Συχνά, πολλοί άνθρωποι, ρωτάνε:
-Πάτερ, πώς θα σωθώ; Πώς θα αποκτήσω την αιώνια ζωή; Τι πρέπει να κάμω, για να κερδήσω τον παράδεισο;
Την απάντηση μας την δίνει ο Κύριος στο Ευαγγέλιο:
«Αν δεν φάτε την σάρκα του Υιού του Ανθρώπου και δεν πιείτε το Αίμα Του, δεν θα αποκτήσετε ζωή» (Ίω. 6,53). Συνεπώς, εκείνος πού τρώει το Σώμα Του και πίνει το Αίμα Του έχει την σφαγίδα της αιώνιας ζωής.
Εκείνος πού θέλει να έχει εγγυημένη την ελπίδα της σωτηρίας του, πρέπει απαραιτήτως να ενταχθεί στο Ένα και μοναδικό Σώμα του Χριστού, πού είναι η Μία και Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία. Εδώ δυστυχώς έγκειται και η όλη τραγωδία του ανθρώπου.
Ο κόσμος σήμερα έχει κατακλυσθεί από αιρέσεις και σχισματικές ομάδες. Όλοι οι αιρετικοί, πέρα από τις διαφωνίες στις διδασκαλίες τους, κυριολεκτικά τρώγονται μεταξύ τους. Σε ένα και μόνο συμφωνούν: Να πολεμούν με άσπονδο μίσος την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Μία ήμερα με επισκέφθηκε μία γυναίκα βαθειά θλιμμένη και αναστατωμένη. Ο σύζυγος της είχε γίνει Βαπτιστής - Προτεστάντης και την άφησε με δύο μικρά παιδάκια. Την ερώτησα:
-Και γιατί προσχώρησε σ΄αυτούς; Μήπως για το χρήμα;
-Όχι, μου λέει. Ο σύζυγος μου ήταν πιστός άνθρωπος· συνεχώς μελετούσε πνευματικά βιβλία- αγωνιζόταν για την σωτηρία του. Μα να, μια ήμερα τον πλησίασε ένας προτεστάντης και κατάφερε να τον πείσει ότι αυτοί κατέχουν την αλήθεια της πίστεως. Και το «κατάπιε». Σταμάτησε να εκκλησιάζεται. Έχει να κοινωνήσει δύο χρόνια. Μέχρι σήμερα δεν έχω καταλάβει, πώς την έπαθε. Άραγε, τι θα απογίνει, πάτερ, ο σύζυγος μου;
Όταν κουβεντιάζει κανείς με αιρετικούς να το ξέρει, η ειλικρίνεια πού δείχνουν είναι προσποιητή. Λένε πώς και αυτοί πιστεύουν και αναζητούν τον Θεό. Και με δολιότητα ρωτάνε:
-Και που θα συναντήσω τον Θεό; Που βρίσκεται;
Τι τους απαντάμε:
-Πρώτα άπ' όλα ο Θεός βρίσκεται στον Ουρανό· κατοικία του Θεού είναι ο Ουρανός. Μα παράλληλα, επειδή ο Θεός έγινε άνθρωπος, έχει και ένα δεύτερο ορατό σπίτι επάνω στη γη: την Εκκλησία! Εσείς λοιπόν, βρίσκεσθε τώρα μέσα σ' αυτό το σπίτι ή είστε άπ' έξω; Δεν αρκεί να πιστεύει κανείς στον Θεό για να σωθεί. Όποιος, εδώ στη γη, είναι απ' έξω από το ορατό σπίτι του Θεού, πώς είναι δυνατό μετά να θέλει να βρεθεί μέσα στο άλλο σπίτι Του στον Ουρανό; Κατάλαβε το καλά: Έξω από την Εκκλησία δεν υπάρχει σωτηρία!
Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η μόνη αληθινή οδός πού οδηγεί με ασφάλεια στην Άνω Ιερουσαλήμ. Εκείνος πού θέλει να διασχίσει με ασφάλεια την θάλασσα της παρούσας ζωής - δηλ. να μην διατρέχει τον κίνδυνο να πνιγεί - φροντίζει και μπαίνει στο καράβι με καπετάνιο τον Χριστό. Διαφορετικά, έστω και πιασμένος από μία σανίδα, μάταια θα παλεύει με τα κύματα. Αυτό πού τον περιμένει είναι ο βέβαιος πνιγμός.
Οσίου Στάρετς Βαρσανουφίου
Η μόνη εγγύηση...
Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές
Η μόνη εγγύηση...
Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με τον αμαρτωλό