Φιλανθρωπια-ελεημοσυνη με τη βοηθεια της τεχνολογιας

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
cool
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Φιλανθρωπια-ελεημοσυνη με τη βοηθεια της τεχνολογιας

Δημοσίευση από cool »

Εχοντας πολλα χρονια στον χωρο των υπολογιστων , σκεφτομαι συνεχως πως θα αυτοματοποιω πολλα απο αυτα που κανω στην πραγματικη καθημερινη ζωη.

Σκεφτηκα λοιπον, οτι μεσω ebanking θα μπορουσα να εξασκησω την αρετη της φιλανθρωπιας!

Αρκει να εχω μερικες καλες σελιδες, με αναγνωρισμενα ιδρυματα, που θα αναγραφουν αριθμους λογαριασμων, για οικονομικες συνεισφορες!

Πως σας φαινεται η ιδεα μου?

Η αληθεια ειναι, οτι:
1. δεν εχει κανεις την πολυτελεια να τρεχει στα γκισε των τραπεζων, και
2. αν παει, δεν θα παει για να καταθεσει 5 ευρω!

Με ebanking ομως:

1. Δεν πας τραπεζα
2. μπορεις να καταθετεις μικροποσα, χωρις να περιοριζεσαι
3. το κανεις και εντελως ανωνυμα (κατα χριστον)

Ηδη εχω βρει ενα site που λεγεται θεοφιλος(καπου εδω στα φορουμς αναφερθηκε), βρηκα το site της 'Κιβωτου' αλλα δυστυχως δεν παιζει, και ψαχνω και αλλα.

Δεν λογιζεται αυτη, ελεημοσυνη κατα χριστον?

Πειτε τη γνωμη σας και βοηθειστε να φτιαξουμε μια καλη λιστα!
Πειτε sites που αναφερονται σε προσπαθειες φιλανθρωπιας, ενισχυσης πασχοντων αδελφων μας, πολυτεκνων, κλπ
anny
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από anny »

Αγαπητέ,
θητεύοντας για πολύ καιρό στον τομέα της τεχνολογίας όπως λές, θέλεις μέσω των υπηρεσιών της να ασκήσεις ελεημοσύνη.
Με καλό λογισμό το προτείνεις και στους φίλους εδώ, αλλά αυτή η "ελεημοσύνη"εντάσσεται σε μια κοσμική φόρμα τέτοια, που την υποτιμά και την αποπροσανατολίζει από την καθαυτή ουσία της.
Η Ορθόδοξη ελεημοσύνη, δεν είναι "φιλανθρωπική αρετή", γιατί η Ορθοδοξία δεν είναι κοινωνικός Οργανισμός.
Στην Ορθοδοξία. ελεημοσύνη εννοείται εκείνη η "βαθειά κίνηση της καρδιάς", που συμπάσχει με τον συνάνθρωπο.....με τον πλησίον.
Είναι εκείνος ο καρδιακός πόνος, που γεμίζει δάκρυα τα σωματικά μάτια,
που είναι οι πύλες έκφρασης της οδύνης του.
Ελεημοσύνη δεν είναι ένα αριθμητικό ποσόν χρημάτων κατατιθεμένο σ' ένα λογαριασμό Τραπέζης.
Είναι....το χάδι στα μαλλιά ενός εγκατελειμμένου παιδιού, είναι το ξόδεμα προσωπικού χρόνου, στο κρεββάτι του πόνου ενός ηλικιωμένου ξεχασμένου από όλους.
Είναι ο συμβουλευτικός λόγος, στην φίλη που θέλει να κάνει έκτρωση στην ευλογία του Θεού που κομίζει στα σπλάχνα της.
Είναι το φωτεινό χαμόγελο μαζί ...με τις σοκολάτες, που θα δώσει χαρά στα παιδάκια του φτωχόσπιτου της γειτονιάς.
Ελεημοσύνη λοιπόν, είναι η αδιάλλειπτη επαφή μας με τον συνάνθρωπο, τον πλασμένο κατ' εικόνα του Κυρίου....γιατί ο Χριστός πάσχει στο πρόσωπο του αδελφού μας.
Δεν υπάρχουν εντολές που να μας υπαγορεύουν να φερθούμε αναλόγως στην Ορθοδοξία.
Υπάρχει η ελεύθερη βούληση,να αφήσουμε την καρδιά μας να εκφραστεί με γνήσια αγάπη, κινούμενη προς την Ορθοπραξία , οχι λογικά ...αλλά "καρδιακά".
Ας μην καθησυχάζουμε την χριστιανική μας συνείδηση με την κατάθεση των 10ε ,και από το βόλεμα της....καρέκλας μας.
Αυτό σεν συνάδει με Ορθόδοξη ελεημοσύνη, αλλά με μια κατ' επιφαση πράξη, νανουρίσματος, της αποορθοδοξοποιημένης καρδιάς μας.
Με αγάπη...
cool
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από cool »

Αυτο μαλλον σημαινει, οτι δεν εχει νοημα να καταθεσεις καπου ενα ποσο, που θα βοηθησει πχ. την προσπαθεια που γινεται στην κιβωτο, ή να χτιστει ξενωνας για παιδια πολυτεκνων στην ναξο?

