Νέα από την ιστοσελίδα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Νιγηρίας

Συζητήσεις περί της Ορθοδόξου Ιεραποστολής.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
pilotos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1281
Εγγραφή: Δευ Μάιος 08, 2006 5:00 am

Νέα από την ιστοσελίδα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Νιγηρίας

Δημοσίευση από pilotos »

Αδέλφια μου,

να προσευχόμαστε στο Κύριο μας Ιησού Χριστό να βοηθήσει την εξάπλωση της Ορθοδοξίας στη Νιγηρία, στο Μπενίν, στο Τόγκο και στη Δημοκρα΄τια του Νίγηρα. Να ενισχύσουμε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Νιγηρίας μέσω του Γραφείου Εξωτερικής Ιεραποστολής της Αποστολικής Διακονίας. Ο Κύριος να ευλογεί, να προστατεύει και να πολλαπλασιάζει τους Ορθοδόξους ( κληρικούς και λαϊκούς ) στη Μητρόπολη Νιγηρίας, σε όλη την Αφρική, σε όλο το κόσμο. Μη λησμονείτε, αδέλφια, το καθημερινό μας ΧΡΕΟΣ προς τον Χριστό και τον Ορθόδοξο Ευαγγελισμό των Εθνών
.


Ειδήσεις :

Την Παρασκευή 7/9 ο σεβ. Μητροπολίτης κ. Αλέξανδρος ανεχώρησε γιά 3ημερη περιοδεία στην Δημοκρατία του Μπενίν.


Τα ονομαστήρια του εόρτασε ο σεβασμιώτατος την Παρασκευή 30 Αυγούστου. Το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Λάγκος με την συμμετοχή κληρικών της Μητροπόλεως. Έψαλλε η χορωδία της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Λάγκος.


Λεωφορείο 50 θέσεων απέκτησε η ομάδα νέων του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με χρήματα που συγκέντρωσαν οι ίδιοι από εράνους και με την ενίσχυση της μητροπόλεως. Το λεωφορείο θα χρησιμοποιείται και γιά τις ανάγκες των μαθητών του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου της ενορίας.


Εκατοντάδες πιστοί κατέκλησαν το 15αυγουστο, τον πανηγυρίζοντα Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο σεβασμιώτατος συμπλαισιούμενος από κληρικούς της περιοχής. Μετά τη Θεία Λειτουργία, τελέσθηκε αγιασμός και ευλογία των καρπών της γης. Ακολούθησε πανηγύρι στο προαύλιο του Ναού και συγκροτήματα νέων παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς.


12 νεαρά ζευγάρια ένωσαν τις ζωές τους με το μυστήριο του γάμου, στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη Nanka, της Πολιτείας Anambra της Νιγηρίας. To κοινό μυστήριο τελέσθηκε μέσα στην Θεία Λειτουργία από τον αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Onyekah, εφημέριο του Ναού και με την παρουσία δεκάδων πιστών.


Προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι εργασίες ανοικοδομήσεως του Ναού των Ταξιαρχών στην κωμόπολη Neni της Πολιτείας Anambra της Νιγηρίας. Τό έργο στηρίζεται από την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης.


Με τους ίδιους ρυθμούς προχωρεί και η ανέγερση του Ναού της Αγίας Τριάδος στην πόλη Cotonou, της Δημοκρατίας του Μπενίν. Η αγορά του οικοπέδου και η ανέγερση οφείλονται σε δωρεά μέσω του OCMC και ολοκληρώνεται χάρις στις προσπάθειες της κ Χριστίνας Μπασλή από τη Νιγρίτα Σερρών και στην ενίσχυση των μαθητών των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων του Νομού Σερρών, με τις ευλογίες του σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.


Μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης, βαπτίστηκαν την Κυριακή 1 Ιουλίου στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως Λάγκος ενήλικες και νήπια. Τό μυστήριο τελέσθηκε μέσα στην Θεία Λειτουργία από τον σεβ. Μητροπολίτη κ. Αλέξανδρο και τους εφημερίους του Ναού.

