Σελίδα 1 από 1

Η εκζήτηση των θαυμάτων ως φανέρωση αδύναμης πίστης.

Δημοσιεύτηκε: Δευ Αύγ 04, 2008 11:49 am
από dionysisgr
Αγαπητοι αδελφοι, ειναι πανθομολογουμενη η σταση ορισμενων για να μην πω των περισσοτερων, να δειχνουν μια διαθεση εκζητησησεως θαυματων που φθανει απο την απλη αναγκη τους να ακουνε γιαυτα μεχρι το προσωπικο "κυνηγι" ανα τον κοσμο για την βιωση τους απο κοντα..

Ειναι μια αντιληψη περι "μαγικης πιστης" και ενος κατα παραγγελια "επιδειξια" Θεου, ο οποιος ειναι προθυμος να επιτελεσει θαυμαστα φαινομενα προς εντυπωσιασμο των ομοδοξων αλλα και προς καταισχυνη των αλλοδοξων ανα την οικουμενη.

Σε αυτους λοιπον δεν αρκει το μεγα θαυμα της κτισεως, η ορατη ανα πασα στιγμη δημιουργια δηλαδη, δεν αρκει η θαυμαστη συνεκτικη και προνοητικη των κτισματων Δυναμις του Παντοκρατορος και Παντεποπτη Χριστου, δεν αρκει το προσωπικο θαυμα της κλησεως με το βαπτισμα, το μυρο την ονομαστικη προσκληση στην επικειμενη Βασιλεια των Ουρανων, δεν αρκει η Σωτηρια Οικονομια του Κυριου που μας λυτρωσε οριστικα και αμετακλητα απο το κρατος του θανατου, και αλλα ων ουκ εστι αριθμος, αλλα "χρειαζεται" η τηλεοπτικου τυπου αδηφαγα διανοια τους νεα και ακομα πιο "φρεσκα" θαυματα ωστε να "στηριχθει" στην πιστη.

Και εδω μπαινει το ερωτημα. Γιατι να εχουμε αναγκη απο το καθε θαυμα για να στηριχθουμε στην πιστη; Δεν αρκει πιστευουμε σε ολα αυτα που εχουν γινει και γινονται καθε μερα και στην Θεια Λειτουργια των ζωοποιων και φρικτων μυστηριων; Τι θελουμε και τι ζηταμε παραπανω;

Μηπως υποβοσκει μεσα μας η αμφιβολια, η ολιγοπιστια, η ψυχροτητα και θελουμε χειροπιαστα γεγονοτα για να καταλαβουμε καλυτερα;

Μηπως θα μας βοηθησει το υλικο και χειροπιαστο γεγονος, να ενσκυψουμε και να δουλεψουμε με τον εαυτο μας ωστε να προσεγγισουμε και τον νοερο κοσμο καλυτερα; Kαι γιατι αυτο δεν το κανουμε ηδη; Τι περιμενουμε; Ενα σπρωξιμο θαυματουργικο αρκει;

Eχουμε σκεφθει οτι ακομα και ενα θαυμα που θα συμβει μπροστα μας "παραβιαζει" την ελευθερια μας ως λογικα οντα; Δηλαδη εαν δεις καποιον Αγιο ολοζωντανο μπροστα σου η την Θεοτοκο η ακομα ακομα τον Κυριο της Δοξης, μπορεις να συνεχισεις να ζεις οπως πριν; Η πρεπει να τα πεταξεις ολα και να ανεβεις στα βουνα δοξολογωντας μεχρι την τελευταια αναπνοη σου τον Θεον;

Δεν μπορει να αναοιξει ο Θεος τους ουρανους και σε ενα κλασμα του δευτερολεπτου να πιστεψει ακομα και ο πιο φανατικος αθεος την γη;

Γιατι δεν το κανει; Μα γιατι θελει ελευθερα να τον αγαπησουμε, σαν ρομαντικοι και παλαιου τυπου εραστες, (φυσιολογικοι δηλαδη), και οχι με σκοπο καποιο ανταλλαγμα καποια δοξα καποιο μισθο. Θελει αυτεξουσια, εκουσια, ολοψυχα και ανευ ορων οπως Αυτος μας εφερε στην υπαρξη και εκανε ακομα και τα αδιανοητα για εμας, ετσι και εμεις να κανουμε το αυτονοητο. Να παμε ελευθερα κοντα Του.

Ας καταθεσει ο καθενας την γνωμη του για το ζητημα αυτο, που απασχολει τον καθε πιστο και δημιουργει μια ανιερη βιομηχανια πολλες φορες για την εκμεταλλευση των "θαυματων" αλλα και των θυματων με αλλους δολιους σκοπους, αποσπωντας μας ετσι απο το βασικο ζητουμενο στο οποιο μας προσανατολιζει η Αγια και Αμωμητος Πιστη μας. Τον Κυριο ημων Ιησουν Χριστον εντος ημων, ως βιωματικη εμπειρια, αποτελεσμα καθαρης προαιρεσης, Ορθοδοξης ασκητικης και Εκκλησιαστικης αγωγης.

Δημοσιεύτηκε: Δευ Αύγ 04, 2008 6:03 pm
από giorgospet
Ο θεός καθημερινά μας φανερώνει θαύματα, από εμάς εξαρτάτε αν θέλουμε να τα δούμε και να βελτιώσουμε την ζωή μας ή να αδιαφορήσουμε και να συνεχίσουμε να ψάχνουμε το υποκειμενικά - λογικά αληθές.

Re: Η εκζητηση των θαυματων ως φανερωση αδυναμης πιστης.

Δημοσιεύτηκε: Δευ Αύγ 04, 2008 9:43 pm
από Ionas
dionysisgr έγραψε:......................

Eχουμε σκεφθει οτι ακομα και ενα θαυμα που θα συμβει μπροστα μας "παραβιαζει" την ελευθερια μας ως λογικα οντα; Δηλαδη εαν δεις καποιον Αγιο ολοζωντανο μπροστα σου η την Θεοτοκο η ακομα ακομα τον Κυριο της Δοξης, μπορεις να συνεχισεις να ζεις οπως πριν; Η πρεπει να τα πεταξεις ολα και να ανεβεις στα βουνα δοξολογωντας μεχρι την τελευταια αναπνοη σου τον Θεον;
....................................
Οι ενστάσεις σου, Διονύση, για τον "Πιστό" που επιζητά εναγωνίως τα θαύματα είναι σωστές όμως, χρειάζονται τα θαύματα για να ενισχύονται οι αδύνατοι αλλά και για όλους τους Πιστούς...Οι καλοπροαίρετοι τότε βλέπουν ότι υπάρχει κάτι το Αληθινό και επιβεβαιώνει αυτά που πιστεύουν...Ο Θεός δε τα κάνει κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην οδηγήσει και τους πονηρούς σε αναγκαστική αποδοχή του Θελήματός Του. Το ότι χρειάζονται τα θαύματα το έδειξε ο Χριστός και οι Άγιοι που έκαναν πολλά όταν ήσαν στη γη...

Δημοσιεύτηκε: Τρί Αύγ 05, 2008 5:30 am
από fousca
συμφωνω απολυτα με τα λεγομενα σας , αλλα υπαρχουν στιγμες που χρειαζεται ο ανθρωπος την θεικη συναινεση (βοηθεια) σε ενα προβλημα. εγω μπορει εκει να ζητησω κατι οχι ετσι χωρι ςλογο ή για να δοκιμασω κατι... :lol:

