O MYΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ
Μερικά γεγονότα μέσα στην Θεία Λατρεία μας είναι κεντρικά σημεία. Ένα από αυτά είναι και ο Μυστικός Δείπνος. Είναι κατά την ώρα που έχουμε γονατίσει και λίγο πριν από –ΤΑ ΣΑ ΕΚ ΤΩΝ ΣΩΝ –ψάλει δυνατά ο Ιερέας και έδωκεν τοις Μαθητές αυτού και είπε. Λάβεται φάγετε τούτο μου εστί το σώμα μου.Πίεται εξ’αυτού πάντες τούτω μου εσθεί το αίμα προς συχώρεση των αμαρτιών και ζωή αιώνιον-Ματθ-κστ-28.Αυτος είναι ο Μυστικός δείπνος,,ο οποίος είναι ακριβέστερη η λέξη από το παπικό Δε Λαστ Σάππαρρ..Συνγκεντρομένoi ο Κύριος με τους μαθητάς Του στο υπερώο τους διδάσκει και δίδει τις τελευταίες εντολές καθώς τους παραδίδει το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Αυτός είναι ο Μυστικός Δείπνος. Και είναι Μυστικός εξ’αιτίας του Ιούδα να μην κάνει την προδοσία πριν μας παραδοθεί το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας αυτό είναι η ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ.Αν ήταν να μην κάνουμε όλα αυτά τα Μυστήρια που κάνουμε εμείς οι Ορθόδοξοι τότε γιατί να έρθει ο Χριστός κάτω στην Γη και να βασανισθεί με όλα τα επακόλουθα μέχρι θανάτου δε Σταυρικού,και δεν μας έστελνε έναν άλλον σαν τον Μωυσή να μας τα πει από την αρχή και να ξαναγράψει μια καινούρια Αγ Γραφή ποιο μεγάλη, ποιο Σοφή από την πρώτη; Γιατί χωρίς Χριστό όλα είναι τίποτα μηδέν. Διότι β’-Κορινθ—Ε21-δια να γίνουμε δικαιοσύνη Θεού δια της ενώσεως με τον Χριστό.Δια να φτάσουμε στον Θεό πρέπει να περάσουμε από τον Χριστό Δια να πάμε στον Χριστό, να περάσουμε από τον Σταυρό του Γολγοθά που χρησιμοποιείται ως γέφυρα που άμα γκρεμιστεί η γέφυρα δεν μπορεί να περάσεις στην απέναντι μεριά. Στον Μυστικό Δείπνο λοιπόν ο Κύριος πρώτα βάζει ποδιά και με μία λεκάνη με νερό νίπτει τα πόδια των μαθητών Του. Εγώ είμαι παράκερα..Δεν είμαι καλεσμένος στο μεγάλο τραπέζι. Όμως από την χαραμάδα της πόρτας βλέπω τι γίνεται μέσα. Τους παίρνει όλους με την σειρά Με τον Πέτρο γίνετε μία διαμαρτυρία, γιατί άραγε; Όλα στην Γραφή έχουν έννοιες δεν είναι απλές φλυαρίες. Στον πρώτο που έπλυνε ο Κύριος τα πόδια ήταν ο Ιούδας, και δέχτηκε το πλύσιμο των ποδιών σαν κάτι το φυσιολογικό και με ευχαρίστηση. Ο Πέτρος είναι οργισμένος με όλη αυτήν την απάθεια του Ιούδα, Αμέσως μετά τον Ιούδα είναι σειρά του Πέτρου.και γιαυτό κάνει όλη αυτή την διαμαρτυρία. Όλοι οι άλλοι δεν έκαναν κανέναν λόγο επί του ζητήματος αφού είχε προηγηθεί ο Πέτρος. Από μια μεριά δικαιολογώ τον Πέτρο γιατί ποιος ήταν δυνατόν να συλλάβει το όλο αυτό Μυστήριο αφού και οι Άγγελοι δεν μπορούν ακόμη να εννοήσουν το Μυστήριο της σωτηρίας μας Α—Πέτρου-Α-12. Από την χαραμάδα φωνάζω μήπως και με ακούσουν μέσα. Και εγώ και εμένα μετά τον Πέτρο, αφού χωρίς αυτό δεν είμαι μέλος της οικογένειας του Χριστού, αλλά κανείς δεν με άκούει. Όμως εγώ είμαι στεναχωρεμένος γιατί μόνον αυτοί οι –12-έχουν το προτέρημα, για