Η αγάπη της μοναξιάς και της σιωπής
Συντονιστής: Συντονιστές
Η αγάπη της μοναξιάς και της σιωπής
"Na zitas eukairies gia eksetasi tou eautou sou kai sixna na ferneis
ston nou sou tis euergesies pou sou ekame o theos.
Apomakrine o,ti prokalei kai erethizei tin periergia kai deixne endiaferon se o,ti prokalei kataniksi kai parexei pneumatiki euxaristisi.
Apofeuge tis perittes sizitiseis kai tin filoperiergeia anisixia,kleinontas ta aftia sou sti mataii tirwi tou kosmou kai etsi tha diapistoseis oti exeis ar
keto kai katallilo kairo gia euseweis dialogismous.
Enas arxaios sofos eipe:"kathe fora pou sinanastrefomai anthropous,
girizw sto spiti mou ligotero anthropos apo o,ti imoun"
Apo to wiwlio:MIMHSH TOU XRHSTOU.
Apomakrine o,ti prokalei kai erethizei tin periergia kai deixne endiaferon se o,ti prokalei kataniksi kai parexei pneumatiki euxaristisi.
Apofeuge tis perittes sizitiseis kai tin filoperiergeia anisixia,kleinontas ta aftia sou sti mataii tirwi tou kosmou kai etsi tha diapistoseis oti exeis ar
-
filotheitis
- Τακτικό Μέλος

Re: H AGAPI THS MONAKSIAS KAI THS SIOPHS.
ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΙΟ ΚΑΛΗ ΠΑΡΕΑ.Chrisa έγραψε:"Na zitas eukairies gia eksetasi tou eautou sou kai sixna na ferneis
- preloude
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
παρακαλω ομιλειτε την ελληνικην.Chrisa έγραψε:"Na zitas eukairies gia eksetasi tou eautou sou kai sixna na ferneis
- Byzantine_Spirit
- Κορυφαίος Αποστολέας

Κάθε φορά που συναναστρέφομαι ανθρώπους, γυρίζω σπίτι μου,
λιγότερο άνθρωπος απο ότι ήμουν.
Ούτε η πληθώρα των συναναστροφών δηλ., αλλά ούτε και η απομόνωση
και η αντικοινωνικότητα.
Με το να μην κάνουμε όμως καλή επιλογή στις συναναστροφές μας,
η ψυχή μας κινδυνεύει κάθε ώρα και στιγμή χωρις να το καταλαβαίνουμε,
γιατί βάλλεται πολλές φορές απο τα λόγια των άλλων.
Ιδίως όταν αυτά τα λόγια είναι επιτήδεια.
Δε μπορώ να μη θυμηθώ τον βίο του Αγίου Αντωνίου, ο οποίος,
απέφευγε συστηματικά επισκέψεις διάφορου κόσμου (λόγω της
φήμης της οποίας είχε ακούσια αποκτήσει) γιατί πίστευε ότι "αν
μείνει πολύ ώρα με τους κοσμικούς, ζημιώνεται".
Μπορείς να μου πείς Chrisa ποιός σοφός έχει πεί
αυτή τη φράση που μου άρεσε;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
λιγότερο άνθρωπος απο ότι ήμουν.
Ούτε η πληθώρα των συναναστροφών δηλ., αλλά ούτε και η απομόνωση
και η αντικοινωνικότητα.
Με το να μην κάνουμε όμως καλή επιλογή στις συναναστροφές μας,
η ψυχή μας κινδυνεύει κάθε ώρα και στιγμή χωρις να το καταλαβαίνουμε,
γιατί βάλλεται πολλές φορές απο τα λόγια των άλλων.
Ιδίως όταν αυτά τα λόγια είναι επιτήδεια.
Δε μπορώ να μη θυμηθώ τον βίο του Αγίου Αντωνίου, ο οποίος,
απέφευγε συστηματικά επισκέψεις διάφορου κόσμου (λόγω της
φήμης της οποίας είχε ακούσια αποκτήσει) γιατί πίστευε ότι "αν
μείνει πολύ ώρα με τους κοσμικούς, ζημιώνεται".
Μπορείς να μου πείς Chrisa ποιός σοφός έχει πεί
αυτή τη φράση που μου άρεσε;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
«Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός· εάν ουν ο οφθαλμός σου απλούς η, όλον το σώμα σου φωτεινόν έσται.»
-
armonia
Πολλές φορές αναρωτήθηκα κι εγώ γιατί Έλληνες που μένουν στην Ελλάδα χρησιμοποιούν αυτά τα greeklish. Μήπως μπορεί κάποιος να δώσει μια εξήγηση στο γιατί είναι προτιμητέα από κάποιους; Υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος; Εξυπηρετεί κάτι αυτή η γραφή, κάτι που εγώ το αγνοώ;preloude έγραψε:παρακαλω ομιλειτε την ελληνικην.Chrisa έγραψε:"Na zitas eukairies gia eksetasi tou eautou sou kai sixna na ferneis
Ευχαριστώ
Μα δεν ...διαβαζονται ! ζαλιζουν,σου προκαλουν ναυτια !armonia έγραψε:Πολλές φορές αναρωτήθηκα κι εγώ γιατί Έλληνες που μένουν στην Ελλάδα χρησιμοποιούν αυτά τα greeklish. Μήπως μπορεί κάποιος να δώσει μια εξήγηση στο γιατί είναι προτιμητέα από κάποιους; Υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος; Εξυπηρετεί κάτι αυτή η γραφή, κάτι που εγώ το αγνοώ;preloude έγραψε:παρακαλω ομιλειτε την ελληνικην.Chrisa έγραψε:"Na zitas eukairies gia eksetasi tou eautou sou kai sixna na ferneis
Ευχαριστώ
...ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΕΓΩ ΜΕΘ`ΥΜΩΝ ΕΙΜΙ ΠΑΣΑΣ ΤΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΩΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΟΣ. ΑΜΗΝ.
- filotas
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Φίλη Χρύσα πήρα το θάρρος να το μεταγράψω για να μπορέσουμε να το διαβάσουμε και να το συζητήσουμε.Chrisa έγραψε:"Να ζητάς ευκαιρίες για εξέταση του εαυτού σου
και συχνά να φέρνεις στο νου σου τις ευεργεσίες που σου έκαμε ο Θεός.
Απομάκρυνε ότι προκαλεί και ερεθίζει την περιέργια και δείχνε ενδιαφέρον
σε ότι προκαλεί την κατάνυξη και παρέχει πνευματική ευχαρίστηση.
Απόφευγε τις περιττές συζητήσεις και την φιλοπερίεργη ανησυχία,
κλείνοντας τα αυτιά σου στη μάταιη τριβή του κόσμου και έτσι θα διαπιστώσεις
ότι έχεις αρκετό και κατάλληλο καιρό για ευσεβείς διαλογισμούς.
Ένας αρχαίος σοφός είπε: "Κάθε φορά που συναναστρέφομαι ανθρώπους
γυρίζω στο σπίτι μου λιγότερο άνθρωπος απ' ότι ήμουν".
Από το βιβλιο: ΜΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
Θ' αρχίσω από το τελευταίο του αρχαίου σοφού: "Κάθε φορά που συναναστρέφομαι ανθρώπους γυρίζω στο σπίτι μου λιγότερο άνθρωπος απ' ότι ήμουν". Εντάξει το αποτέλεσμα είναι αυτό, ποιος όμως ευθύνεται γι αυτό, ο εγωισμός μας ή οι άλλοι άνθρωποι;
Κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας για ότι στραβό μας συμβαίνει πρέπει να κατηγορούμε τον εαυτό μας και όχι τους αδελφούς μας, ακόμη κι αν αυτό δεν είναι αλήθεια. Επομένως για τη βλάβη που μας προκαλείται προφανώς από την αντιπαράθεση με τους άλλους ή από την κακή, κατά την κρίση μας, συμπεριφορά τους, φταίει ο εγωισμός μας και η διάθεσή μας να κατακρίνουμε τους άλλους. Η λύση είναι η μεγαλύτερη ταπείνωση και η μεγαλύτερη αγάπη για τους αδελφούς μας.
Ο Θεός μας, αδέλφια, είναι κοινωνία προσώπων, που έχουν τόση αγάπη μεταξύ τους, ώστε να αποτελούν μια ενότητα. Κι εμείς που είμαστε εικόνα Θεού δεν διαφέρουμε ως προς την ανάγκη της κοινωνίας εν αγάπη με όλους τους αδελφούς μας επί γης. Μάλιστα χωρίς την κοινωνία με τους αδελφούς μας δεν είναι δυνατόν να σωθούμε, γιατί το κριτήριο που έβαλε ο Κύριος για τη σωτηρία μας είναι η συμπεριφορά μας απέναντι στους άλλους.
Το παραπάνω κείμενο προφανώς απευθύνεται σε μοναχούς και μάλιστα ασκητές. Όμως για να γίνει κάποιος μοναχός πρέπει η αγάπη του για το Θεό να είναι τόση, ώστε η εξ αυτής αγάπη για τους ανθρώπους να είναι τόσο μεγάλη που να μην μπορεί να περιοριστεί σ' ένα μόνο πρόσωπο. Ο μοναχός για να σωθεί πρέπει η καρδιά του να καίγεται για τη σωτηρία όλου του κόσμου. Όποιος έχει με αυτό τον τρόπο κοινωνία με όλους τους ανθρώπους, μπορεί να εφαρμόσει στα πρώτα στάδια της άσκησής του το παραπάνω κείμενο, γιατί αργότερα, όταν η καρδιά του γεμίσει από το Άγιο Πνεύμα, δεν τον επηρεάζει η παρουσία ή η απουσία των άλλων ανθρώπων, αφού εκείνος προσεύχεται συνεχώς υπέρ όλου του κόσμου.
Ας μάθουμε καλύτερα εμείς οι κοσμικοί να ζούμε με αγάπη με τους άλλους ανθρώπους, κι ας αφήσουμε τα ασκητικά για τους ασκητές, γιατί μια παρόμοια συμπεριφορά για κείνους είναι αρετή και για μας αμαρτία.
Όσο για το αν η παραπάνω συμπεριφορά είναι "Μίμηση Χριστού", προφανώς δεν είναι, γιατί ο Κύριος όσο ήταν επί γης συναναστρεφόταν συνεχώς με τους ανθρώπους και σε ελάχιστες στιγμές αποσυρόταν για να προσευχηθεί.
-
armonia
ΠΡΑΓΜΑΤΙ! ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΝΑΥΤΙΑ ΚΑΙ ΖΑΛΑΔΑ. ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙΣ ΝΑ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΑΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΣΥΧΝΑ GREEKLISH. ΑΠΟΡΩ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ.Melpomeni έγραψε:Μα δεν ...διαβαζονται ! ζαλιζουν,σου προκαλουν ναυτια !armonia έγραψε:Πολλές φορές αναρωτήθηκα κι εγώ γιατί Έλληνες που μένουν στην Ελλάδα χρησιμοποιούν αυτά τα greeklish. Μήπως μπορεί κάποιος να δώσει μια εξήγηση στο γιατί είναι προτιμητέα από κάποιους; Υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος; Εξυπηρετεί κάτι αυτή η γραφή, κάτι που εγώ το αγνοώ;preloude έγραψε: παρακαλω ομιλειτε την ελληνικην.
Ευχαριστώ
ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΕΙΣΗΓΑΓΑΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΩΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ ΜΕ ΛΑΤΙΝΙΚΟ;
ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΚΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΕΥΚΟΛΙΑ.
- Teri
- Κορυφαίος Αποστολέας

Για να μην ξεφεύγουμε άλλο από το θέμα του/της Chrisa προτείνω να μεταφέρουμε τη συζήτηση περί γραφής κάπου αλλού. Ίσως edo:armonia έγραψε:ΠΡΑΓΜΑΤΙ! ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΝΑΥΤΙΑ ΚΑΙ ΖΑΛΑΔΑ. ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙΣ ΝΑ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΑΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΣΥΧΝΑ GREEKLISH. ΑΠΟΡΩ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ.Melpomeni έγραψε:Μα δεν ...διαβαζονται ! ζαλιζουν,σου προκαλουν ναυτια !armonia έγραψε: Πολλές φορές αναρωτήθηκα κι εγώ γιατί Έλληνες που μένουν στην Ελλάδα χρησιμοποιούν αυτά τα greeklish. Μήπως μπορεί κάποιος να δώσει μια εξήγηση στο γιατί είναι προτιμητέα από κάποιους; Υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος; Εξυπηρετεί κάτι αυτή η γραφή, κάτι που εγώ το αγνοώ;
Ευχαριστώ
ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΕΙΣΗΓΑΓΑΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΩΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ ΜΕ ΛΑΤΙΝΙΚΟ;
ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΚΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΕΥΚΟΛΙΑ.
http://www.athos.edo.gr/modules.php?nam ... wtopic&t=3