Λόγος περί Ανατροφής των τέκνων

Καθημερινά πνευματικά μηνύματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
nektarios
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Λόγος περί Ανατροφής των τέκνων

Δημοσίευση από nektarios »

Ελεγεν ενας πεπειραμενος ασκητης <αγαθον λογον>περι ανατροφης των τεκνων προς τους επισκεπτας του.

--Τοχω σαν παραπονο απο τον πατερα μου,διοτι ειχα φθασει 18 ετων και τοτε πηγα στον πνευματικο να εξομολογηθω. Τοχω παραπονο. Εφθασε το παιδι 6-7 ετων ? Μπρος, στον πνευματικο, να το παμε...
---Για αυτο , τωρα εσεις που θα γυρισετε απο το Αγιον Ορος εις τα σπιτια σας ,τα παιδια να τα παρακολουθησετε, να τα φρουρησετε , οπως εκανε ο Ιωβ για τα παιδια του.Να προσευχεσθε...Παναγια μου,τα παιδια μου, σκεπασε τα, φυλαξε τα,βοηθησε με, Παναγια μου. Κανε και κανενα Σταυρο, πεστε και κανενα απολυτικιο της Παναγιας για τα παιδια σας.Και να τα παρακολουθητε . Την νυχτα που πηγαινουνε, με ποιους κανουν συντροφια τα παιδια σας, γιατι φθειρουν ηθη χρηστα ομιλιαι κακαι. Το παιδι σου μπορει να ειναι καλο, αλλα ο αλλος ειναι διεστραμενος και θα το γυριση το παιδι σου.Αυτα ειχα να ειπω για τους κοσμικους.
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: ΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΤΕΚΝΩΝ

Δημοσίευση από smarti »

Σε ευχαριστουμε πολυ , για το πολυ ωφελιμο κειμενο!!.

Ο θεος να μας φυλαξει απο ολα αυτα τα κακα που συμβαινουν γυρο μας!!Σε ευχαριστω παρα πολυ!!! :)
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
Άβαταρ μέλους
eleimon
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από eleimon »

Η Παναγια μας να φυλαει και να φωτιζει τα παιδακια μας να γινουν αξιοι δουλοι του Κυριου Ημων Ιησου Χριστου μας!!!!!! Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΝΕΚΤΑΡΙΕ :lol: :lol:
«Το θάνατο δεν τον φοβά­μαι, όχι βέβαια ένεκα των έργων μου, αλλά επειδή πιστεύω στο έλεος του Θεού».
Άβαταρ μέλους
eleimon
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από eleimon »

ΟΙ ΔΕΚΑ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ[/b

1. Ολοι οι εφηβοι κανουν ποτε ποτε χρηση των ναρκωτικων.
2. Το αλκοολ ειναι το ναρκωτικο των ενηλικων και το χορτο το ναρκωτικο των νεων.
3. Το χορτο ειναι πολυ πιο αθωο απο το αλκοολ,σε ηρεμει,σε κανει εξωστρεφη,χαρουμενο και τρυφερο.
4. Δε κανει κακο να καπνισει κανεις λιγο χορτο,στο κατω κατω οι γονεις σου καπνιζαν τσιγαριλικια οταν ηταν νεοι και δεν επαθαν τιποτα.
5. Δε θα παθεις τιποτα αν κανεις χρηση μια φορα στο τοσο και ελεγχεις την καταναλωση.
6. Οι αμφεταμινες δεν ειναι κακες,τις επαιρναν και οι γονεις σου για να τα βγαλουν περα στις εξετασεις,οταν δεν ειχαν διαβασει.
7. Τα συνθετικα ναρκωτικα ειναι καινουρια και απολυτα ασφαλη.
8. Μερικα συνθετικα ναρκωτικα ειναι νομιμα.
9. Τα ναρκωτικα ειναι αφροδισιακα.
10.Οσοι κανουν χρηση χαπιων,δε παιρνουν αλλα ναρκωτικα ουτε καν αλκοολ.

Το παραπανω κειμενο το πεταξαν μεσα σε γυμνασιο της Καλλιθεας σε πολλα αντιτυπα!!!!!
προσοχη στα παιδια μας!!!!!
«Το θάνατο δεν τον φοβά­μαι, όχι βέβαια ένεκα των έργων μου, αλλά επειδή πιστεύω στο έλεος του Θεού».
Άβαταρ μέλους
vasilikirimp
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από vasilikirimp »

