βουλευτής.
12. Γεωργών (Αμπελουργών): Άγιος Τρύφων (1 Φεβρουαρίου).
13. Γουναράδων: Προφήτης Ηλίας (20 Ιουλίου).
14. Δημοσιογράφων: Άγιος Μηνάς ο Καλλικέλαδος (10 Δεκεμβρίου).
15. Δικαστών: Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης (3 Οκτωβρίου).
16. Δικηγόρων: Άγιος Φιλογόνιος Επίσκοπος Αντιοχείας: (20 Δεκεμβρίου).
17. Εκπαιδευτικών (καί των μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών): Οι Τρεις Ιεράρχες, Μέγας Βασίλειος, Γρηγόριος ο Θεολόγος καί Ιωάννης ο Χρυσόστομος (30 Ιανουαρίου).
Εκπαιδευτικών Πληροφορικής: Αρχάγγελος Γαβριήλ (11 Ιουνίου).
18. Επιπλοποιών (Ξυλουργών): Άγιος Ιωσήφ ο μνήστωρ της Παρθένου Μαρίας. Η εορτή του είναι την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα.
19. Θεολόγων: Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος (8 Μαΐου).
20. Ηθοποιών: Άγιος Πορφύριος ο από μίμων (15 Σεπτεμβρίου).
21. Ιατρών: Άγιοι Ανάργυροι (1 Νοεμβρίου). Σημειώνουμε ότι: « Ως προστάτες, γενικώς της Ιατρικής (νοσολογίας, παθολογίας) θεωρούνται οι Λουκάς, Κοσμάς καί Δαμιανός, Παντελεήμων, καί οι Ζηναΐς, Φιλονίλλα καί Ερμιόνη.
22. Ιεροψαλτών: Άγιοι Ρωμανός ο Μελωδός καί Ιωάννης ο Κουκουζέλης (1 Οκτωβρίου), καί Ιωάννης ο Δαμασκηνός (4 Δεκεμβρίου).
23. Κεραμοποιών: Άγιος Σπυρίδων (12 Δεκεμβρίου). Επειδή στήν Α' Οικ. Σύνοδο (εν Νικαία) μίλησε για το δόγμα της Αγίας Τριάδος με θαυμαστό τρόπο, χρησιμοποιώντας ένα κεραμίδι.
24. Κηπουρών: Άγιος Κόνων ο κηπουρός (5 Μαρτίου).
25. Κουρέων (Κομμωτών): Άγιος Ηλίας ο Άρδούνη, Νεομάρτυς, ο οποίος ασκούσε το επάγγελμα του κουρέα (31 Ιανουαρίου).
26. Ξυλογλύπτων: Άγιος Γεώργιος ο Χιοπολίτης, Νεομάρτυς (26 Νοεμβρίου), εξασκήσας την τέχνη του ξυλόγλυπτη.
27. Μαγείρων (και Εστιατόρων): Άγιος Ευφρόσυνος ο μάγειρος (11 Σεπτεμβρίου).
28. Μεταφραστών: Άγιος Συμεών ο Μεταφραστής (9 Νοεμβρίου).
29. Μετεωρολόγων: Προφήτης Ηλίας (20 Ιουλίου).
30. Ναυαγοσωστών: Προφήτης Ιωνάς (21 Σεπτεμβρίου).
31. Ναυτικών: Άγιος Νικόλαος (6 Δεκεμβρίου).
32. Ξενοδόχων: Άγιος Σαμψών ο ξενοδόχος (27 Ιουνίου).
33.Οδοντιάτρων: Άγιος Αντίπας (11 Απριλίου).
34. Οφθαλμιάτρων: Αγία Παρασκευή (26 Ιουλίου).
35. Παιδιάτρων: Άγιος Στυλιανός (26 Νοεμβρίου).
36. Παντοπωλών: (super market) Άγιος Νικόλαος ο παντοπώλης, Νεομάρτυς (23 Σεπτεμβρίου).
