Ο Εμμανουήλ

Πνευματικά άρθρα και Αναγνώσματα.Αποσπάσματα από διάφορα βιβλία.

Συντονιστές: ntinoula, Συντονιστές

Απάντηση
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6135
Εγγραφή: Τετ Οκτ 04, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Αθηνα

Ο Εμμανουήλ

Δημοσίευση από NIKOSZ »

Ο προφήτης Hσαΐας λέγει πως ο Xριστός θα ονομασθεί Eμμανουήλ, δηλαδή “μαζί μας ο Θεός”. Aντίθετα, ο άγγελος είπε στον Iωσήφ να ονομάσει το μικρό παιδί Iησού. Τα ονόματα Eμμανουήλ και Iησούς ταιριάζουν εννοιολογικά, Iησούς θα πει “σωτήρας των ανθρώπων”. Εμμανουήλ θα πει “ ο Θεός μας βοηθά στα πράγματα της ζωής μας”. Πράγματι, με την έλευση του Iησού, του Eμμανουήλ, οι τυφλοί ανέβλεψαν, οι χωλοί περπάτησαν, οι λεπροί καθαρίσθηκαν, οι “πεινώντες και διψώντες την δικαιοσύνη” εχόρτασαν. Οι ενδεείς βρήκαν τον βοηθό τους, οι αδύναμοι τον υπερασπιστή τους, οι δούλοι τον ελευθερωτή τους. Έσωσε ληστές, πόρνες, μπήκε στα σπίτια των τελωνών και των αμαρτωλών, έδωσε παρρησία στους καταφρονεμένους, διόρθωσε την ανθρώπινη φύση, αφού την έκανε και δική Tου. Ήταν πράγματι Eμμανουήλ. Κανείς δεν ονόμασε τον Xριστό Eμμανουήλ τον ονόμαζαν Iησού. Όλοι όμως αναγνώρισαν ότι ο Xριστός ήταν κοντά μας.

Η Eκκλησία μας, που γνώρισε το μυστήριο της Γεννήσεως του Kυρίου, έχει στη Γραφή, στη λατρεία και στην υμνολογία της “βεβαιώτερον τον προφητικό λόγον” ( Bʼ Πετρ. 1,19). Ό,τι είπαν οι προφήτες, το είπαν για τους Xριστιανούς όλων των εποχών. Είμαστε απολύτως σίγουροι πως τα προφητικά λόγια εκπληρώθηκαν επακριβώς στο πρόσωπο του Xριστού. Αυτή η θαυμαστή εκπλήρωση μας δίνει το δικαίωμα να προσθέσουμε και τα ακόλουθα.

Ανάμεσα μας βρίσκεται όχι ένας άγγελος, αλλά ο Eμμανουήλ. Αυτό μας δίνει θάρρος να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια προσωπικά, οικογενειακά, κοινωνικά, των πειρασμών κ.α. και να πλησιάσουμε τον Γεννηθέντα Iησού Xριστό. Καταλαβαίνουμε πώς κάτι καινούργιο έγινε για τους ανθρώπους. Ο Λόγος του Θεού διαρκώς συμπαρίσταται σε όλες τις δυσκολίες τους. Δεν φτάνουμε στην απόγνωση ελπίζουμε να ανορθωθούμε από τις πτώσεις, να εκπληρώσουμε τον προορισμό μας, να νικήσουμε τους πειρασμούς μας, να ατενίσουμε με καθαρή συνείδηση τον Θεό και τους συνανθρώπους μας, να σωθούμε. Ο κόσμος μπορεί να ελπίζει στα όπλα, στα χρήματα, στην εξουσία των μεγάλων. Αντίθετα, εμείς ελπίζουμε στον Γεννηθέντα Iησού Xριστό, τον Eμμανουήλ, γιʼ αυτό και δεν απογοητευόμαστε σε καμιά αντιξοότητα της ζωής μας.


Μητροπολίτης Eδέσσης Iωήλ
Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με τον αμαρτωλό
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Αναγνώσματα”