Οι "φύλακες" της Ορθοδοξίας και του έθνους

Ότι έχει σχέση με την Ορθοδοξία γενικότερα.

Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Οι "φύλακες" της Ορθοδοξίας και του έθνους

Δημοσίευση από filotas »

Πάνω σε ποιές βάσεις στηρίζεται η Ορθόδοξη Εκκλησία και το έθνος;

Πάνω σ΄ αυτούς που όλη την ώρα καταφέρονται κατά των πάντων, δηλώνουν τιμητές της Εκκλησίας και της πατρίδας, αλλά δε συμμετέχουν ποτέ σε τίποτε, γιατί δεν το βρίσκουν αντάξιο των προσδοκιών τους;

Ή μήπως πάνω σ' αυτούς που είναι περήφανοι για την Εκκλησία και την πατρίδα βασισμένοι πάνω στην ένδοξη ιστορία τους και τα σύγχρονα επιτεύγματα τους, αναγνωρίζουν τις αδυναμίες τους κι αγωνίζονται βελτιώνοντας τον εαυτό τους και το περιβάλλουν τους να συμβάλλουν εποικοδομητικά στην αντιμετώπιση των αδυναμιών αυτών;

Ποια τελικά απ' αυτές τις δυο κατηγορίες ανθρώπων φυλάσσει κι ενισχύει την Ορθόδοξη Εκκλησία και την πατρίδα οι μόνιμοι ταραξίες ή οι αφανείς εργάτες;

Γνωρίζουμε οι περισσότεροι και συζητούμε με νηφάλιο τρόπο τις αδυναμίες και τα προβληματα της Εκκλησίας μας και της πατρίδας. Όμως η συζήτηση αυτή διαπνέεται από σεβασμό στους θεσμούς και στοχεύει στην αναζήτηση λύσεων.

Υπάρχουν όμως κάποιοι, λίγοι ευτυχώς, που συμπεριφέρονται λες και η Εκκλησία και η πατρίδα είναι ιδιοκτησία τους και τους χρωστάει, λες κι εκείνοι δεν αποτελούν μέρος αυτού του συνόλου που καταγγέλουν, λες κι αν η Εκκλησία κι η πατρίδα καταστραφούν εκείνοι μπορούν να βρουν κάπου αλλού να ενταχθούν.

Σας προτρέπω αδελφοί ν' αγνοήσουμε αυτές τις λίγες διασπαστικές φωνές σαν να μην υπάρχουν καθόλου και να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για προσωπική πνευματική βελτίωση και για εποικοδομητική συμβολή στην επίλυση των προβλήματων που παρουσιάζονται στην Εκκλησία μας και την πατρίδα μας.
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dionysisgr »

Συμφωνω και επαυξανω.

Επισης να σταματησει αυτο το κλοπυ-πειστ η αλλιως ελληνιστι copy-paste..

Οποιος θελει να κρυφθει, η δεν εχει παρρησια να πει την προσωπικη του αποψη, η εχει ελλειψη σε ενα θεμα, πεταει ενα κειμενο, η τρια τεσσερα αποφθευγματα η Αγιογραφικα χωρια και καθαρισε, η ετσι νομιζει οτι κατατροπωσε τον συνομιλητη του.

Η παραθεση των χωριων γινεται εναντι απολογητικης στασης σε αλλοδοξους, εναντι επιθεσεων στην πιστη, προς στηριξη ολιγοπιστων η, αποθαρρουμενων, και προς γνωσιν και καταρτισμο ακατηχητων ανθρωπων.

Δεν γινεται για να στηριξουμε τις αποψεις μας ενιοτε ακραιες και ακαιρες εναντι αδελφων μας που κυμαινονται στα χρηστα επιπεδα πιστης και γνωσης της Ορθοδοξιας. Ειναι ακομψο προσβλητικο και δειχνει απουσια θεσεων.