Νομιζει οτι η αποψη σου ειναι απολυτη και αφοριστικη.

Αν μπορω να απαλυνω λιγο τα προβληματα καποιου, εστω με μια μικρη καταθεση απο το υστερημα μου, αυτο ειναι αχρηστο στα ματια του θεου?
andriyian
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από andriyian »

Συμφωνω με την αννυ. Απο το βολεμα του καναπε , ειναι καλυτερα να προσφερουμε εμεις οι ιδιοι αυτο που μπορουμε. Ολοι μας ξερουμε ανθρωπους που πονανε. Αυτες οι φιλανθρωπικες οργανωσεις δε μου γεμιζουν και πολυ το ματι.
nkope
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από nkope »

Αγαπητή Anny, πήρες την απάντηση μέσ΄απ΄το στόμα μου. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου για το τι είναι φιλανθρωπία. Δυστυχώς ο δυτικός τρόπος σκέψης αντικατέστησε τη Χριστιανική αγάπη με τον ανθρωπισμό.

Αυτό φίλε cool δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, ή σε οικολογικές προσπάθειες ή σε κάθε τι που γίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι μ΄αυτό τον τρόπο ξοφλήσαμε το χρέος μας προς τους συνανθρώπους μας. Η Χριστιανική αγάπη σημαίνει να πονέσουμε με τον πόνο τους και να χαρούμε με τη χαρά τους, σημαίνει να θυσιάσουμε κάτι απ΄τον εαυτό μας για να μειώσουμε το δικό τους πόνο, σημαίνει, όπως έλεγε ένας Άγιος Γέροντας, αν δούμε ένα βαριά άρρωστο (λεπρό λέει το Γεροντικό) να επιθυμήσουμε και να παρακαλέσουμε το Θεό να πάρουμε εμείς την αρρώστια του για να γίνει εκείνος καλά. Μόνο τότε θα καταφέρουμε να μιμηθούμε την Αγάπη του Χριστού μας για τους ανθρώπους και έτσι θά 'χουμε ξοφλήσει το χρέος μας προς τον πλησίον.
cool
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από cool »

ok, σεβαστη η αποψη σας.
Σκεφτειτε ομως, καποιον που δεν κανει ολα οσα λετε εσεις.
Για τον α, β, γ λογο.
Εσεις του λετε, να μην κανει ουτε αυτο που προτεινω εγω.

Μια λογικη, ολα ή τιποτε. Η' βγαινεις και βρισκεις αναξιοπαθουντες κλπ και συμπασχεις μαζι τους κλπ ή μην βοηθας ουτε με αυτο τον τροπο.

Δεν αντιλεγω, το πιο ορθο ειναι αυτο που αναφερετε.

Αυτο που δεν μου αναφέρετε, ειναι αν αυτο που προτεινω ειναι αρεστο στα ματια του θεου.
Μαλλον δεν ειναι.
Οκ, ετσι κι αλλιως δεν ειχα χρονο να βγω να κανω αυτα που λετε, δεν θα κανω ουτε αυτο που σκεφτηκα.
Ευχαριστημενοι???

Ειπαμε, μια λυση για οσους δεν κανουν το κατι αλλο που λετε εσεις. Που ειναι το πιο αρεστο στα ματια του θεου εστω.
Οχι, αν δεν μπορεις να βγεις στις γειτονιες, μη κανεις καν καταθεση σε αναγνωρισμενους φορεις, που εχουν σχεση με την εκκλησια.

Μακαρονια, ρουχα, λεφτα ανα χειρας, και πορτα πορτα.

Ας μην σχολιασω περισσοτερο αυτη την λογικη. Πρεπει η ελεημοσυνη, οπως γινονταν πριν 20 αιωνες, να γινεται και σημερα.

Και κανεις δεν βρισκει καλο σε αυτο που προτεινω.
Μηπως κανει και κακο απο πανω? Να μου πειτε για να το ξερω δηλαδη.
anny
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από anny »

Αγαπητέ μου φίλε, κανείς μας δεν είπε οτι δεν είναι θετική πράξη η παροχή βοήθειας, όπου κι αν χρειάζεται αυτή.
Απλά δεν πρέπει μέσα στην σκέψη μας, να υποκαταστήσουμε την ουσία της Ορθόδοξης ελεημοσύνης, με την κοσμική έννοια της ανθρώπινης αφηρημένης και απρόσωπης βοήθειας.
Αυτή την βοήθεια δεν χρειάζεται κάποιος νάναι Ορθόδοξος για να την εγκολπιστεί.
Μπορεί νάναι και άθεος που λειτουργεί με φιλάνθρωπα κριτήρια....νάναι απλά Ουμανιστής.
Εσύ κάνε αυτό που λέει η καρδιά σου, και η πρόθεση πάντα αναγνωρίζεται από τον Κύριό μας.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα”