Ώρα της Γης

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Gafaranga
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Ώρα της Γης

Δημοσίευση από Gafaranga »

Η Ώρα της Γης, Σάββατο, 29 Μαρτίου 2008, 8- 9 το βράδυ
>
> Δες την αλλαγή που μπορείς να κάνεις
>
> Από την Ελένη Σκρέκου
>
> Όλα ξεκίνησαν στο μακρινό Σίδνεϊ της Αυστραλίας,
όταν στις 31 Μαρτίου 2007, στις 7:30 το βράδυ, 2,2
εκατομμύρια κάτοικοι έβγαλαν τις συσκευές του σπιτιού
τους από την πρίζα και έκλεισαν τα φώτα τους,
απολαμβάνοντας μία ώρα ησυχίας στο σκοτάδι. Τα
μεγαλύτερα μνημεία της πόλης σκοτείνιασαν και ακόμη
και γάμοι έγιναν υπό το φως των κεριών. Αποτέλεσμα
ήταν να μειωθεί η κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος
κατά 10,2%, μέγεθος που ισοδυναμεί με την απομάκρυνση
48.000 αυτοκινήτων από το δρόμο για μία ώρα..
>
> "Και τι μ' αυτό;" θα αναρωτηθεί εύλογα κάποιος.
> Ο σκοπός της εκστρατείας ήταν διπλός? αφενός να
κινητοποιήσει τον κόσμο να δείξει την ευαισθητοποίηση
του για το καυτό θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη,
και αφετέρου να καλλιεργήσει ανάλογη στάση ζωής στην
καθημερινότητα των συμμετεχόντων. Η ατομική δράση, σε
μαζική κλίμακα, έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει τη
διαφορά και να φέρει την αλλαγή.
>
> Φέτος, η Ώρα της Γης (Earth Hour) πήρε παγκόσμιες
διαστάσεις, καλώντας άτομα και επιχειρήσεις από όλο
τον κόσμο να σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα το
Σάββατο, 29 Μαρτίου 2008, μεταξύ 8 και 9 το βράδυ.
>
> Την παγκόσμια προώθηση της εκστρατείας έχει αναλάβει
η περιβαλλοντική οργάνωση WWF. Στην Ελλάδα λόγω
έλλειψης επίσημου οργανωτικού φορέα, το θέμα αφήνεται
στα χέρια μας. Στην Αίγινα έχει ήδη δημιουργηθεί ένας
μικρός ανεξάρτητος οργανωτικός πυρήνας, ενώ η Αθήνα
παραμένει προκλητικά αμέτοχη. Όχι για πολύ.
>
> Για τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε και
περισσότερες πληροφορίες γράψτε μας στο
earthhour@mail. gr, και επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες
http://www.earthhourhellas .wordpress. com και
http://www.earthhour. org
>
> http://earthhourhel las.wordpress. com/
nikolaos-9

Δημοσίευση από nikolaos-9 »

Θα συμφωνήσουμε λοιπόν, πως οι απεργίες της ΔΕΗ, έβγαλαν και κάτι καλό... :lol: :lol: :lol:

Πέρα από τ' αστεία, λίγο να περιορίσουμε τις ανέσεις μας, το όφελος είναι πολύ μεγάλο.

Καί μας αφορά όλους.
agiografoc
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από agiografoc »

ΠΟΙΑ ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΩΡΑ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ, ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ ΤΟ ΚΑΝΑΜΕ ΤΟ ΧΡΕΩΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΔΥΟ ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΕΠΙ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΕΠΙ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΗΜΕΡΕΣ.
ΚΑΙ ΠΕΡΑΝ ΑΥΤΩΝ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΨΙΛΟ ΓΑΖΙ, ΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΟΥΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΙΣ ΒΑΡΙΕΣ ΒΙΟΜΗΝΑΝΙΕΣ, ΝΑ ΜΗΝ ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΥΘΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΠΟΙΟ ΦΙΛΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ ΜΕΘΟΔΟΥΣ,
ΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΟΥΝ ΤΙΣ Η.Π.Α. ΚΙΝΑ, ΚΑΙ ΔΥΟ ΤΡΕΙΣ ΑΛΛΕΣ ΝΑ ΣΥΜΟΡΦΩΘΟΥΝ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ, ΚΑΙ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΙΑ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ,
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΠΟΥ ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ, ΕΙΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΗΧΑΝΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΝΕΡΟ ΑΝ ΝΙΑΖΟΝΤΟΥΣΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΦΕΡΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ Η ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΟΝ ΕΛΑΧΙΣΤΑ.
ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΤΩΡΑ Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ, ΣΒΗΣΕ ΤΟ ΦΩΣ, Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΩΡΑ, Η ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΜΗΝ ΣΚΟΤΩΣΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΠΠΟΥ Η ΓΙΑΓΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΩΡΑ,
ΑΝΟΥΣΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΘΗΝΑΙ.
ΑΣ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΝΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΝ ΚΑΙ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΗ ΣΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥ,
ΕΜΕΙΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ ΘΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΕΙ, ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ.
ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΟΙ ΡΥΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΣΥΜΟΡΦΩΘΟΥΝ.
ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΑΣ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΩ ΠΑΝΤΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ.
Gafaranga
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

κάπου είχα διαβάσει ότι ο ταγκαλάκος έχει βάλει 2 σκοπούς : να μην μας αφήνει να χαιρόμαστε και να απολαμβάνουμε αυτό που μας δόθηκε από το Θεό και να μας αποθαρρύνει από το να ελπίζουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε κάτι καλύτερο. Από την άλλη ο Θεός πάντα προσφέρει ευκαιρίες να δείξουμε την καλή πλευρά του εαυτού μας και να αισθανθούμε καλά γι΄αυτό. Και αισθανόμαστε καλά γιατι ακριβως είμαστε ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ. Δεν υπάρχει τιμωρία αν δεν το κανουμε περα απο ορισμένες επιπτώσεις της ίδιας της πράξης μας που τις περισσότερς φορές δεν είναι και προβλέψιμες.

Επί του θέματος τώρα δεν γνωρίζω την επίπτωση που θα έχει η συμμετοχή στην συγκεκριμένη δραστηριότητα. Γνωρίζω όμως ότι είναι μια ευκαιρία να γίνω συμμέτοχος σε μια προσπάθεια μείωσης της μόλυνσης, έστω και για συμβολικούς λόγους, ότι είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω και ότι ΕΠΙΛΕΓΩ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΩΡΙΑ να το κάνω. Ειναι απο τα πολλά ελάχιστα που μπορώ να κάνω για να δείξω την εκτίμηση μου και τον σεβασμό μου στη δημιουργία του Θεού. Αν τελικά έχει αποτέλεσμα ή όχι αυτό είναι θέμα του Θεού κι όχι δικό μου. Εγώ αυτό που μπορώ θα το κάνω. (Αμα γίνω επίτροπος στην Ευρωπαική Ενωση ίσως να αξιωθώ να κάνω περισσότερα, αλλά προς το παρόν αυτό μπορώ :Ρ
ManousosK
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από ManousosK »

Gafaranga έγραψε:κάπου είχα διαβάσει ότι ο ταγκαλάκος έχει βάλει 2 σκοπούς : να μην μας αφήνει να χαιρόμαστε και να απολαμβάνουμε αυτό που μας δόθηκε από το Θεό και να μας αποθαρρύνει από το να ελπίζουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε κάτι καλύτερο. Από την άλλη ο Θεός πάντα προσφέρει ευκαιρίες να δείξουμε την καλή πλευρά του εαυτού μας και να αισθανθούμε καλά γι΄αυτό. Και αισθανόμαστε καλά γιατι ακριβως είμαστε ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ. Δεν υπάρχει τιμωρία αν δεν το κανουμε περα απο ορισμένες επιπτώσεις της ίδιας της πράξης μας που τις περισσότερς φορές δεν είναι και προβλέψιμες.

Επί του θέματος τώρα δεν γνωρίζω την επίπτωση που θα έχει η συμμετοχή στην συγκεκριμένη δραστηριότητα. Γνωρίζω όμως ότι είναι μια ευκαιρία να γίνω συμμέτοχος σε μια προσπάθεια μείωσης της μόλυνσης, έστω και για συμβολικούς λόγους, ότι είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω και ότι ΕΠΙΛΕΓΩ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΩΡΙΑ να το κάνω. Ειναι απο τα πολλά ελάχιστα που μπορώ να κάνω για να δείξω την εκτίμηση μου και τον σεβασμό μου στη δημιουργία του Θεού. Αν τελικά έχει αποτέλεσμα ή όχι αυτό είναι θέμα του Θεού κι όχι δικό μου. Εγώ αυτό που μπορώ θα το κάνω. (Αμα γίνω επίτροπος στην Ευρωπαική Ενωση ίσως να αξιωθώ να κάνω περισσότερα, αλλά προς το παρόν αυτό μπορώ :Ρ
Συμφωνώ απόλυτα Gafaranga!
Δεν ξέρω αλλά μου ήρθε στο μυαλό αυτό που έλεγε ο π.Παίσιος για την αλλαγή στην Εκκλησία, αν όλοι ξεκινήσουμε από τον εαυτό μας τότε αυτόματα η Εκκλησία θ'αλλάξει. Έτσι και με το περιβάλλον, αν εμείς σαν μεμονωμένα άτομα δεν κάνουμε καμιά προσπάθεια λίγες είναι οι ελπίδες.

Ας ανάψουμε λοιπόν ένα κεράκι και ας διαβάσουμε το Απόδειπνο ή ένα βιβλίο κάτω από το φως ενός κεριού...είναι πανέμορφα :)

ΥΓ από ότι διαπιστώνω είναι ήδη αργά. :( ..εδώ έχω χρόνο ακόμα :)
"Αν πεθάνεις πρίν πεθάνεις δέν θά πεθάνεις όταν πεθάνεις"
agiografoc
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από agiografoc »

ΚΑΙ ΟΜΩΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΙΑ ΩΡΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ.
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ, ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΙΑ ΩΡΑ ΘΑ ΥΠΕΡΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ.
ΕΜΕΙΣ ΣΑΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΩΡΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ.
ManousosK
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από ManousosK »

agiografoc έγραψε:ΚΑΙ ΟΜΩΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΙΑ ΩΡΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ.
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ, ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΙΑ ΩΡΑ ΘΑ ΥΠΕΡΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ.
ΕΜΕΙΣ ΣΑΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΩΡΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ.
Δεν ξέρω τι είναι και τι κάνει ο καθένας, νομίζω όμως ότι έχω και εγώ ευθύνη για τον πλανήτη και σίγουρα δεν θα πρέπει να αρκεστώ σε αυτή τή μία ώρα. Για κάποιους όμως ίσως αυτή η ώρα να δημιουργήσει ένα προβληματισμό και να αποτελέσει την αρχή μιας καινούργιας συμπεριφοράς, περισσότερο φιλικής προς το περιβάλον. Απλά, μια ακόμα ελπίδα :)
"Αν πεθάνεις πρίν πεθάνεις δέν θά πεθάνεις όταν πεθάνεις"
Gafaranga
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

συμφωνώ με τον Μανούσο. Εξαλλου η Ορθόδοξοι γίνονται Ορθόδοξοι με το καλό παράδειγμα ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, κυρίως όμως με το παράδειγμα στην αγάπη και τον σεβασμό στην δημιουργία του Θεού. Ολα πρέπει να τα βλέπουμε σαν δημιουργία του Θεού κι όλα να τα αγαπάμε... αν κιόλας καταφέρουμε να αγαπάμε και τους εχθρούς μας... ποιος στη χάρη μας... τους δίνουμε το καλό παράδειγμα και σταματάνε να είναι εχθροί μας... όχι πάντα αλλά υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να γίνει κι έχει γίνει. Εγώ πιστευω ότι ο καθένας πρέπει να κάνει ό,τι μπορει και όσο μπορεί, αρκεί να συγκινείται που και που και να μην κοιτάζει μόνο να κρίνει και να δασκαλεύει. Η διάθεση είναι πιο σημαντική από το αποτέλεσμα το οποίο επαναλαμβάνω ότι δεν είναι προβλέψιμο και ούτε ποτέ θα γίνει προβλέψιμο (αν και με προσευχή μπορεί να γίνει προβλέψιμο, αν το θελήσει κι ο Θεός, δεδομένου ότι η προσευχή έχει μεγάλη δυναμη).
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα”