Μετάνοιες
Συντονιστές: ntinoula, Συντονιστές
-
- Τακτικό Μέλος
- Επικοινωνία:
Μετάνοιες
Γεια χαρά αδελφοί,
Θα ήθελα να ρωτήσω πως και που κάνουμε μετάνοιες. Τι ακριβώς είναι η μετάνοια; Αν μπορείτε να μου απαντήσετε θα σας ήμουν ευγνώμων.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων και ο Θεός μαζί σας.
Θα ήθελα να ρωτήσω πως και που κάνουμε μετάνοιες. Τι ακριβώς είναι η μετάνοια; Αν μπορείτε να μου απαντήσετε θα σας ήμουν ευγνώμων.
Μηδέν εστί ο άνθρωπος, Μηδέν η δύναμης του
Μηδέν η φαντασία του ,Μηδέν η ύπαρξης του.
Μηδέν ο πλούτος και η χαρά, Μηδέν η ωραιότης
Τα πάντα ώναρ και σκιά, Τα πάντα ματαιώτης.
Μηδέν η φαντασία του ,Μηδέν η ύπαρξης του.
Μηδέν ο πλούτος και η χαρά, Μηδέν η ωραιότης
Τα πάντα ώναρ και σκιά, Τα πάντα ματαιώτης.
-
- Συστηματικός Αποστολέας
- Επικοινωνία:
Φιλε μου πρπει να σου δειξει ο καποιος που κανει μετανοιες! Ειναι η μικρες μετανοιες και οι μεγαλες μετανοιες στις μικρες απλα κατεβαζεις το χερι μεχρι το γόνατο και μετά κάνεις τον Σταυρό σου!Στις μεγάλες κλείνεις τα γόνατα, ακουμπάς τα χέρια στο πάτωμα (για να μην χτυπήσεις τα γόνατα με δύναμη στην γη) και προσκυνάς και ξανασηκώνεσαι!και κάνεις πάλι τον Σταυρό σου!
- Byzantine_Spirit
- Κορυφαίος Αποστολέας
- dionysisgr
- Κορυφαίος Αποστολέας
Byzantine_Spirit, αγαπητε και φιλτατε, τις μετανοιες δεν τις κανουμε "τυπικα"
και ουτε επειδη τις εχει αναγκη ο Κυριος. Ειναι αυτοπροαιρετες και τις κανουμε σαν μια ενδειξη πραγματικης συντριβης και φιλοτιμου εαν θελεις, για να δειξουμε οτι και εσωτερικα με τον λογισμο αλλα και εξωτερικα με τις μικρες αυτες πραξεις μετανουμε και παρακαλουμε τον Κυριο να μας ελεησει.
Καθε τυπικο εχει τον σκοπο του οπως διδασκει η μακραιωνη πειρα των Πατερων μας. Δεν τις εκαναν, επειδη δεν ειχαν τιποτα καλυτερο να κανουν, να εισαι σιγουρος γι'αυτο.
Το να συμμετεχεις σε ενα τυπικο, η γενικοτερα στα θεσπισμενα απο την Ορθοδοξη Εκκλησιαστικη η Ασκητικη παραδοση, δεν ειναι υποχρεωση, ουτε υποταγη σε ανωφελες νορμες. Ειναι τροπος δοκιμασμενος και επιστημη ολοκληρη για να ακολουθησεις το τριπτυχο καθαρση-φωτισμος-θεωση.
Τιποτε δεν μπηκε τυχαια μεσα στην παραδοση. Εαν θελουμε το ακολουθουμε, εαν οχι, παλι καλως, τουλαχιστον ομως ας μην το ειρωνευομαστε.
και ουτε επειδη τις εχει αναγκη ο Κυριος. Ειναι αυτοπροαιρετες και τις κανουμε σαν μια ενδειξη πραγματικης συντριβης και φιλοτιμου εαν θελεις, για να δειξουμε οτι και εσωτερικα με τον λογισμο αλλα και εξωτερικα με τις μικρες αυτες πραξεις μετανουμε και παρακαλουμε τον Κυριο να μας ελεησει.
Καθε τυπικο εχει τον σκοπο του οπως διδασκει η μακραιωνη πειρα των Πατερων μας. Δεν τις εκαναν, επειδη δεν ειχαν τιποτα καλυτερο να κανουν, να εισαι σιγουρος γι'αυτο.
Το να συμμετεχεις σε ενα τυπικο, η γενικοτερα στα θεσπισμενα απο την Ορθοδοξη Εκκλησιαστικη η Ασκητικη παραδοση, δεν ειναι υποχρεωση, ουτε υποταγη σε ανωφελες νορμες. Ειναι τροπος δοκιμασμενος και επιστημη ολοκληρη για να ακολουθησεις το τριπτυχο καθαρση-φωτισμος-θεωση.
Τιποτε δεν μπηκε τυχαια μεσα στην παραδοση. Εαν θελουμε το ακολουθουμε, εαν οχι, παλι καλως, τουλαχιστον ομως ας μην το ειρωνευομαστε.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
- dionysisgr
- Κορυφαίος Αποστολέας
Αδελφε Dreamlander, θα σου προτεινα εαν μου επιτρεπεις και επιθυμεις φυσικα, να προμηθευτεις το: Προσευχηταριον Κατανυκτικον του Αγιου Νεκταριου Πενταπολεως που συνταχθηκε απο τον ιδιο τον Αγιο στις αρχες του περασμενου αιωνα, και περιεχει τις κυριοτερες ακολουθιες που μπορουν να γινουν και κατ'οικον καθως και το τυπικο ανα περισταση.
Εκει μεσα αναφερει και ποτε κανουμε μετανοιες και ποιες και ποσες ανα περιπτωση, περα απο αυτες που θελουμε να κανουμε απο μονοι μας.
Ειναι σε μικρο σχημα, κοκκινο, με χρυσο διακοσμο, και εκπληκτικη ποιοτητα εκτυπωσης. Θα το βρεις σχετικα ευκολα. (στειλε pm εαν θελεις περαιτερω βοηθεια).
[/b]
Εκει μεσα αναφερει και ποτε κανουμε μετανοιες και ποιες και ποσες ανα περιπτωση, περα απο αυτες που θελουμε να κανουμε απο μονοι μας.
Ειναι σε μικρο σχημα, κοκκινο, με χρυσο διακοσμο, και εκπληκτικη ποιοτητα εκτυπωσης. Θα το βρεις σχετικα ευκολα. (στειλε pm εαν θελεις περαιτερω βοηθεια).
[/b]
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
- Byzantine_Spirit
- Κορυφαίος Αποστολέας
dionysisgr..
Η ερώτησή μου ήταν αυτή:
Το κατα πόσο δηλ., πιάνεται αν κάποιος δείξει τη μετάνοια του με τον δικό του τρόπο και αυθόρμητα. Επι πλέον, με κατηγόρησες πως ειρωνεύομαι. Θα ήθελα να μου πείς που είδες την ειρωνεία στα λεγόμενα μου, τα οποία παραθέτω πιο πάνω.
Να πω τώρα εγω κάτι σε αυτά που είπες.
Δεν είμαι αντίθετη ως προς την παράδοση των πατέρων μας, απλώς προσπαθώ να ψάχνω τα πράγματα και να τα αναλύω για να τα κατανοήσω ακόμα καλύτερα.
Το ότι ρωτώ αυτό που ρωτώ, δε σημαίνει ότι αντιτίθεμαι στην παράδοση μας.
Απο εκει και πέρα, το τυπικό, είναι τυπικό όπως το λέει και η ίδια η λέξη.
Είναι μια φόρμα μετανοίας να το πω έτσι.
Κάθε άνθρωπος όμως, έχει διαφορετική ιδιοσυγκρασία και ψυχισμό.
Μπορεί κάποιος ακολουθώντας τη φόρμα αυτή, να έχει λιγότερο ζήλο και ζέση, απο ότι να εξέφραζε τη μετάνοιά του με το δικό του τρόπο.
Που το μεμπτό;
Που το ειρωνικό;
Που το βλάσφημο;
Η ερώτησή μου ήταν αυτή:
Μιας και έσπευσες να μου απαντήσεις, πρέπει να σου πω πως απήντησες μόνο σε σχέση με το τυπικό και απάντηση στην ερώτησή μου, δεν πήρα.Άμα κλαίς και παρακαλείς το Θεό,
να σε ελεήσει και να σε συγχωρήσει,
χωρίς απαραίτητα να ακολουθηθεί κάποιο τυπικό,
δεν πιάνεται;
Το κατα πόσο δηλ., πιάνεται αν κάποιος δείξει τη μετάνοια του με τον δικό του τρόπο και αυθόρμητα. Επι πλέον, με κατηγόρησες πως ειρωνεύομαι. Θα ήθελα να μου πείς που είδες την ειρωνεία στα λεγόμενα μου, τα οποία παραθέτω πιο πάνω.
Να πω τώρα εγω κάτι σε αυτά που είπες.
Δεν είμαι αντίθετη ως προς την παράδοση των πατέρων μας, απλώς προσπαθώ να ψάχνω τα πράγματα και να τα αναλύω για να τα κατανοήσω ακόμα καλύτερα.
Το ότι ρωτώ αυτό που ρωτώ, δε σημαίνει ότι αντιτίθεμαι στην παράδοση μας.
Απο εκει και πέρα, το τυπικό, είναι τυπικό όπως το λέει και η ίδια η λέξη.
Είναι μια φόρμα μετανοίας να το πω έτσι.
Κάθε άνθρωπος όμως, έχει διαφορετική ιδιοσυγκρασία και ψυχισμό.
Μπορεί κάποιος ακολουθώντας τη φόρμα αυτή, να έχει λιγότερο ζήλο και ζέση, απο ότι να εξέφραζε τη μετάνοιά του με το δικό του τρόπο.
Που το μεμπτό;
Που το ειρωνικό;
Που το βλάσφημο;
«Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός· εάν ουν ο οφθαλμός σου απλούς η, όλον το σώμα σου φωτεινόν έσται.»
- filotas
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Επικοινωνία:
Re: Μετάνοιες
Οι μετάνοιες είναι η συμμετοχή του σώματος στην προσευχή. Επειδή ο άνθρωπος είναι ψυχοσωματική ενότητα, ότι κάνει το κάνει συνολικά. Όπως λοιπόν αμαρτάνει συνολικά έτσι και ασκείται συνολικά.Dreamlander έγραψε:Γεια χαρά αδελφοί,
Όταν προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε το νου μας στην προσευχή και να ταπεινώσουμε το πνεύμα μας για να υποδεχτεί το Βασιλιά των όλων, βοηθάει πολύ αν σ΄αυτή την προσπάθεια συμμετέχει και το σώμα.
Αν στην προσευχή σου χρησιμοποιείς κάποια ακολουθία (Απόδειπνο, Μεσονυκτικό) το προσευχητάριο λέει σε ποια σημεία κάνουμε μετάνοιες. (Δεύτε προσκυνήσομεν και προσπέσομεν κλπ, Θεοτόκε Παρθένε χαίρε Κεχαριτωμένη Μαρία κλπ.). Στα σημεία αυτά αν είμαστε όρθιοι σκύβουμε όσο μπορούμε κι όταν ξανασηκωνόμαστε κάνουμε το σταυρό μας.
Αν είμαστε γονατιστοί τότε ξαπλώνουμε στο πάτωμα προς τα εμπρός και ξανασηκωνόμαστε (στρωτή μετάνοια).
Οι μετάνοιες βοηθούν πραγματικά στην κατάνυξη, αλλά δεν είναι απαραίτητες. Κάνε τις μόνο αν το αισθάνεσαι και σε βοηθούν. Συνενοήσου με τον Πνευματικό σου γι αυτό το θέμα.
Re: Μετάνοιες
Χαίρε αδερφέ!Dreamlander έγραψε:Γεια χαρά αδελφοί,
Αν και νομίζω οι απαντήσεις από Θωμά, Φιλώτα...είναι αρκετές.
Απλά θέλω να σου πω, πως όλοι οι Άγιοι, Όσιοι, Γέροντες κτλ
έκαναν μετάνοιες και μάλιστα 2000-3000-5000 την ημέρα, οι ασκητές.
Μιλάμε για τις μεγάλες , εδαφιαίες μετάνοιες, που γονατίζεις έως το έδαφος και ξανασηκώνεσαι(σαν είδος από γονατιστές κάμψεις) κάνοντας το σταυρό σου και λέγοντας "Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με" ή " Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς" ή " Ο Θεός ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ" κτλ...
Πιστεύω πως για τους αρχάριους, όπως εμάς ,αφού συμβουλευτούμε και ρωτήσουμε τον πνευματικό είναι καλό τουλάχιστον 30 την ημέρα να κάνουμε.
Είναι μια κίνηση μετάνοιας(όπως λέει το όνομα), ταπείνωσης, αγάπης της ψυχής και σώματος προς τον Κύριο.
Είναι πολύ σημαντικές όπως λέει και ο Γέροντας Πορφύριος, αλλά και πολύ Γέροντες σύγχρονοι και παλαιότεροι.
Ολες οι προσευχές είναι καλές και όλα τα έργα πίστης, απλά οι Πατέρες τα δοκίμασαν όλα, και μας παρέδωσαν το πιο καλό, το πιο ωφέλιμο και ασφαλές για την Σωτηρία. Στις προσωπικές, αυτοσχέδιες προσευχές υπάρχει ο κίνδυνος της βατολογίας(πολυλογίας...) των εθνικών, όχι πως απορρίπτονται..αλλά με μέτρο.
Χαίρετε εν Κυρίω!
- dionysisgr
- Κορυφαίος Αποστολέας
Σου ζητω συγνωμη Byzantine_Spirit, δεν γνωριζα καταρχην οτι εισαι γυναικα, και σε θεωρησα αντρα εξ'ορισμου.
Λοιπον επισης σου ζητω συγνωμη δεν ηθελα να σε προσβαλω, οταν λεω ειρωνευομαστε, βαζω και τον εαυτο μου μεσα, γιατι κατα καιρους λογω αγνοιας, εχει τυχει ολοι μας να ειρωνευτουμε η να υποτιμησουμε κατι μεχρι να μαθουμε τι πραγματικα σημαινει και τι αξια εχει.
Το πως, και κατα ποσο θα μετανοησει ο καθενας και με ποιο τροπο σαφως ειναι δικο του θεμα και δεν μας πεφτει λογος.
Επισης εαν καποιος δεν σηκωνει τις μετανοιες, γιατι εχει θελημα και εγωισμο ακομη μεσα του, παλι ειναι δικο του θεμα.
Το να ψαχνουμε ομως, και να "ανακατευουμε" την Ιερα Παραδοση μας, που εχει ανεβασει στα ουρανια αμετρητους ανθρωπους, οι οποιοι μαλιστα μπηκαν στον δυσκολο κοπο και μοχθο, να μας τα μεταφερουν αυτα τα πραγματα απο το περισσευμα της ψυχης τους, ωστε να εχουμε εναν οδοδεικτη και μια παρακαταθηκη σωτηριας ειναι τουλαχιστον αγνωμοσυνη και αχαριστια πρους τους Αγιους Πατερες μας.
Μην το παρεις αυτο το τελευταιο προσωπικα δεν απευθυνομαι μονο σε σενα, και σαφως εννοω οτι δεν χωραει σε ολα τα πραγματα της πιστεως ο ορθολογισμος και η ερευνα.
Αυτα τα κανουν οι δυτικοι, οχι εμεις οι Ορθοδοξοι. και ειδαμε που εφτασαν.
Στην πιστη και την πνευματικη ζωη βαζει ο καθενας την λογικη του δευτερη για να προχωρησει, και την καρδια πρωτη, αλλιως θα καταντησουμε θεωρητικοι Χριστιανοι του καναπε και της υψηλης κριτικης.
Λοιπον επισης σου ζητω συγνωμη δεν ηθελα να σε προσβαλω, οταν λεω ειρωνευομαστε, βαζω και τον εαυτο μου μεσα, γιατι κατα καιρους λογω αγνοιας, εχει τυχει ολοι μας να ειρωνευτουμε η να υποτιμησουμε κατι μεχρι να μαθουμε τι πραγματικα σημαινει και τι αξια εχει.
Το πως, και κατα ποσο θα μετανοησει ο καθενας και με ποιο τροπο σαφως ειναι δικο του θεμα και δεν μας πεφτει λογος.
Επισης εαν καποιος δεν σηκωνει τις μετανοιες, γιατι εχει θελημα και εγωισμο ακομη μεσα του, παλι ειναι δικο του θεμα.
Το να ψαχνουμε ομως, και να "ανακατευουμε" την Ιερα Παραδοση μας, που εχει ανεβασει στα ουρανια αμετρητους ανθρωπους, οι οποιοι μαλιστα μπηκαν στον δυσκολο κοπο και μοχθο, να μας τα μεταφερουν αυτα τα πραγματα απο το περισσευμα της ψυχης τους, ωστε να εχουμε εναν οδοδεικτη και μια παρακαταθηκη σωτηριας ειναι τουλαχιστον αγνωμοσυνη και αχαριστια πρους τους Αγιους Πατερες μας.
Μην το παρεις αυτο το τελευταιο προσωπικα δεν απευθυνομαι μονο σε σενα, και σαφως εννοω οτι δεν χωραει σε ολα τα πραγματα της πιστεως ο ορθολογισμος και η ερευνα.
Αυτα τα κανουν οι δυτικοι, οχι εμεις οι Ορθοδοξοι. και ειδαμε που εφτασαν.
Στην πιστη και την πνευματικη ζωη βαζει ο καθενας την λογικη του δευτερη για να προχωρησει, και την καρδια πρωτη, αλλιως θα καταντησουμε θεωρητικοι Χριστιανοι του καναπε και της υψηλης κριτικης.
- Byzantine_Spirit
- Κορυφαίος Αποστολέας
dionysisgr..
- Με το να εκφράζω τις σκέψεις μου λάθος ή σωστές, δεν υποτιμώ.
Αποζητώ. Αποζητώ και αναζητώ να μάθω, να γνωρίσω, να έρθω ακόμα πιο κοντά.
- Άλλο αναζητώ, συζητώ και αναλύω και άλλο μπερδεύω, διαστρεβλώνω και παραποιώ. Τα πρώτα τα κάνω. Τα δεύτερα όχι διότι απλά δεν είμαι αιρετική. Είμαι Χριστιανή Ορθόδοξη.
- Επειδή ακριβώς όπως λες ότι σε όλα τα πράγματα της πίστεως δε χωρά ο ορθολογισμός και η έρευνα και ότι επίσης στην πίστη βάζουμε την καρδιά πρώτη, γι'αυτό κι εγω απορώ στο γιατί να ακολουθούμε "καλούπια" στις μετάνοιές μας, αφού η τυπική μετάνοια θέλει αποστήθιση περισσότερο.
Η καρδιά πάει στα αυθόρμητα και όχι στα κεκανονισμένα.
Δε χρειάζεται να ζητάς συγνώμη. Συζήτηση κάνουμε και κοιτάζουμε να ωφεληθούμε όλοι απο αυτή.
Παραταύτα, απάντηση στην ερώτησή μου δεν πήρα.
Τουλάχιστον απο εσένα.
Οι άλλοι αναφέρθηκαν και στην πηγαία μετάνοια.
- Με το να εκφράζω τις σκέψεις μου λάθος ή σωστές, δεν υποτιμώ.
Αποζητώ. Αποζητώ και αναζητώ να μάθω, να γνωρίσω, να έρθω ακόμα πιο κοντά.
- Άλλο αναζητώ, συζητώ και αναλύω και άλλο μπερδεύω, διαστρεβλώνω και παραποιώ. Τα πρώτα τα κάνω. Τα δεύτερα όχι διότι απλά δεν είμαι αιρετική. Είμαι Χριστιανή Ορθόδοξη.
- Επειδή ακριβώς όπως λες ότι σε όλα τα πράγματα της πίστεως δε χωρά ο ορθολογισμός και η έρευνα και ότι επίσης στην πίστη βάζουμε την καρδιά πρώτη, γι'αυτό κι εγω απορώ στο γιατί να ακολουθούμε "καλούπια" στις μετάνοιές μας, αφού η τυπική μετάνοια θέλει αποστήθιση περισσότερο.
Η καρδιά πάει στα αυθόρμητα και όχι στα κεκανονισμένα.
Δε χρειάζεται να ζητάς συγνώμη. Συζήτηση κάνουμε και κοιτάζουμε να ωφεληθούμε όλοι απο αυτή.
Παραταύτα, απάντηση στην ερώτησή μου δεν πήρα.
Τουλάχιστον απο εσένα.
Οι άλλοι αναφέρθηκαν και στην πηγαία μετάνοια.
«Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός· εάν ουν ο οφθαλμός σου απλούς η, όλον το σώμα σου φωτεινόν έσται.»