( http://www.orthodoxnigeria.org/Website_Gr/News_GR.html )
( http://www.orthodoxnigeria.org/Website_ ... ge_GR.html )
( http://www.orthodoxnigeria.org/Website_ ... in_GR.html )

( http://www.apostoliki-diakonia.gr/gr_ma ... iodiko.htm )

Επιστολές-Εμβάσματα, "Πάντα τα Έθνη", Αποστολική Διακονία, Ιωαν. Γενναδίου 14, 11521 Αθήνα - τηλ 2107272345, fax 2107272310.
( email : ierapostoli@apostoliki-diakonia.gr )

( http://clubs.pathfinder.gr/xristianos/8 ... orum=40989 )
pilotos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1281
Εγγραφή: Δευ Μάιος 08, 2006 5:00 am

Δημοσίευση από pilotos »

Η ιερά Μητρόπολη Νιγηρίας ασκεί Ιεραποστολή σε 4 κράτη της Αφρικής. Να προσευχόμαστε στο Θεό να δυναμώνει και να ενισχύει τους Ορθοδόξους Ιερείς και πιστούς και να οδηγεί τους λαούς των κρατών αυτών στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
( http://www.orthodoxnigeria.org/Website_ ... es_GR.html )

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2008
Η εορτή των Θεοφανείων γιορτάσθηκε με την συμμετοχή εκατοντάδων ορθοδόξων σε όλες τις ενορίες της χώρας. Στον Καθεδρικό Ναό του Λάγκος της Θείας Λειτουργίας και του Αγιασμού των Υδάτων, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος με την συμμετοχή πολλών πιστών αλλά και εκπροσώπων διπλωματικών αρχών ορθοδόξων κρατών.

Τόν νέο χρόνο υπεδέχθησαν με ύμνους, τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς, οι ορθόδοξοι όλων των ενοριών της Μητροπόλεως. Εκατοντάδες πιστών κατέκλυσαν τους Ναούς την παραμονή του Νέου Έτους και συμμετείχαν στην νυχτερινή Θεία Λειτουργία. Στον Καθεδρικό Ναό του Λάγκος ο Σεβασμιώτατος συμπλαισιούμενος από τους εφημερίους του Ναού, τους σπουδαστές της Εκκλησιαστικής Άκαδημίας αλλά και αρκετούς πιστούς ετέλεσε την Ακολουθία του Εσπερινού και του Όρθρου με την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ιησού.


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Με κατάνυξη γιορτάσθηκε η Γέννησις του Κυρίου και στο Μπενίν. Στην πόλη Abomey, και στον υπό ανέγερση Ναό της Γεννήσεως του Σωτήρος, δεκάδες πιστών παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Γεν. Αρχιερ. Επίτροπος π. Τιμόθεος.

Εκατοντάδες πιστών κατέκλυσαν τον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως στην Πολιτεία Anambra γιά την Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων, την παραμονή την νύχτα.

Με κατάνυξη γιορτάσθηκε σε όλες τις ορθόδοξες κοινότητες η μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων. Στον Καθεδρικό Ναό του Λάγκος προεξήρξε ο Σεβασμιώτατος ο οποίος και στην συνέχεια παρέθεσε γεύμα στους ιερείς, τους ιεροσπουδαστές και όλους τους εργαζόμενους στη Μητρόπολη.

Την παραμονή των Χριστουγέννων το βράδυ στον Καθεδρικό Ναό του Λάγκος εψάλη η Πανυχχίδα των Χριστουγέννων και η Ακολουθία των Χαιρετισμών στην Γέννηση του Κυρίου με την συμμετοχή αρκετών πιστών. Αργά την νύχτα, η χορωδία του Σεμιναρίου και οι κληρικοί του καθεδρικού επεσκέφθησαν τον Μητροπολίτη και έψαλλαν κάλαντα και παραδοσιακά Χριστουγεν-νιάτικα τραγούδια.

Εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, διενεμήθησαν μεγάλες ποσότητες τροφίμων σε απόρους. Επίσης ενισχύθηκαν οικονομικά αρκετοί αναξιοπαθούντες, αλλά και οι υπότροφοι/φοιτητές πανεπιστημίων της Μητροπόλεως.

Το Σάββατο 21/12 ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε το Μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου στον Καθεδρικό Ναό του Λάγκος.

Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες ομαδικές βαπτίσεις κατηχουμένων της φυλής Ισόκο, στην Πολιτεία Delta της Νιγηρίας. Λόγω της αυξημένης επικινδυνότητας (απαγωγές, δολοφονίες) στην περιοχή, συνεστήθη στον σεβασμιώτατο από τις αρχές να μην ταξιδέψει ο ίδιος. Ο αρχιερ. Επίτροπος Λάγκος π. Μάξιμος Nnachette, ανέλαβε να τελέσει τις βαπτίσεις μαζί με τους π. Στέφανο Igetei, π. Ιωάννη Okolo και π. Ματθία Emamezi. Oι βαπτίσεις τελέσθηκαν σε ποταμό της περιοχής.

Με κατάνυξη και με τη συμμετοχή δεκάδων πιστών εορτάσθηκε την Κυριακή 9/11 στο Λάγκος η μνήμη του πολιούχου Αγίου Νικολάου. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. κ. Αλέξανδρος. Ακολούθησε γεύμα το οποίο όπως κάθε χρόνο παραθέτει το Ενοριακό Συμβούλιο.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Στις 30/11 ο Σεβασμιώτατος επέστρεψε στο Λάγκος μετά το πέρας των εργασιών της Ιεράς Συνόδου.

Στις 9/11 ο Σεβασμιώτατος ανεχώρησε γιά Ελλάδα και εν συνεχεία για Αλεξάνδρεια γιά να παραστεί στις εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου.

Τήν Κυριακή 4/11 στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου Λάγκος ετελέσθη αρχιερατικό συλλείτουργο με την ευκαιρία της 10ετίας της Μητροπόλεως, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Νιγηρίας κ. Αλεξάνδρου και συλλειτουργούντων των Σεβ. Καμερούν κ. Γρηγορίου και Θεοφ. Γκάνας κ. Δαμασκηνού. Παρέστησαν δεκάδες πιστών όλων των εθνικοτήτων, καθώς και εκπρόσωποι διπλωματικών αρχών των ορθοδόξων κρατών. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, αναγνώσθηκε Πατριαρχικό Γράμμα για την επέτειο. Τον Σεβασμιώτατο προσεφώνησαν εκ μέρους του κλήρου της Νιγηρίας ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Onyeka και εκ μέρους του κλήρου του Μπενίν ο γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος Μπενίν και Τόγκο πρωτοπρ. Π. Τιμόθεος Dewedi. Μετά τις προσφωνήσεις, ομίλησε ο Μητροπολίτης. Στην συνέχεια ακολούθησε ανοιχτή δεξίωση στους χώρους της Εκκλησίας, στην οποία παρεκάθησαν δεκάδες πιστών και επισήμων. Χορευτικά συγκροτήματα ορθοδόξων νέων από ανατολική Νιγηρία και Μπενίν χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.

Το Σάββατο 3/11 αφίχθησαν, για να συμμετάσχουν στους εορτασμούς, κληρικοί της Μητροπόλεως από διάφορα σημεία της Νιγηρίας, Μπενίν και Τόγκο καθώς και εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου των Λαικών, των Γυναικείων Οργανώσεων και της Ορθόδοξης Νεολαίας. Επίσης έφθασε και ο πρωτοπρεσβύτερος π. Joseph Kwami Labi, κληρικός της Επισκοπής Γκάνας, μέλος του Π.Σ.Ε.

Την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου αφίχθησαν στο Λάγκος ο Σεβ. Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος και ο Θεοφ. Επίσκοπος Γκάνας κ. Δαμασκηνός, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου κ. Θεοδώρου, προκειμένου να συμμετάσχουν στους εορτασμούς για τα 10 χρόνια από της Ιδρύσεως της Μητροπόλεως Νιγηρίας, καθώς και τη 10ετία Αρχιερατείας του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Αλεξάνδρου.


ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Την πρωτεύουσα Λομέ αλλά και την πόλη Καρά, στα Βόρεια της χώρας επισκέφθηκε ο αρχ. Επίτροπος Μπενίν π. Τιμόθεος Dewedi μαζί με τον εφημέριο π. Θωμά γιά να συνεχίσουν τις Κατηχήσεις αρκετών ενηλίκων, που με τη χάρη του Θεού θα προσέλθουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Συνεχίστηκαν οι κατηχήσεις των «προς το φώτισμα» στην περιοχή Ισόκο της Πολιτείας Delta. Τις κατηχήσεις και την όλη προετοιμασία, έχει αναλάβει ο πρωτοπρεσβύτερος π. Στέφανος Igetei. Οι βαπτίσεις προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν στα μέσα του Δεκεμβρίου.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και με την συμμετοχή πολλών πιστών, πραγματοποιήθηκαν από, την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Αντωνίου, Παρεκκλησίου της ομώνυμης Εκκλησιαστικής Σχολής Λάγκος. Τήν παραμονή έγινε η μεταφορά και η προετοιμασία των Ιερών Λειψάνων και στην συνέχεια εψάλη ο Πανηγυρικός Εσπερινός και ο Όρθρος. Την Κυριακή το πρωί έγινε η Τελετή τών Εγκαινίων και στην συνέχεια η Θεία Λειτουργία. Παρέστη ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Χ. Δαφαράνος και διπλωμάτες ορθοδόξων κρατών καθώς και δεκάδες πιστών. Στο τέλος της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος ομίλησε κατάλληλα, ευχαρίστησε τους δωρητές και μοίρασε σαν ενθύμιο στους παρευρεθέντας την εικόνα του Αγίου Αντωνίου.

Την Τρίτη 11/9/07 ο Σεβασμιώτατος επέστρεψε από την περιοδεία του στή Δημ. του Μπενίν. Κατά την εκεί παραμονή του επιθεώρησε τους υπό ανέγερση Ναούς της Αγ. Τριάδος (Cotonou) και Γεννήσεως του Χριστού (Αbomey) καθώς και της Στέγης Τυφλών (Porto-Novo). Την Κυριακή 9/9 λειτούργησε στον υπό ανέγερση Ναό της Αγ. Τριάδος. Το Σάββατο 10/9 επισκέφθηκε την Εκκλησιαστική Ακαδημία «Αγ. Μάρκος», το Ησυχαστήριο της Αγ. Σκέπης και συναντήθηκε με τους ιερείς της περιοχής.

Την Παρασκευή 7/9 ο σεβ. Μητροπολίτης κ. Αλέξανδρος ανεχώρησε γιά 3ημερη περιοδεία στην Δημοκρατία του Μπενίν.

Όποιος θέλει να ενισχύσει απευθείας την Μητρόπολη Νιγηρίας μπορεί να δει εδώ :
( http://www.orthodoxnigeria.org/Website_ ... or_us.html )

( http://www.apostoliki-diakonia.gr/gr_ma ... iodiko.htm )
Επιστολές-Εμβάσματα, "Πάντα τα Έθνη", Αποστολική Διακονία, Ιωαν. Γενναδίου 14, 11521 Αθήνα - τηλ 2107272345, fax 2107272310.