εμάς τι θα γίνει; Και καθώς έσκυψα ποιο κάτω στην πόρτα να δω καλύτερα μέσα, τότε είδα ‘’’’Ω Θεέ μου και τα δικά μου πόδια είχαν καθαrιστεί και έλαμπαν. Τότε με πήραν τα κλάματα και έκλαιγα με αναφιλητά . Άρχισα να καταλαβαίνω κι’εγώ σιγά σιγά όσο ήταν δυνατόν στο φτωχό μου μυαλό λίγα από το απέραντο έργο της Σωτηρίας μας. Ξαφνικά είδα κάποιον να έρχεται προς την πόρτα βιαστικός, και κρύφθηκα να μη με δει. Ήταν ο Ιούδας που βγήκε τρεχάτος και ακολούθησα από πίσω, να δω που πάει. Επήρε τα –30-αργύρια της προδοσίας από τους Φαρισαίους και από εκεί τράβηξε για το σπίτι του. Κάτι τον έσπρωχνε να κινείται γρήγορα. Μέσα του κατοικούσε ο διάβολος και οδηγούσε κάθε του κίνηση. Στο σπίτι του ζήτησε από την γυναίκα του η οποία ήταν και μάνα του εν αγνοία ένα σχοινί να κρεμαστεί γιατί όπως εξηγεί –Απόκρυφα—ότι πρόδωσε τον Κύριον του και Αυτός σε τρεις ημέρες θα αναστηθεί Η γυναίκα του λέει. Τι τρελά είναι αυτά που μου λες. Αν αυτός ο κόκορας που ψήνω στα κάρβουνα κοκορίσει τότε και εγώ θα πιστέψω σε ότι λες. Και πριν τελειώσει την λέξιν της ο κόκορας έβγαλε όλα του τα φτερά και ελάλησε τρεις φορές. Τον άφησα εκεί και ξαναγύρισα πίσω να δω τι απέγινε με τους ύπόλοιπους αλλά δεν τους εβρίκα και στεναχωρέθηκα. Είχαν πάει για προσευχή στον κήπο των ελαιών.Από παράδοση έχουμε επάνω εις τον Σταυρό εκάθοντω Άγκελοι, Χερουβίμ και έλεγαν στους ανθρώπους. Τι καλότυχοι που είστε εσείς γιατί μπορείτε και παίρνεται μέσα σας το αίμα και σώμα Χριστού ενώ εμείς δεν μπορούμε. Η μεγαλύτερη ευλογία καρπός σωτηρίας που δεν το εκμεταλλευόμαστε.
Μνίσθητί μου Κύριε εν τη Βασηλεία Σου ΑΜΗΝ
Χάρης
ΕΣΕΙΣ ΧΡΕΟΣΤΟΥΣΑΤΕ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΠΛΗΡΩΣΑ
Λέγει ο Χριστός εσείς χρεωστούσατε και εγώ πλήρωσα.. Έτσι πρέπει ο κάθε ένας από εμάς να αναλογισθεί πόσα χρεωστάει. Πόσο κακοπληρωταί ήμαστε στα αλήθεια. Πόσο ο καθένας έχει πληρώσει πίσω; Μας εμπιστεύτηκε ότι θα ξεχρεώσουμε αλά και αν κάποιος δεν πλήρωσε τίποτα από το χρέος του δεν τον βιάζει τον αφήνει μέχρι τέλος και τότε θα του ζητήσει τα χρωστούμενα. Είναι μακρόθυμος ο Κύριος. Γιαυτό από κάποιον Άγιο της Εκκλησίας μας διαβάζω. Ο ελεήμων δανείζει Θεό. Η διαφορά είναι ότι ο Θεός δεν μας χρωστάει αλλά μας αφαιρεί από τα χρεωστούμενα..Και μακάριος εκείνος που θα αφήσει το μικρότερο υπόλοιπο. Τα υπόλοιπα είναι πληρωμένα από τον μεσίτη Χριστό
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΑΙΑ ΤΩΝ ΟΛΛΩΝ
Ακούω κατά μία από τις ποιό σπουδαίες στιγμές της Θείας Λειτουργίας .Πάντα σκέπτομαι και ανακατεύω διάφορα ‘εδάφια της Αγίας Γραφής σε διάφορες ωραίες στιγμές. ¨Ετσι και σήμερα ακούονται προς τον Βασιλέα των όλων υποδεξάμενον. Σκεπτόμουν, άραγε ως Βασιλέας των όλων ώς να είναι, τι λαμπρότητα
Ο Μυστικός Δείπνος
Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές
- Harrys1934
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Επικοινωνία: