Παναγία η Παραμυθία

Πνευματικά άρθρα και Αναγνώσματα.Αποσπάσματα από διάφορα βιβλία.

Συντονιστές: ntinoula, Συντονιστές

Απάντηση
agiooros
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 2752
Εγγραφή: Τρί Φεβ 08, 2005 6:00 am
Τοποθεσία: Νίκος@Εύβοια
Επικοινωνία:

Παναγία η Παραμυθία

Δημοσίευση από agiooros »

[ Παναγία η Παραμυθία

Η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου , είναι μία τοποθεσία θαυμάσια, στολισμένη με κάρπιμα δέντρα, με νεραντζιές, κυπαρίσσια και με περιβόλια εύμορφα. Εκεί είδαμε την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της ονομαζόμενης « Παραμυθία ». Η εικόνα αυτή είναι τοιχογραφία και βρίσκεται στο δεξιό χορό ομωνύμου παρεκκλησίου της Μονής. Όταν πειρατές επετέθησαν στη Μονή, το πληροφορήθηκε ο ηγούμενος από την Παναγία. Το αξιοπερίεργο, όπως μας είπαν οι Πατέρες , είναι ότι είδε στην εικόνα ο ηγούμενος το βρέφος να απλώνει το χέρι του και να σκεπάζει τα χείλη της Μητέρας του λέγοντας: « Μη μητέρα μου, άφησε τους να τιμωρηθούν… » Η Παναγία πήρε το χέρι του Υιού της και επανέλαβε τα ίδια λόγια.
Αυτός ο τελευταίος σχηματισμός παρέμεινε μόνιμα στην εικόνα. Ενώ οι μοναχοί σώθηκαν θαυματουργικά από τους πειρατές. Ονόμασαν την Παναγία αυτή « Παραμυθία » , που σημαίνει παρηγοριά, καταπράυνση ή μετρισμός. Έννοιες που εξίσου αποδίδουν το περιστατικό του θαύματος.
Σε χειρόγραφο ρωσσικό της Μονής αγίου Παντελεήμονα αναφέρεται ότι οι πειρατές ήταν Τούρκοι. Η εικόνα αυτή όπως πληροφορήθηκα από Βατοπαιδινό Ιερομόναχο , ανάγεται στον 14ο αιώνα. Στο πρόσωπο της Παναγίας είναι αποτυπωμένη η γλυκύτητα και η αγάπη. Τα χείλη φαίνονται να μιλούν και να ικετεύουν τον Κύριο ή σαν να μιλά και κάπου σταμάτησε τη φράση στη μέση. Το πρόσωπο του θείου βρέφους δείχνει απειλή. Οι σκούρες γραμμές στο πρόσωπο προδίδουν οργή , το δε βλέμμα του είναι αυστηρό και εκφράζει αγανάκτηση. ]

Από το βιβλίο « Εμπειρίες από τον αμίλητο κόσμου του Άθω »
Νικόλαος Ζαχαριάδης
Τόμος Β
Πύργος Ηλείας
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Αναγνώσματα”