( email : ierapostoli@apostoliki-diakonia.gr ) Με την ένδειξη < για την Ιερά Μητρόπολη Νιγηρίας >
Και πάνω σε αυτή την πέτρα θα οικοδομήσω την Εκκλησία μου και δεν θα την κατανικήσουν ΠΟΤΕ οι δυνάμεις του Άδη ( Ματθ, 16:18 )
( http://clubs.pathfinder.gr/xristianos )
pilotos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1281
Εγγραφή: Δευ Μάιος 08, 2006 5:00 am

Δημοσίευση από pilotos »

Ιεραποστολικά Νέα ( βαπτίσεις, εκπαίδευση νέων, φιλανθρωπία ) από τη Ορθόδοξη Μητρόπολη Ζιμπάμπουε ( Δεκέμβριος -Ιανουάριος 2008 )

( http://clubs.pathfinder.gr/xristianos/8 ... &read=1613 )
( http://www.greekorthodox-zimbabwe.org/news_articles.htm )

ΛΗΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Με την λήξη της σχολικής χρονιάς την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2007 ολοκληρώθηκε και ο κύκλος των κατηχητικών μαθημάτων, που σκοπό έχουν την προετοιμασία των κατηχουμένων για το μεγάλο μυστήριο του Βαπτίσματος και το φρεσκάρισμα των θεολογικών γνώσεων των ήδη βαπτισμένων Ορθοδόξων. Όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο, με την λήξη των κατηχητικών μαθημάτων οι νέοι και οι νέες μεταξύ 11 και 18 ετών το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2007 έδωσαν τις καθιερωμένες εξετάσεις. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Γεώργιος την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2007 βράβευσε τους αριστεύσαντες στις εξετάσεις και διένειμε αναμνηστικά δώρα σε όλους του μαθητές και μαθήτριες των κατηχητικών σχολείων.



ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΣΤΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ

Την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2007 έλαβε χώρα η Χριστουγεννιάτικη εορτή στο Ιεραποστολικό Κέντρο Αγίου Νεκταρίου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας διανεμήθηκε σε όλους τους πιστούς ρουχισμός και το Χριστουγεννιάτικο καλάθι με διάφορα τρόφιμα και γλυκά και στην συνέχεια πολλά παιχνίδια σε όλα τα παιδιά. Με μεγάλη υπομονή και χαρά οι πιστοί περίμεναν στην σειρά για να πάρουν από τα χέρια του Μητροπολίτη και των συνεργατών του τις ευλογίες των Χριστουγέννων. Τα παιχνίδια και ο ρουχισμός εστάλησαν από τον Πανελλήνιο Όμιλο Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής απο την Κυψέλη καθώς και από το Διορθόδοξο Κέντρο ‘Πορευθέντες’.

Τα τρόφιμα εξασφαλίστηκαν με μεγάλη δυσκολία, αφού στην χώρα εδώ και μερικούς μήνες υπάρχει μεγάλη έλλειψη βασικών αγαθών και ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 25,800%, όμως ο ερχομός του Θείου Βρέφους έφερε μαζί του και αρκετά τρόφιμα για τους φτωχούς αλλά πλούσιους στην καρδιά Ορθοδόξους της ταλαιπωρημένης Ζιμπάμπουε.

Αφού ολοκληρώθηκε η διανομή των δώρων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Γεώργιος μετέφερε στο πυκνό εκκλησίασμα τις ευχές και τις ευλογίες της Α.Θ.Μ. του Πάπα & Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, ευχαρίστησε τους συνεργάτες του που βοήθησαν στην προετοιμασία και στην διανομή των δώρων και ζήτησε από όλους να συμπεριλαμβάνουν στις προσευχές τους, τους Ορθοδόξους αδελφούς από την Ελλάδα και την Κύπρο που τους σκέφτονται και τους φροντίζουν.

