Ο ην απ΄ αρχής...

Πνευματικά άρθρα και Αναγνώσματα.Αποσπάσματα από διάφορα βιβλία.

Συντονιστές: ntinoula, Συντονιστές

Απάντηση
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6135
Εγγραφή: Τετ Οκτ 04, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Αθηνα

Ο ην απ΄ αρχής...

Δημοσίευση από NIKOSZ »

«Ο ην απ΄ αρχής… και
αι χείρες ημών εψηλάφησαν,
… απαγγέλλομεν υμίν την ζωήν την αιώνιον»

(Α΄ Ιω. 1,1-2)


Η μαρτυρία των αποστόλων, των παλαιοτέρων και συγχρόνων αγίων, είναι αληθινή για όσους έχουν το ίδιο ΄Αγιο Πνεύμα μ΄ εκείνους. Κανείς δεν μπορεί ν΄ απαντήσει στις επικρίσεις των κατηγόρων ότι δεν υπάρχει αιώνια ζωή ή ότι δεν υπάρχει Ανάσταση, γιατί είναι θέμα εσωτερικής χάριτος, που διώχνει το θάνατο και νικά η ζωή.

Αν δεν νοιώθουμε μέσα μας να νικά η ζωή (αγάπη, αρετές, καλοσύνη), αλλά μένομε στο θάνατο (πάθη, εγωισμός), σημαίνει πως δεν πάμε καλά. Ο θάνατος - πάθη νικάται με τη μυστηριακή ζωή και τον αγώνα.

Τα σαρκικά πάθη δεν είναι τα μεγαλύτερα αλλά τα πρώτα που θα πρέπει να νικηθούν για να προχωρήσουμε. Υπάρχουν μεγαλύτερα πάθη, όπως ο εγωισμός. Η πρώτη αρετή είναι η αγάπη.

Οι Απόστολοι είναι αγγελιαφόροι. Στέλλονται από τον Ιησού που στέλλεται από τον Πατέρα. «Καθώς απέσταλκέ με ο Πατήρ καγώ πέμπω υμάς».

Η εκκλησία πρώτα θεάται, ψηλαφεί το Θεό και μετά Τον αναγγέλλει στον κόσμο.

Εκείνοι που κηρύττουν πρέπει να έχουν πείρα του Θεού, δηλαδή ζωή.

Ο κόσμος αν δεν πιστεύει, αν δεν δέχεται τη μαρτυρία μας, θα πρέπει να δούμε τη δική μας μαρτυρία. Αν είναι αυτή που πρέπει, ο κόσμος θα τη δεχτεί. Η πλειοψηφία. Υπάρχουν και οι αρνητές, όπως υπήρχαν και στο Χριστό.

Ο κάθε πιστός πρέπει να μαρτυρά, είτε με λόγια, αν μπορεί, είτε με τη ζωή του είτε με τη διακονία. Η διακονία είναι μαρτυρία, σύμφωνα με τα λόγια του Κυρίου «όπως ίδωσιν υμών τα καλά έργα και δοξάσωσι τον Πατέρα υμών τον εν τοις ουρανοίς».

Εάν διακονούμε χωρίς να δίνουμε μαρτυρία Χριστού, το έργο μας είναι ανθρωπιστικό. Αν δεν το κάνουμε για την αγάπη του Χριστού, το κάνουμε ως φιλάνθρωποι. Ο ανθρωπιστής ελεεί από οίκτο. Ο Χριστιανός βλέπει το συνάνθρωπό του σαν το Χριστό. Επειδή αγαπά το Χριστό, γι΄ αυτό ελεεί το φτωχό, έστω κι αν δεν του ανταποδίδεται Ευχαριστία αλλά αχαριστία.


Αρχιμ. Παύλος (Βενέδικτος) Εγγλεζάκης.
(Από τις Ομιλίες του στον ΄Αγιο Λάζαρο το 1980-81)
Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με τον αμαρτωλό
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Αναγνώσματα”