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Οκτ 18, 2008 5:20 pm
από theodorosuper
Συμφωνώ οτι το γεγονός οτι ο ίδιος ο Χριστός έκανε Θαύματα σημαίνει οτι υπάρχει κάποιος λόγος να γίνονται. Βέβαια, ο λόγος μπορεί να είναι οτι πολλοί είμαστε τόσο άπιστοι ή ολιγόπιστοι που ουσιαστικά χριαζόμαστε να "δούμε" κάτι για να πιστέψουμε. Προσωπικά, αναγνωρίζοντας την κατωτερότητά μου, θα ήθελα να γίνω μάρτυρας κάποιου θαύματος. Η ψυχολογία πίσω από την επιθυμία κάποιου ολιγόπιστου όπως εγώ να δει κάποιο θαύμα είναι για να νιώσει οτι ο Θεός ΟΝΤΩΣ υπάρχει. Αναγνωρίζω ότι αυτό ακούγετε πολύ Μικροπρεπές, αλλα όταν στην σημερινή εποχή οι άπιστοι κάνουν πλάκα με ανθρώπους σαν κε εμένα που θέλω να δουλέψω πάνω στο περιβόλι της μικρής πίστης μου (όχι με θαύματα, αλλα και με προσωπική προσπάθεια), πρέπει να υπάρχει κε ένας εξισταθμιστικός παράγωντας που να ενισχύει την πίστη μου. Ένας τέτειος παράγωντας που ενισχύει την πίστη, που κλονίζεται από άπιστους όπως ο κ. Καλόπουλος που βγαίνει σε όλα τα κανάλια κε μιλάει για το "Θέατρο της Σωτηρίας" και δείχνει πως ανάβουν κεριά Μόνα τους κε λοιπόν το ʼγιο Φως όπως λέει είναι μια απάτη, είναι τα θαύματα. Δυστυχώς η πίστη πολλών ανθρώπων, και η δική μου, δεν είναι αρκετή για να μένει ακλόνητη από τοποθετήσεις απίστων. Ειδικά τώρα με την υπόθεση Βατοπέδι, το ταγκαλάκι τρίβει τα χέρια του. Αν υπάρχει μια στιγμή στην ιστορία που η ανθρωπότητα χρειάζεται την δύναμη των θαυμάτων, αυτή η στιγμή είναι τώρα, όπου η απιστία των πολλών απειλεί να καταστρέψει όχι μόνο τους ίδιους, αλλα και την πίστη των λίγων εναπωμινέντων πιστών.

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Οκτ 18, 2008 5:53 pm
από dionysisgr
theodorosuper, καλως ηρθες στο φορουμ, ο Θεος να ειναι μαζι σου παντοτε.

Προσπαθησε να πετυχεις εσυ ο ιδιος το θαυμα της μετανοιας και της σωτηριας σου με την Πιστη σου, και οχι να σου τυχει ενα θαυμα το οποιο να σε κανει να πιστεψεις..

Τα θαυματα του Κυριου εκπληρωναν πολλαπλως τον προαιωνιο σκοπο της Θειας Του οικονομιας, για να σωθει ο εκπεσων ανθρωπος.

Δεν ειμαστε στην ιδια εποχη. Μετα την ενσαρκωση ειμαστε στην εποχη της Χαριτος. Ζουμε στην Εκκλησια του Χριστου, στο σωμα Του.

Το να περιμενουν λοιπον ενα θαυμα, οι απο νηπια, βαπτισμενοι στο Ονομα της Αγιας Τριαδος Ορθοδοξοι Χριστιανοι, εν ετει 2008 μ.χ. για να πιστευσουν η ακομα και να ενισχυθουν στην Πιστη τους, μαλλον πρεπει να μας στεναχωρει και να μας προβληματιζει. Μαλλον καταντια ειναι και ενδειξη απιστιας..

Θαυμα μεγαλυτερο απο τον προσωπικο αγωνα του καθενος μας, (κοντρα σε αντιχριστες εποχες αποστασιας απο τον Θεον τις οποιες ζουμε), και που μερα με την ημερα τον προαγει στην κατα Θεον πορεια του, και με τον οποιο αγωνα η προοδος του γινεται ορατη και ευλογημενη δεν υπαρχει.

Αλλωστε υπαρχουν και επιχειρηματα οπως..

1. Ο δυσκολεμενος ανθρωπος που αναφερεις, καλοπουλο τον λενε, η οπως αλλιως, και οποιος αλλος αντιθεος,, ακομα και τον Ιδιο τον Κυριο να δει μπροστα του, ειναι τοσο πωρωμενη η καρδια του, που οχι μονο δεν θα ωφεληθει αλλα μαλλον θα σκανδαλισθει ακομα περισσοτερο. Βλεπε Φαρισαιους να δεις που καταληξανε, που ειχαν καθε μερα τον Κυριο μπροστα τους. Ειναι θεμα αγαθης προαιρεσης και οχι θαυματος, η Πιστη.