Ακολούθησε πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα με χορούς και γιορτινά τραγούδια που παρουσίασαν τα παιδιά των κατηχητικών σχολείων, οι νέοι και οι νέες και ο σύνδεσμος γυναικών. Παρόν στην εορταστική εκδήλωση ήταν και ο νέος Πρέσβυς της Ελλάδος στην Ζιμπάμπουε κ. Μιχάλης Κουκάκης συνοδευόμενος από την σύζυγό του. Ανήμερα της εορτής των Χριστουγέννων τελέστηκε Θεία λειτουργία στα Ιεραποστολικά Κέντρα Αγίου Νεκταρίου και Αγίου Αυγουστίνου και ακολούθησε γεύμα αγάπης στο οποίο παρεκάθησαν όλοι οι πιστοί.


ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ & ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΠΟΥΛΑΟΥΑΓΙΟ

Με τις ευχές και τις ευλογίες της Α.Θ.Μ. του Πάπα & Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Γεώργιος ανήμερα της μεγάλης εορτής των Θεοφανείων μετέβη αεροπορικώς στο Μπουλαουάγιο. Εκεί ιερούργησε, κήρυξε τον Θείο Λόγο και τέλεσε τον Μεγάλο Αγιασμό στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού. Στην συνέχεια μετέβη στο Ιεραποστολικό Κέντρο Αγίου Αυγουστίνου, όπου κήρυξε, τέλεσε την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού και ομαδικές βαπτίσεις κατηχουμένων. Λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών οι βαπτίσεις έγιναν στο εσωτερικό του ναού και όχι στο βαπτιστήριο. Το μεσημέρι προσφέρθηκε εορταστικό γεύμα σε όλους τους πιστούς και στα μικρά παιδιά διανεμήθηκε ρουχισμός.

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΑΡΑΡΕ

Την παραμονή της εορτής των Θεοφανείων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Γεώργιος τέλεσε στο Ιεραποστολικό Κέντρο Αγίου Νεκταρίου στο Χαράρε, ομαδικές βαπτίσεις 150 κατηχουμένων, ως επί το πλείστον παιδιών, συμπαραστατούμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Σαγάνη και τον Αφρικανό Ιερέα π. Αυγουστίνο Moeketsi. Των βαπτίσεων προηγήθηκε Θεία Λειτουργία και η τελετή καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού εντός του βαπτιστηρίου, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Ιεραποστολικού Κέντρου. Δεκάδες νέοι και νέες με χαρά και λαχτάρα βούτηξαν στο νερό για να πιάσουν στα χέρια τους τον τίμιο σταυρό. Τυχερός της ημέρας ήταν ο Νικόλαος Tafadzwa. ο Σεβασμιώτατος προσέφερε ως ευλογία στον νεαρό Νικόλαο (ορφανό και από τους δύο γονείς) χρυσό σταυρό και χρηματικό έπαθλο. Στην συνέχεια οι κατηχούμενοι, μικροί και μεγάλοι φορώντας τους βαπτιστικούς χιτώνες περίμεναν υπομονετικά στην σειρά για να βαπτιστούν, να μυρωθούν και να μεταλάβουν για πρώτη φορά των Τιμίων Δώρων. Μετά το πέρας των βαπτίσεων διανεμήθηκε ρουχισμός και υποδήματα σε όλους τους νεοφώτιστους και προσφέρθηκε νηστίσιμο εορταστικό γεύμα σε όλο το εκκλησίασμα. Ακολούθησαν χοροί και τραγούδια. Παρόντες στις ομαδικές βαπτίσεις ήταν πολλοί πάροικοι μεταξύ αυτών και η Αρχόντισσα των Εκκλησιών κα. Αριάδνη Ψύλλου, κτίτωρ του Ιερού Ναού του Αγίου Νεκταρίου.

Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa

Holy Archbishopric of Zimbabwe


News / Articles


ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού τομέα της Ιεραποστολικής δραστηριότητας στην Ζιμπάμπουε και ενόψει της ενάρξεως της νέας σχολικής χρονιάς (15 Ιανουαρίου), ο Σεβ. Μητροπολίτης Γεώργιος προσέφερε οικονομική βοήθεια - σχολικές υποτροφίες σε 251 μαθητές και μαθήτριες και 2 φοιτητές στο Ιεραποστολικό Κέντρο Αγίου Αυγουστίνου και σε 600 μαθητές και μαθήτριες και 11 φοιτητές στο Ιεραποστολικό Κέντρο Αγίου Νεκταρίου. Σε όλη την μαθητιώσα νεολαία διανεμήθηκαν σχολικές τσάντες, τετράδια και πλούσια γραφική ύλη, προσφορά του Πανελλήνιου Ιεραποστολικού Συνδέσμου Κυψέλης και ομάδας δημοσιογράφων του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Το πρόγραμμα σχολικών υποτροφιών στηρίζουν φίλοι της Ιεραποστολής από την Ελλάδα και την Κύπρο και το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού. Ήδη πέντε νέοι που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση με την στήριξη της Ορθοδόξου Εκκλησίας φοιτούν σήμερα στην Πατριαρχική Σχολή ‘Μέγας Αθανάσιος’ στην Αλεξάνδρεια και δύο στην Εκκλησιαστική Σχολή ‘Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ’’ στην Ναιρόμπι της Κένυας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

Κατά την διάρκεια των εορτών του Δωδεκαημέρου εθελοντές ιεραπόστολοι επισκέφθηκαν τα Ιεραποστολικά Κλιμάκια της Εκκλησίας μας στην Ζιμπάμπουε για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να συμπαρασταθούν στο έργο της Ιεραποστολής στηρίζοντας ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά. Μεταξύ των εθελοντών ιεραποστόλων ήταν και η διπλωματούχος μαία και νοσηλεύτρια Μαρία Γιωργαλλίδη, της μεγάλης και γνωστής γαλακτοβιομηχανίας ‘ΚΡΙΣΤΗ’. Η κα. Γιωργαλλίδη μεταξύ άλλων έδωσε διαλέξεις για θέματα υγείας στις γυναίκες και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υγεία των μικρών παιδιών και δη αυτών που καταδικάστηκαν να γεννηθούν με τον θανατηφόρο ιό HIV.

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ & ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

Το πρωί της Δευτέρας 21 Ιανουαρίου ε.ε. κτύπησε για πρώτη φορά το κουδούνι της νεόδμητης Ελληνικής Ακαδημίας (Γυμνάσιο/Λύκειο) στο Χαράρε και αμέσως συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων οι 76 μαθητές και μαθήτριες της πρώτης τάξης του Γυμνασίου για να παραστούν στον Αγιασμό με την ευκαιρία της ενάρξεως της νέας σχολικής χρονιάς. Στον Αγιασμό, που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Γεώργιος συμπαραστατούμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο π. Γεώργιο Σαγάνη (αποσπασμένο κληρικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών) παρόντες ήταν ο Πρέσβυς της Ελλάδος και η κα. Μιχάλη Κουκάκη, ο Πρόξενος της Κύπρου κ. Νέστορας Νέστορος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Χαράρε και Περιχώρων κ. Κώστας Μουτζουρής, ο Διευθυντής της Ακαδημίας κ. C. Trinci, οι καθηγητές, γονείς και μέλη της σχολικής επιτροπής. Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος μετέφερε
τις ευχές και τις ευλογίες της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ιστορική στιγμή της ενάρξεως των μαθημάτων στην Ελληνική Ακαδημία, ένα έργο που για πολλά χρόνια παρέμεινε όνειρο αλλά με την χάρη του Θεού υλοποιήθηκε και ευχήθηκε στους καθηγητές και στα παιδιά καλή επιτυχία και σκληρή δουλειά έτσι ώστε αυτό το στολίδι του Χαράρε να αποδώσει σύντομα καρπούς. Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Ελληνική Κυβέρνηση, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο και τον Επιχειρηματία Πέτρο Κυριακίδη εξ Αθηνών για την οικονομική στήριξη του έργου καθώς και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας που εδώ και αρκετό καιρό αγωνίζεται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες για την υλοποίηση του έργου. Η Ελληνική Ακαδημία αρχίζει την λειτουργία της με 3 τμήματα της πρώτης τάξης του Γυμνασίου, εργαστήριο φυσικής και χημείας, αίθουσα κομπιούτερ και βιβλιοθήκη ενώ συνεχίζονται εντατικά οι εργασίες ανεγέρσεως των αιθουσών διδασκαλίας που τις επόμενες χρονιές θα φιλοξενήσουν τους μαθητές των άλλων τάξεων. Στην συνέχεια τελέστηκε Αγιασμός στην Ελληνική Σχολή (Δημοτικό) και στο Ελληνικό Νηπιαγωγείο. Στην Ελληνική Σχολή για την φετινή σχολική χρονιά ενεγράφησαν 450 παιδιά εκ των οποίων τα 92 είναι Ελληνικής καταγωγής ενώ στο Νηπιαγωγείο 45. Και στα τρία σχολεία διδάσκεται η Ελληνική γλώσσα από δύο αποσπασμένες εκπαιδευτικούς από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδος. Συγκινητική στιγμή ήταν για όλους τους παρευρισκομένους όταν τα 450 παιδιά της Ελληνικής Σχολής έψαλλαν τον Ελληνικό Εθνικό ύμνο.

