Σελίδα 1 από 1

Η αγιότητα σήμερα

Δημοσιεύτηκε: Τρί Σεπ 11, 2007 11:40 am
από NIKOSZ
Η αγιότητα σήμερα

Η εποχή μας, παρά τις κρίσεις και την πενία της, διατηρεί οδηγητικές μορφές και σήμερα, αν και είχαμε την αναχώρηση πολλών ενάρετων Γερόντων στις ημέρες μας. Το πανσθενουργό ΄Αγιον Πνεύμα φωτίζει καρδιές, ανανεώνει κλήσεις, ενισχύει αγώνες, ενδυναμώνει ασκήσεις, χαριτώνει ψυχές. Η αναζήτηση όμως μεγάλων ονομάτων, δίχως υπεύθυνο προσωπικό αγώνα και υπομονετική άσκηση, εγκυμονεί κινδύνους και πλάνες.

Η αγιότητα δεν είναι μεταδοτική, αλλά κατορθωτή, όπως λέγουν οι άγιοι Πατέρες. Μή υπάρχει μια μαγική αντίληψη περί της Εκκλησίας και των ανθρώπων της. Να θέλουμε δηλαδή έτοιμες και γρήγορες συνταγές προς επίλυση των προβλημάτων μας, δίχως κανένα κόστος προσωπικό, μόχθο, υπομονή, επιμονή, στην άσκηση, στην προσευχή, στην ταπείνωση. Μήπως η αναζήτηση μεγάλων ονομάτων Γερόντων σημαίνει έλλειψη αγωνιστικής διαθέσεως, ασκητικού φρονήματος και κρυφή οίηση ότι συνδέομαι με τον τάδε ονομαστό Γέροντα;

Χρειάζεται υπευθυνότητα, σοβαρότητα, τιμιότητα, ειλικρίνεια, προσοχή και διάκριση. ΄Οπως κι άλλοτε έχουμε πει, η σωτηρία έρχεται και διά των μετρίων. Ονομαστοί και θεοφόροι Γέροντες δεν είχαν πάντοτε αγίους Γέροντες και άγιοι Γέροντες δεν είχαν καθόλου άγιους μαθητές. Τα παραδείγματα, παλαιά και πρόσφατα, είναι πολλά. Ακόμη θα πρέπει να πούμε πως αν έχουμε κάποιον ονομαστό Γέροντα μη νομίζουμε πως ανεβαίνουν καθόλου οι πνευματικές μας μετοχές, αν δεν αγωνιζόμαστε και μάλλον μεγαλώνει η ευθύνη μας. Τέλος μη θέλουμε όλοι τους Γέροντές μας να τους θέσουμε εμείς το φωτοστέφανο.

΄Οπως είπαμε, χρειάζεται μεγάλη διάκριση στο ανθηρό φαινόμενο της έντονης γεροντολογίας που έχει ασφαλώς και τα θετικά και τα αρνητικά του στοιχεία. Το χειρότερο βέβαια είναι ένας άγευστος των θείων εμπειριών και ακτίστων ενεργειών του Θεού να παρουσιάζεται ως χαρισματούχος και να παραπλανά. Ο Θεός να μας προστατεύει από τέτοιους «αγίους», που δυστυχώς η δύσκολη εποχή μας έχει κι ένα τέτοιο μικρό μερίδιο. Οι πιστοί καλούνται σε αυστηρές επιλογές. Η ψευδοαγιότητα αποτελεί φοβερή θεομπαιξία και θεομίσητη και κολάσιμη αθεοφοβία.


Μοναχός Μωυσής Αγιορείτης