Ομοιος σε ομοιο δεν κανει διδασκαλια και υποδειξεις. Οποιοι εχουν ανεβει πνευματικα να κανουν αγαπη και να νουθετησουν με ιδιον λογον του λοιπους να ανεβουν και αυτοι. Οχι να μιλανε απο καθεδρας και μαλιστα με ξενα κολλυβα..

Να εκτιθεμεθα ολοι με δικο μας λογο και λογισμο για να παιρνουμε και τις ευθυνες μας σε καθε θεμα. αλλιως να κατεβασω και εγω ολη την Αγια Γραφη, και οτι πνευματικο κειμενο εχω και να το πηξω το site στην πληροφορια. Δεν γινεται ετσι. Διαλογος πρεπει να γινεται.

Επισης να προσπαθησουμε ολοι να ειμαστε πιο συγκαταβατικοι και χωρις ει δυνατον χαρακτηρισμους και τοποθετησεις του τυπου: εισαι σχισματικος, αιρετικος, μισαλλοδοξος, φανατικος, θρησκοληπτος κλπ.

Οσο το δυνατον. Εκτος και εαν ο αλλος συνομιλητης παει γυρευοντας και μη με την αδιακριτη σταση του.

Το επιπεδο του φορουμ ειναι ιδιαιτερα υψηλο, ας παραμεινει ετσι και εας το ανεβασουμε καθημερινα, στο χερι μας ειναι, μην το ριχνουμε μονοι μας.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
Melpomeni
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Οι "φύλακες" της Ορθοδοξίας και του έθνους

Δημοσίευση από Melpomeni »

filotas έγραψε:Πάνω σε ποιές βάσεις στηρίζεται η Ορθόδοξη Εκκλησία και το έθνος;

Πάνω σ΄ αυτούς που όλη την ώρα καταφέρονται κατά των πάντων, δηλώνουν τιμητές της Εκκλησίας και της πατρίδας, αλλά δε συμμετέχουν ποτέ σε τίποτε, γιατί δεν το βρίσκουν αντάξιο των προσδοκιών τους;

Ή μήπως πάνω σ' αυτούς που είναι περήφανοι για την Εκκλησία και την πατρίδα βασισμένοι πάνω στην ένδοξη ιστορία τους και τα σύγχρονα επιτεύγματα τους, αναγνωρίζουν τις αδυναμίες τους κι αγωνίζονται βελτιώνοντας τον εαυτό τους και το περιβάλλουν τους να συμβάλλουν εποικοδομητικά στην αντιμετώπιση των αδυναμιών αυτών;

Ποια τελικά απ' αυτές τις δυο κατηγορίες ανθρώπων φυλάσσει κι ενισχύει την Ορθόδοξη Εκκλησία και την πατρίδα οι μόνιμοι ταραξίες ή οι αφανείς εργάτες;

Γνωρίζουμε οι περισσότεροι και συζητούμε με νηφάλιο τρόπο τις αδυναμίες και τα προβληματα της Εκκλησίας μας και της πατρίδας. Όμως η συζήτηση αυτή διαπνέεται από σεβασμό στους θεσμούς και στοχεύει στην αναζήτηση λύσεων.

Υπάρχουν όμως κάποιοι, λίγοι ευτυχώς, που συμπεριφέρονται λες και η Εκκλησία και η πατρίδα είναι ιδιοκτησία τους και τους χρωστάει, λες κι εκείνοι δεν αποτελούν μέρος αυτού του συνόλου που καταγγέλουν, λες κι αν η Εκκλησία κι η πατρίδα καταστραφούν εκείνοι μπορούν να βρουν κάπου αλλού να ενταχθούν.

Σας προτρέπω αδελφοί ν' αγνοήσουμε αυτές τις λίγες διασπαστικές φωνές σαν να μην υπάρχουν καθόλου και να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για προσωπική πνευματική βελτίωση και για εποικοδομητική συμβολή στην επίλυση των προβλήματων που παρουσιάζονται στην Εκκλησία μας και την πατρίδα μας.