2. Το να δεις ενα θαυμα ζωντανα, αμεσως σε καθιστα αναπολογητο στον Θεον, απαξ και δια παντος, απο το να ξανακυλησεις επι τα ιδια, οσον αφορα την πορεια σου κατα θεον. Η αλλαζεις ζωη, η πας κατευθειαν για απωλεια. Δεν αγνοειται ενα θαυμα. Σε δεσμευει. Και αυτο το Γνωριζει περα απο καθε εναν ο Θεος, οπου Θελει να μας δινει ευκαιριες, χωρις να δεσμευει το ατιμητο δωρο του αυτεξουσιου, το οποιο ειναι αυτο ακριβως που μας καθιστα αξια τεκνα Του.

3. Ολη η Κτιση, ο τροπος που λειτουργει αρμονικα και τελεια, ειναι ενα διαρκες ζωντανο θαυμα, που μπορεις να το εχεις προχειρο συνεχεια μπροστα σου.

με αγαπη, σε καλοσοριζω και σου ευχομαι, να εχεις παντοτε, τον Χριστό μπροστα σου, και τον ασχημο καιρο πισω σου.

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Οκτ 18, 2008 6:53 pm
από panosgreece
χαιρετω την καλη παρεα ............
σημερα ειναι μεγαλος ο αγωνας που κανουμε
αλλα μαζι με τον κυριο μας ιησου χριστο μας παντα κερδιζουμε
την μαχη με τον πονηρο .


Δημοσιεύτηκε: Σάβ Οκτ 18, 2008 11:39 pm
από theodorosuper
Dionysisgr,

ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Ο Θεός να είναι μαζί σου. Η προσωπική μου προσπάθεια να πιστέψω άρχισε πριν απο 4 μήνες, καθώς μέχρι τότε δεν γνώριζα τι σημαίνει πίστη. Όχι πως τώρα γνωρίζω, αλλά τουλαχιστον προσπαθώ να καλλιεργήσω την πίστη μου και να γνωρίσω τον Κύριο. Όπως και όλοι πιστεύω όσοι αποφασίζουν να αλάξουν πορεία και ζωή, συναντώ περισσότερους ανθρώπους που με περνούν για οπισθοδρομικό και αφελή που πάω να κάνω αυτήν την προσπάθεια. "Καλά, πιστεύεις σε παλιά εβραϊκά παραμύθια ρε Θοδωρή; στον 21ο αιώνα είμαστε. Ξύπνα!", μου είπε ένας γνωστός προχτές συγκεκριμένα. Ειδικά οι άνθρωποι που ξεκινούν κάποια στιγμή να πιστεύουν, χρειάζονται καθοδήγηση και ενθάρηνση, γιατί το να σταματήσει κάποιος τις αμαρτωλές συνήθειες και πράξεις του παρελθόντος του είναι από μόνο του μεγάλη πρόκληση. Σε αυτό προστίθενται και οι πολλοί άπιστοι, λογιοι, επιστήμονες, φίλοι κε γνωστοί, που αυτήν την προσπάθεια μόνο εύκολη δεν την κάνουν. Έτσι λοιπόν, δημιουργείται η ανάγκη να πιαστεί κάποιος από κάτι δυνατό, όπως τα Θαύματα, για να πει στον εαυτό του οτι παρ΄όλο το χάος της αδικείας και της απιστίας, "ΥΠΑΡΧΕΙ. αλήθεια ΥΠΑΡΧΕΙ ο Θεός", και οτι δεν είμαι χαζός ή αφέλής που νηστεύω και προσπαθώ να περιορίσω τα αμαρτωλά θέλω της σάρκας, αντί να ψάχνω να ικανοποιήσω την επόμενη εγωιστική μου επιθύμία γιατι "μικρή είναι η ζωή, κοίτα να την χαρείς και να την γλεντήσεις και άσε τα παραμύθια περί Θεού". Ομολογώ πως ένα θαύμα παραβιάζει την ελευθερία του ανθρώπου, αλλά προσωπικά, αν ο Κύριος με αξίωνε για να γίνω μάτυρας ενός Θαύματος, θα μου έκανε ταυτόχρονα γνωστή και την Αγία του ύπαρξη και θα μπορούσα να ζήσω την υπόλοιπη ζωή μου, χωρίς το τεράστιο άγχος κε φόβο του σαρκικού θανάτου, και με πλήρη πίστη σε Αυτόν χωρίς αμφιβολίες και επηρεασμούς από άπιστους.