37. Ποιητών: Αγία Κασσιανή η ποιήτρια (7 Σεπτεμβρίου).
38. Πυροσβεστών: Οι Τρεις Παίδες (17 Δεκεμβρίου).
39. Ραπτών: Άγιος Δούκας ο ράπτης, Νεομάρτυς (24 Απριλίου).
40. Σιδηροδρομικών: Απόστολος και Διάκονος Φίλιππος (11 Οκτωβρίου).
41. Σιδηρουργών: Αγία Ελένη (6 Μαρτίου – Εύρεση Τιμίου Σταυρού και των Ήλων).
42. Συμβολαιογράφων: Άγιοι Μαρκιανός και Μαρτύριος, οι νοτάριοι (25 Οκτωβρίου).
43. Ταχυδρομικών: Άγιος Ζήνων ο ταχυδρόμος (10 Φεβρουαρίου).
44. Τελωνιακών: Απόστολος καί Ευαγγελιστής Ματθαίος (16 Νοεμβρίου).
45. Υδραυλικών; Ο δίκαιος Εζεκίας (28 Αύγουστου), ο όποιος κατασκεύασε σύστημα υδραγωγείου καί έφερε νερό στα Ιεροσόλυμα.
46. Υποδηματοποιών (καί καταστημάτων υποδημάτων): Άγιος Ιωάννης ο κάλφας, Νεομάρτυς (26 Φεβρουαρίου).
47. Υφασματοπωλών: Αγία Λυδία η Φιλιππησία, η πορφυροπώλις (20 Μαΐου).
48. Φαρμακοποιών: Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια (22 Δεκεμβρίου).
49. Φιλοσόφων: Άγιος Ιουστίνος ο φιλόσοφος καί μάρτυς (1 Ιουνίου).
50. Χημικών: Άγιος Μένιγνος ο κναφεύς (22 Νοεμβρίου).
51. Χρυσοχόων: Άγιος Συμεών ο Τραπεζούντιος ο χρυσοχόος, ο Νεομάρτυς (14 Αυγούστου).
Επίσης έχουμε προστάτες:
Των Μητέρων των Κληρικών: Οι Αγίες Εμμέλεια, Νόνα καί Ανθούσα (μητέρες των Τριών Ιεραρχών), τίς οποίες εορτάζουμε την Κυριακή μετά την Υπαπαντή του Κυρίου.
Των Ιεροκηρύκων: Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος (13 Νοεμβρίου).
Των Κατηχητών; Άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων (18 Μαρτίου).
Των Ομαδαρχών: Άγιος Δημήτριος (26 Οκτωβρίου).
Των Ιεροπαίδων: Άγιος Ταρσίζιος, ο δωδεκάχρονος μάρτυρας του 3ου αι. στη Ρώμη.
(Προτείνεται να τελείται η εορτή την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου),
Της Οικογένειας: Άγιοι Απόστολοι Ακύλας καί Πρίσκιλλα (13 Φεβρουαρίου).
Των Πολυτέκνων: Άγιοι Τερέντιος καί Νεονίλλα με τα επτά τέκνα τους (28 Οκτωβρίου).
Των Κωφαλάλων: Προφήτης Ζαχαρίας (5 Σεπτεμβρίου).
Των Κρατουμένων: Απόστολος Ονήσιμος (15 Φεβρουαρίου).
Του Στρατού Ξηράς (Πεζικοί): Άγιος Γεώργιος (23 Απριλίου).
Του Πυροβολικού: Αγία Βαρβάρα (4 Δεκεμβρίου).
Του Ναυτικού (καί Λιμενικοί): Άγιος Νικόλαος (6 Δεκεμβρίου).
Της Αεροπορίας: Αρχάγγελοι Μιχαήλ καί Γαβριήλ (8 Νοεμβρίου).
Της Αστυνομίας: Άγιος Αρτέμιος (20 Οκτωβρίου).
«Άγιοι και Επαγγέλματα» (Έκδοση Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών)
Ο αληθινός χριστιανός έχει τρία γνωρίσματα:
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.