Για να καταλαβαινομαστε και να μην υπαρχουν παρεξηγησεις στις απαντησεις μας,μηπως μπορεις αδελφε μου να γινεις πιο σαφης? ποιες ειναι αυτες οι "φωνες" ? εχουν ονομα ? τι πρεσβευουν και σε τι αποσκοπουν? και γιατι να τις αγνοησουμε ? δεν μπορουμε να τις αντικρουσουμε με την Αληθεια ? εκτος και αν ειναι υβριστικες και μονον .
Ποιες ειναι τελως παντων αυτες οι "φωνες" ?
...ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΕΓΩ ΜΕΘ`ΥΜΩΝ ΕΙΜΙ ΠΑΣΑΣ ΤΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΩΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΟΣ. ΑΜΗΝ.
Melpomeni
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

dionysisgr έγραψε:Συμφωνω και επαυξανω.

Επισης να σταματησει αυτο το κλοπυ-πειστ η αλλιως ελληνιστι copy-paste..

Οποιος θελει να κρυφθει, η δεν εχει παρρησια να πει την προσωπικη του αποψη, η εχει ελλειψη σε ενα θεμα, πεταει ενα κειμενο, η τρια τεσσερα αποφθευγματα η Αγιογραφικα χωρια και καθαρισε, η ετσι νομιζει οτι κατατροπωσε τον συνομιλητη του.

Η παραθεση των χωριων γινεται εναντι απολογητικης στασης σε αλλοδοξους, εναντι επιθεσεων στην πιστη, προς στηριξη ολιγοπιστων η, αποθαρρουμενων, και προς γνωσιν και καταρτισμο ακατηχητων ανθρωπων.

Δεν γινεται για να στηριξουμε τις αποψεις μας ενιοτε ακραιες και ακαιρες εναντι αδελφων μας που κυμαινονται στα χρηστα επιπεδα πιστης και γνωσης της Ορθοδοξιας. Ειναι ακομψο προσβλητικο και δειχνει απουσια θεσεων.

Ομοιος σε ομοιο δεν κανει διδασκαλια και υποδειξεις. Οποιοι εχουν ανεβει πνευματικα να κανουν αγαπη και να νουθετησουν με ιδιον λογον του λοιπους να ανεβουν και αυτοι. Οχι να μιλανε απο καθεδρας και μαλιστα με ξενα κολλυβα..

Να εκτιθεμεθα ολοι με δικο μας λογο και λογισμο για να παιρνουμε και τις ευθυνες μας σε καθε θεμα. αλλιως να κατεβασω και εγω ολη την Αγια Γραφη, και οτι πνευματικο κειμενο εχω και να το πηξω το site στην πληροφορια. Δεν γινεται ετσι. Διαλογος πρεπει να γινεται.

Επισης να προσπαθησουμε ολοι να ειμαστε πιο συγκαταβατικοι και χωρις ει δυνατον χαρακτηρισμους και τοποθετησεις του τυπου: εισαι σχισματικος, αιρετικος, μισαλλοδοξος, φανατικος, θρησκοληπτος κλπ.

Οσο το δυνατον. Εκτος και εαν ο αλλος συνομιλητης παει γυρευοντας και μη με την αδιακριτη σταση του.

Το επιπεδο του φορουμ ειναι ιδιαιτερα υψηλο, ας παραμεινει ετσι και εας το ανεβασουμε καθημερινα, στο χερι μας ειναι, μην το ριχνουμε μονοι μας.

Υπαρχει μια ορθοτητα στην αποψη σου αδελφε μου,αλλα δεν μπορεις να βαλεις ολες τις απαντησεις σε ενα καλουπι.
Ο καθενας γραφει και εκφραζεται με τον δικο του τροπο,και ο βασικος κανονας ειναι η ευπρεπεια και ο σεβασμος στο φορουμ και στην αληθεια,οχι το πως θα παρουσιασει την τοποθετηση του.
Ουτε ο καθενας παρουσιαζει αποκλειστικα και μονον τη γνωμη του.
Βρισκομαστε σε ενα Ορθοδοξο φορουμ και εκεινο που μετραει για ολους μας ειναι η γνωμη και διδασκαλια της Ορθοδοξιας.Οπως την βιωνει ο καθενας μας,αλλα η ιδια για ολους. Αναφορες σε Αγιογραφικα χωρια,η στους Πατερες ,η στην Παραδοση της Εκκλησιας, ειναι αναποφευκτα,κατατοπιστικα, και καλοδεχουμενα.Τωρα,αν καμμια φορα πεφτουν ολοκληρα κατεβατα,εγω προσωπικα αδυνατω να τα παρακολουθησω.Ισως αλλοι να μπορουν .
...ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΕΓΩ ΜΕΘ`ΥΜΩΝ ΕΙΜΙ ΠΑΣΑΣ ΤΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΩΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΟΣ. ΑΜΗΝ.
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Melpomeni έγραψε: Για να καταλαβαινομαστε και να μην υπαρχουν παρεξηγησεις στις απαντησεις μας,μηπως μπορεις αδελφε μου να γινεις πιο σαφης? ποιες ειναι αυτες οι "φωνες" ? εχουν ονομα ? τι πρεσβευουν και σε τι αποσκοπουν? και γιατι να τις αγνοησουμε ? δεν μπορουμε να τις αντικρουσουμε με την Αληθεια ? εκτος και αν ειναι υβριστικες και μονον .
Μα Μελπομένη εγώ το είπα ξεκάθαρα, είναι αυτοί που:
filotas έγραψε:που όλη την ώρα καταφέρονται κατά των πάντων, δηλώνουν τιμητές της Εκκλησίας και της πατρίδας, αλλά δε συμμετέχουν ποτέ σε τίποτε, γιατί δεν το βρίσκουν αντάξιο των προσδοκιών τους;
alithis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από alithis »

ας επιτελουμε ολοι το καθηκον μας και το πνευματικο μας εργο,χωρις απογοητευσεις!
Melpomeni
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

filotas έγραψε:
Melpomeni έγραψε: Για να καταλαβαινομαστε και να μην υπαρχουν παρεξηγησεις στις απαντησεις μας,μηπως μπορεις αδελφε μου να γινεις πιο σαφης? ποιες ειναι αυτες οι "φωνες" ? εχουν ονομα ? τι πρεσβευουν και σε τι αποσκοπουν? και γιατι να τις αγνοησουμε ? δεν μπορουμε να τις αντικρουσουμε με την Αληθεια ? εκτος και αν ειναι υβριστικες και μονον .
Μα Μελπομένη εγώ το είπα ξεκάθαρα, είναι αυτοί που:
filotas έγραψε:που όλη την ώρα καταφέρονται κατά των πάντων, δηλώνουν τιμητές της Εκκλησίας και της πατρίδας, αλλά δε συμμετέχουν ποτέ σε τίποτε, γιατί δεν το βρίσκουν αντάξιο των προσδοκιών τους;

Πολλοι αποκαλουν τους αντικρουοντες τους με τις ιδιες κατηγοριες που τους προσαπτονται.
Γι αυτο ,καλο ειναι να ξερουμε και να καταλαβαινουμε ολοι σε ποιους ,(ατομα η ομαδες) , συγκεκριμενα αναφερομαστε. Χωρις γριφους και κρυφτουλια.
eortologio_gr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από eortologio_gr »

filotas έγραψε:...Σας προτρέπω αδελφοί ν' αγνοήσουμε αυτές τις λίγες διασπαστικές φωνές σαν να μην υπάρχουν καθόλου και να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για προσωπική πνευματική βελτίωση και για εποικοδομητική συμβολή στην επίλυση των προβλήματων που παρουσιάζονται στην Εκκλησία μας και την πατρίδα μας...
Προσωπικά αν και ακούω τις φωνές στις οποίες αναφέρεσαι, "δεν τις ακούω" αφωσιούμενος στην δικιά μου ατομική πνευματική πορεία.

Είναι δύσκολο το πνεύμα της Ορθοδοξίας να περάσει και (κυριότερα) να διατηρηθεί στην κοσμική κοινωνία η οποία ζητά θαύματα και απτές αποδείξεις. Ισως ένα σύγχρονο θαύμα να βοηθήσει στην "επαναφορά". Σίγουρα όμως δεν βοηθά ο επίορκος Ιεράρχης που εκτίει την ποινή του στον Κορυδαλλό.

"Βγαίνουμε προς τα έξω" όπως είμαστε χωρίς επίπλαστη ταπεινοφροσύνη ή "προσεγμένη θεούσα όψη" και "διάθεση", και με την ίδια μας την ζωή και την δημόσια παρουσία μας, δείχνουμε οτι η πίστη μας είναι στην Ορθοδοξία και όχι στους πάσης φύσης εκφραστές της που μπορεί και να την αμαυρώνουν.

Αναγνωρίζουμε αυτούς που διαπνέονται από το αληθές πνεύμα και αφήνουμε την Θεία Πρόνοια να κινηθεί κατα την δικιά της κρίση.

Εμπιστοσύνη αδελφοί μου και πίστη - αυτό μας λείπει... Τόχασε κανένας για να το βρούμε εμείς ?

Χρ.
στα εύκολα ξέρω τι να κάνω - στα δύσκολα σε θέλω ...
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Μελπομένη μην επιμένεις δεν πρόκειται να πω ονόματα. Όχι γιατί φοβάμαι, αλλά γιατί:

1. Η επισήμανση δεν έχει νόημα προσωπικής κόντρας, αλλά είναι θέμα αρχών.

2. Τα ονόματα αλλάζουν και σήμερα είναι κάποιοι κι αύριο είναι κάποιοι άλλοι. Δεν πρόκειται ν' αναρτήσουμε πίνακα ανεπιθύμητων. Όποιος έχει νου καταλαβαίνει (εκτός από τον πάντοτε αντιρρησία Χρήστο).

Χρήστο, όταν κάποιες φωνές ηχούν πολύ δυνατά και παράφωνα, χωρίς ταυτόχρονα να έχουν καμιά ουσία και ωφέλεια, τότε απλά δημιουργούν θόρυβο που εμποδίζει την εποικοδομητική συζήτηση. Κι αυτές οι φωνές σου αρέσουν;

Δεν είμαι συντονιστής και δεν έχω δικαίωμα να επιβάλω τη σιωπή σε κανένα, αλλά σαν μέλος έχω το δικαίωμα να διαμαρτύρομαι, όταν προσπαθούν να μου επιβάλλουν με κραυγές απόψεις, που δεν έχουν σχέση ούτε με την ουσία της Ορθόδοξης πίστης ούτε με την ουσία της φιλοπατρίας. Εγώ προσωπικά μετά πρώτην και δευτέραν νουθεσίαν θα παραιτούμαι από τη συζήτηση μ΄όποιον έχει παρόμοια συμπεριφορά.
panagiotis2008
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από panagiotis2008 »

Filota είναι λάθος να μην λες,γιατί εγώ δεν κατάλαβα ούτε σε ποια άτομα αναφέρεσαι,ούτε σε ποιες συζητήσεις γίνανε αυτά.
Και το Πνεύμα και η νύμφη λένε ¨έλα.Και όποιος ακούει ας πει ¨έλα.και όποιος διψάει ας έρθει,και όποιος θέλει ας παίρνει δωρεάν το νερό της ζωής.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ορθοδοξία”