Σελίδα 1 από 1
Bασίλης ο Βλογημένος
Δημοσιεύτηκε: Σάβ Μάιος 19, 2007 7:16 pm
από Misha
στην εικονα απεικονίζεται ο Αγιος Βασίλειος ,ο σαλός δια Χριστόν ή Bασίλειος ο Ευλογημένος (Vasily Blazeny) που έζησε απο το 1470- 1557 στη Μοσχα.Η εικόνα ειναι του α' μισού του 18 ου αιώνος.Ο αγιος εικονίζεται γυμνός όπως συνήθιζε να κυκλοφορει στους δρόμους της Μοσχας.Στο φόντο απεικονίζεται η πόλη της Μόσχας με το Κρεμλίνο και τον καθεδρικό ναό επ ονόματι του Αγίου.Θα ακολουθήσει ο βίος του μεταφρασμένος από ρωσικές πηγές.
Δημοσιεύτηκε: Σάβ Μάιος 19, 2007 7:25 pm
από Misha
Δημοσιεύτηκε: Σάβ Μάιος 19, 2007 8:35 pm
από Misha
ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ο ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ ΣΑΛΟΣ ΔΙΑ ΧΡΙΣΤΟΝ
15 Αυγούστου (2 Αυγούστου παλαιό ημερολόγιο)
Ο άγιος Βασίλειος γεννήθηκε το 1469 σε μια οικογένεια αγροτών που ζει στο χωριό Yelokhovoe κοντά στη Μόσχα. Όταν μεγάλωσε, οι γονείς του τον έστειλαν για να μάθει την κατασκευή υποδημάτων και σε λίγο ο κύριός του κατάλαβε ότι ο μαθητευόμενος δεν ήταν συνηθισμένο άτομο. Μόλις ήρθε στο κατάστημα ένας έμπορος να παραγγείλει ένα ζευγάρι καλές μπότες ο Βασίλειος έκανε τις μπότες και είπε στον αξιωματικό θλιμμένος, "θα τις κάνουμε, και δεν θα τις φθείρετε." Μερικές ημέρες αργότερα ο έμπορος πέθανε.
Στην ηλικία των 16 εγκατέλειψε τους γονείς του για να πάει στη Μόσχα ,δεχόμενος την θεική κλήση για την σκληρή ζωή της δια Χριστόν σαλότητος.. Και στη ζέστη του θέρους και το χειμερινό παγετό θα περπατούσε γυμνός και ξυπόλυτος.
Κάποτε αναποδογύρισε έναν δίσκο με ψωμιά και ένα βάζο kvass. Οι εμποροι τον κτύπησαν,δέχτηκε την κακοπάθεια με χαρά και ευχαρίστησε το Θεό γι αυτήν.Κατοπιν μαθεύτηκε στην πόλη πως το αλευρι με το οποίο εγιναν τα ψωμιά ηταν επικίνδυνο και το ποτό ηταν κακο επισης.. Γινόταν σαφές σε πολλούς ανθρώπους ότι ο νεαρος Βασίλειος,ο παλαβός,ήταν άνθρωπος του Θεού.
Αλληγορικά και χρησιμοποιωντας τεχνάσματα,αλλα καθώς επίσης και απευθείας, πρόβλεψε τις κακοτυχίες ως τιμωρία για τις αμαρτίες και την ευημερία ως ανταμοιβή για τις αρετές. Μερικές φορές θα επισκεπτόταν τις ταβέρνες για να σώσει τους ανθρώπους από τη μοίρα της μέθης, άλλες φορές θα κατεύθυνε τους ανθρώπους στον δρόμο της αρετής μιλώντας τους σε οδούς και σε πλατείες.
Έδωσε μαθήματα ευσέβειας ακόμη και στον τσάρο Ivan τον Τρομερό. Μιά φορά κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας στην εκκλησία, ο τσάρος συλλογιζόταν έναν καλύτερο τρόπο να διακοσμηθεί το παλάτι του στα βουνά Vorobiovy. Μετά από την λειτουργία , ο Βασίλειος επέπληξε τον τσαρο για τις σκέψεις του αυτές. Ο τσάρος ομολόγησε την αμαρτία και άρχισε να σέβεται τον ευλογημένο Βασίλειο ακόμη περισσότερο.
Ενας έμπορος ξεκίνησε να χτίζει μια εκκλησία αλλά αντιμετώπιζε μεγάλες δυσκολίες στην κατασκευή του τρούλου.Ο Βασίλειος τον συμβουλεψε να πάει στο Κίεβο και να βρει τον Ιωάννη .Αυτος θα σε συμβουλέψει τι να κάνεις για να τελειώσεις την Εκκλησία.
Ο έμπορος πήγε στο Κίεβο και βρήκε τον Ιωάννη που καθόταν σε ένα φτωχοκάλυβο και λίκνιζε ένα κενό λίκνο. "Ποιός είναι αυτός που λικνίζεις;" ε" ρώτησε ο έμπορος Η "μητέρα μου," εείπε ο Ιωάννης "προσπαθώ να ξεπληρώσω το αιώνιο χρέος μου που με έφερε στη ζωή και με μεγάλωσε." Ο έμπορος θυμήθηκε τη μητέρα του που την είχε διώξει από το σπίτι και καταλαβε γιατί δεν θα μπορούσε να τελειώσει την εκκλησία.
Ο δια Χριστόν σαλός χαιρόταν να βοηθά όσους είχαν ανάγκη αλλά ντρεπόταν να ζητήσει χρήματα.Μια φορά εδωσε όλα τα δώρα που του έστειλε ο τσάρος σε έναν αγνωστο του έμπορο ο οποιος είχε χρεωκοπήσει.Θα έβρισκε ένα σπόρο αγαθό ακόμη και στους πιό αποκαρδιωμένους και αμαρτωλούς ανθρώπους, τους οποίους θα βοηθούσε με την καθοδήγηση και την καλωσυνη του.Όταν περνούσε από ένα σπίτι όπου γλεντοκοπούσαν αγκαλιαζε τις γωνίες του σπιτιού και έλεγε, "οι άγγελοι στέκονται έξω από αυτό το σπίτι θλιμμενοι και τους παρακαλω με δάκρυα να προσευχονται για την επιστροφή των αμαρτωλών"
Οι άνθρωποι μερικές φορές τον χτυπουσαν αλλά όλα τα ανεχόταν ταπεινά. Ο Βασίλειος περνουσε τα βραδια του εξω από εκκλησίες με προσευχή και περισυλλογή..
Ο Θεός εδόξασε το δουλο του δινοτας του διορατικό και προορατικό χαρισμα . Μέσω των προσευχών του αγίου Βασιλείου μπροστα στην εικόνα της Παναγιας του Βλαδιμήρου,, η Μόσχα και όλα τα ρωσικά εδάφη σώθηκαν από την εισβολή του χάνου της Κριμαίας όταν αυτος εισέβαλε το 1521, καίγοντας τα προάστια της Μόσχας αλλά φοβήθηκε από ένα όραμα ενός μεγάλου αριθμού λεγεωνών και υποχώρησε από το έδαφος του ρωσικού κράτους.
Το 1547 ο σαλός του Χριστού φώναζε απαρηγόρητα ,προβλέποντας την πυρκαγιά της Μόσχας που κατέστρεψε την πόλη σχεδόν εντελώς. Κάποιο χρόνο αργότερα στην υποδοχή στο παλάτι του Τσάρου , ο Βασιλειος έχυσε τρεις φορές κρασί από το παράθυρο λέγοντας ότι σβήνει μια πυρκαγιά στο Novgorod. Πράγματι σε εκείνο τον ίδιο τον χρόνο συνέβη μια πυρκαγιά σε Novgorod, αλλά δεν απλώθηκε σε ολόκληρη την πόλη επειδή, σύμφωνα με τους πολίτες Novgorod, κάποιο άγνωστο πρόσωπο έριχνε νερό πέρα από τα σπίτια που είχαν πιάσει τις φλόγες. Στην άφιξη στη Μόσχα εκείνοι οι πολίτες Novgorod αναγνώρισαν εκείνο το πρόσωπο βλογημενο Βασίλειο.
Eίναι περίφημο το επριστατικό όπου κατα την διαρκεια της Μ.Τεσσαρακοστής εδωσε στον Τσάρο Ιβάν να φάει κρέας κι εκείνος αρνήθηκε λέγοντας ότι νηστεύει .Τότε ο Βασίλειος του απάντησε πως ήδη τρωει τις σάρκες των συνναθρώπων του με τα εγκλήματα που διαπράττει.(ο Τσαρος Ιβαν εμεινε στην ιστορία με το παρωνύμιο "Τρομερός" ,για την σκληρότητα του )
Ο μακάριος Βασίλειος εκοιμήθη εν Κυρίω στην ηλικία 88 το 1557. Ο τσάρος Iβάν ο τρομερός ο ίδιος έφερε το σώμα του Αγίου στην εκκλησία όπου ετάφη. Ετάφη στη Μόσχα στην εκκλησία της Σκέπης της Θεοτόκου που αναφέρεται συνήθως ως καθεδρικός ναός του αγίου Βασιλείου,του σαλού δια Χριστόν.Τα αγια λειψανα του έγιναν πηγή ιαμάτων και θεραπείας για τους πάσχοντες.Οι βαριές αλυσίδες που φορούσε στο σώμα του βρίσκονται στη Θεολογική Ακαδημία της Μόσχας.
Η αγιοκατάταξη του και η επίσημη ανακήρυξη της αγιότητας του εγιναν το 1580.
Η μνήμη του εορτάζεται στις 2/15 Αυγούστου