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Ιστορική για την παρουσία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Χαράρε ήταν η Κυριακή 20 Ιανουαρίου ε.ε., όπου τελέστηκε για πρώτη φορά στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος η Θεία Λειτουργία εξ ολοκλήρου στην Αγγλική γλώσσα. Στην Θεία Λειτουργία ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Γεώργιος συμπαραστατούμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο π. Γεώργιο Σαγάνη και τον Αφρικανό Ιερέα π. Ραφαήλ Ganda. Από πολύ νωρίς ο Καθεδρικός Ναός κατακλύστηκε από νέους και νέες που με μεγάλη χαρά συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στην μητρική τους γλώσσα, ενώ η χορωδία του Ναού είχε προετοιμαστεί εδώ και μέρες για την απόδοση των ύμνων στην αγγλική. Η Θεία Λειτουργία θα τελείται στον Καθεδρικό Ναό εξ ολοκλήρου στην αγγλική την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα.



Να προσευχόμαστε, αδέλφια μου, για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ζιμπάμπουε και το τεράστιο φιλανθρωπικό της έργο. Να προσευχόμαστε στο Θεό να στείλει και άλλους Ορθοδόξους Ιεραποστόλους στη Μητρόπολη Ζιμπάμπουε, αφού σε 2 κράτη ( Αγκόλα και Μποτσουάνα ) δεν υπάρχει μόνιμος Ορθοδόξος Ιερέας ούτε οργανωμένες κοινότητες Ορθοδόξων. Να προσευχόμαστε για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή στο Μαλάουι, στη Ζάμπια, στη Μοζαμβίκη, στη Ρουάντα, σε όλα τα κράτη της Αφρικής, της Ασίας, της Ωκεανίας, της Αμερικής και Ευρώπης. Ο Τριαδικός Θεός, δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου και πάντων των Αγίων, θα οδηγήσει και αυτά τα έθνη προς την Ορθοδοξία, με τη χάρη Του. Ας μας συγχωρεί για την εγκληματική μας αμέλεια στο τομέα της Ιεραποστολής και ας μας ελεεί. Αμήν.
Και πάνω σε αυτή την πέτρα θα οικοδομήσω την Εκκλησία μου και δεν θα την κατανικήσουν ΠΟΤΕ οι δυνάμεις του Άδη ( Ματθ, 16:18 )
( http://clubs.pathfinder.gr/xristianos )
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ορθόδοξη Ιεραποστολή”