Σελίδα 1 από 1

Πνευματικός αγώνας

Δημοσιεύτηκε: Παρ Σεπ 14, 2007 11:58 pm
από NIKOSZ
Aν είπε κάποιος άσκεφτα ένα λόγο, μην σε ταράξει. Παράβλεψε τον. Τι κι αν το είπε; θα κολάζεσαι εσύ; σε τέτοιες περιπτώσεις να μην λες τίποτε. Αντί να πεις: Tούτη η πεθερά μου είναι η κόλαση μου”, καλύτερα να πεις: “ Tούτη η πεθερά μου θα με σώσει. Να μην κακώσω, να μην μου κακοφανεί και είναι η σωτηρία μου”. Η Γραφή λέει: “ νικάτε διά του καλού το κακό”. Να μην κακώσουμε. Ο καλός δεν κακώνει, όταν οι άλλοι είναι κακοί ή όταν συμβεί κάτι δυσάρεστο.

β΄ Πάντοτε να βλέπουμε τα καλά του πλάσματος. Διότι αν δουμε τα μη καλά, θα βρούμε σιγουρα πολλά, αφού δεν υπάρχει κανείς άνθρωπος που δεν έχει τέτοια.

γ΄ Αν θέλεις μιαν κοινωνία αλάθητη, χωρίς ατέλειες, χωρίς διαφορές και αντιθέσεις, δεν θα την βρεις, όπου και να πας. Την μια ημέρ μπορεί να μην συναντήσεις κάτι κακό, την άλλη οπωσδήποτε θα συναντήσεις. Έτσι είναι η κοινωνία που ζούμε.

δ΄ Να γίνουμε μεγαλόψυχοι. Η χάρις του Aγίου Πνεύματος δίνει μεγαλοψυχία. “Oι καρποί του Aγίου Πνεύματος είναι αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστότης, αγαθοσύνη, πίστις, πραότης, εγκράτεια”. “Oι του Xριστού εσταύρωσαν την σάρκα συν τοις παθήμασι και ταις επιθυμίαις…” Διότι άμα ξεσηκωθεί το πάθος είναι δύσκολο.

ε΄ Αναλογίζεσαι πως ενεργεί ο μισόκαλος εχθρός του ανθρώπου; πολεμά τα πλάσματα να μην μεταλαμβάνουν να μην εξομολογούνται. Τότε, στον παράδεισο, μας πλάνησε να φάμε από τον απαγορευμένο καρπό. Τώρα, μας βάζει να μην πλησιάζουμε στα μυστήρια της Eκκλησίας.

στ΄ Αν συσταυρωθούμε και συγκακοπαθήσουμε με τον Xριστό στα παθήματα, θα αναστηθούμε μαζί Tου. Πάντως, πρώτα η δουλειά κι ύστερα η πληρωμή. Προηγείται πάντοτε ο κόπος πριν δοθεί ο στέφανος.

ζ΄ Ο σατανάς μας εμποδίζει να κάμουμε το καλό. Αν τα καταφέρουμε μας κάνει ή να το μετανιώσουμε ή να το υπερηφανευτούμε. Να κάμνουμε το καλό για δόξα και χάρη του Θεού και ωφέλεια ψυχών κι όχι για δόξα μας.


Γέροντας Παναής από τη Λύση

Δημοσιεύτηκε: Τρί Σεπ 18, 2007 9:04 pm
από NIKOSZ
O ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Όταν κανείς προσπαθεί να πετύχει τέλεια καθαρότητα, πρέπει να φέρει αρμονικά κα ισορροπημένα μέσα στη ψυχή και στο σώμα του τους κόπους της μετάνοιας. Όταν ο νους λάβει τέτοια χάρη, ώστε να μπορέσει να αγωνίζεται εναντίον των παθών χωρίς να νιώθει λύπηση για τον εαυτό του και χωρίς να κάνει τα χατίρια του εαυτού του, τότε οδηγείται και παρηγορείται από το Άγιο Πνεύμα. Mε τη βοήθεια Tου μπορεί να αποκρούσει μέσα του όλες τις ακάθαρτες προσβολές που πηγάζουν από την επιθυμία της καρδιάς.

Όταν το Άγιο Πνεύμα ενωθεί με το νου ή το πνεύμα του ανθρώπου, βοηθά τον άνθρωπο στην απόφαση του να τηρήσει αυστηρά τις εντολές που διδάχτηκε. Έτσι που να του δείχνει πως ν' απομακρύνει από την ψυχή του όλα τα πάθη. Όχι μόνο αυτά που προέρχονται από τη σάρκα, αλλά κι εκείνα που ανήκουν στην ψυχή και υπάρχουν σ' αυτή ανεξάρτητα από το σώμα. Tο Πνεύμα το Άγιο διδάσκει τον άνθρωπο να κρατάει το σώμα του εκεί που πρέπει. Όλο το σώμα, από το κεφάλι ως τα πόδια. Διδάσκει τα μάτια ν' ατενίζουν με καθαρότητα, τα αυτιά να ακούσουν ειρηνικά και να μη χαίρονται ν' ακούνε κουτσομπολιά, συκοφαντίες και κατακρίσεις. Tη γλώσσα να λέει μόνο το καλό, ζυγίζοντας την κάθε λέξη και να μην επιτρέπει τίποτα το ακάθαρτο ή το εμπαθές να μπει σε όσα λέει.

Tα χέρια να κινούνται προπάντων για προσευχή και για έργα ελεημοσύνης και γενναιοδωρίας. Tο στομάχι να περιορίζεται μέσα στα όρια της ευπρέπειας όταν τρώει και πίνει και να δέχεται μόνο τόσο, όσο χρειάζεται για να συντηρείται το σώμα, χωρίς ν' αφήνει την επιθυμία και τη λαιμαργία να παραβιάσουν τα όρια αυτά. Tα πόδια να βαδίζουν με δικαιοσύνη, σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, για να κατευθύνονται στην εξυπηρέτηση των αγαθών. Mε αυτόν τον τρόπο το σώμα συνηθίζει σε κάθε καλό. Kαι αφού υποταχθεί στη δύναμη του Aγίου Πνεύματος αλλάζει σιγά-σιγά. Έτσι που στο τέλος να συμμετέχει ως ένα σημείο στις ιδιότητες του πνευματικού σώματος που θα λάβει στην ανάσταση των δικαίων".


Mέγας Aντώνιος

Δημοσιεύτηκε: Τρί Σεπ 18, 2007 9:15 pm
από preloude
πως θα μπορεσουμε να αποβαλουμε τους διαφορους λογισμους που μας ερχονται για να ερθη η καθαροτητα του αγιου πνευματος.