Συμφωνώ ότι πρεπει να είμαστε άγρυπνοι φρουροί πανω στα παιδιά μας , αυτό όμως που μου κανει μεγάλη εντύπωση στα λεγόμενά σας είναι ότι απο τοσο μικρη και τρυφερη ηλικία ( 6 ετών )πρέπει να πηγαίνει σε πνευματικό.
Πιστεύω ότι όταν το παιδί μας το προωθούμε σε χριστιανικές παρέες όπως π.χ. το καθηγητικό ή συναναστροφή με παιδάκια της ηλικίας του αλλά και κατηχητές που ξερουν να χειρίζονται τη παιδική ψυχούλα είναι τουλάχιστον για'αυτή την ηλικία που προανεφερα αρκετό.
εξάλλου όταν μια οικγένεια ακολουθεί το δρόμο του Θεού και εκκλησιάζεται το παιδί έχει άμεση επαφή με την εκκλησία με το παππά και πιθανόν με μια πιο προσωπική επαφή με το παππά.
΄Θα ήθελα να ακούσω την άποψή σας γιατί απο τοσο μικρά στον πνευματικό αλλά αν γινεται θα ήθελα και μια πιο επιστημονο-ψυχολογική τοποθέτηση.
εξάλλου για να μην παρεξηγηθώ δε διαφωνώ με την καθοδήγηση του πνευματικού διαφωνώ μονο στην ηλικία δηλ. αν ειναι ενα παιδι ώριμο να δεχθει αυτη τη καθοδήγηση απο καποιον που δεν ανηκει στο περιβάλλον της οικογενείας.
Πιστεύω να γινομαι αντιληπτή ως προς το σημειο διαφωνίας μου.
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Παρ' όλο που δεν έχω εμπειρία στο θέμα, γιατί δεν έχω παιδιά, έχω την άποψη πως τα παιδιά πρέπει να τα μάθουμε να κάνουν ό,τι κι εμείς : Να πηγαίνουν μαζί μ' εμάς στην εκκλησία τις Κυριακές, να προσεύχονται μαζί μ' εμάς στο σπίτι, να μας ακολουθούν ΚΑΙ στον πνευματικό (άσχετα αν δεν θα συμμετέχουν).Έτσι όλα αυτά θα τα βλέπουν ως φυσιολογικά και δεν θα τους ξενίζουν αργότερα.
Το πότε θα ξεκινήσουν τις εξομολογήσεις νομίζω ότι είναι θέμα που πρέπει να το συζητήσεις με τον πνευματικό σου.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Άβαταρ μέλους
Teri
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Teri »

Αποστόλη έχεις δίκιο! Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς, άρα η καλύτερη διδαχή είναι το παράδειγμά μας!

Τώρα το πότε είναι σχετικό: εξαρτάται από τη συναισθηματική και διανοητική ανάπτυξη και ωριμότητα του κάθε παιδιού. Κάπου γύρω στα 10 είναι που καταλαβαίνουν περί τίνος πρόκειται και μπορούν να συμμετέχουν ενεργά. Άλλα πιο νωρίς άλλα πιο αργά. Μα αν από το σπίτι δεν υπάρχει το παράδειγμα πώς θα ζητήσει το παιδί;

Επίσης είναι καλό να έχει όλη η οικογένεια τον ίδιο πνευματικό. Βέβαια, εδώ δε δικαιούμαι να μιλώ πολύ πολύ γιατί ο κανακάρης μου προτιμά να έχει άλλο πνευματικό, εκείνον που πηγαίνει στο σχολείο τους. Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορώ να τον υποχρεώσω...
Άβαταρ μέλους
eleimon
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από eleimon »

Ο Χριστιανός πρέπει νά δείχνει ενδιαφέρον καί προσοχήν διά τήν Θείαν διδασκαλίαν όχι μόνον μέσα εις τήν έκκλησίαν, άλλά καί εις τό σπίτι. Περί τού Ευαγγελίου πρέπει νά συζητούν όλοι, καί οι γονείς μέ τά παιδιά καί τά αδέλφια μεταξύ των, ούτως ώστε νά καλλιεργήται ή αρετή εις όλην τήν οίκογένειαν καί μάλιστα εις τά παιδιά.

Και μήν είπής ότι δεν είναι ανάγκη νά άπασχολούμεν τά παιδιά μέ τά θρησκευτικά. “Ίσα Ίσα , πού εις αυτά μόνον πρέπει νά έχουν τόν νου τους καί πουθενά άλλού. ‘Αλλά τι; αυτά πού γίνονται σήμερα είναι τά καλά; Πού πολλοί γονείς παίρνουν κάθε τόσο τά παιδιά τους στα γλέντια καί στα θέατρα , χωρίς νά νοιάζονται κάτι τι καλύτερο γι’ αυτά; Κι’ αν τυχόν τούς ειπή κανείς νά τά απασχολήσουν μέ τήν Θρησκείαν τό θεωρούν ένόχλησιν καί βάρος. Τι λόγον θα δώσουν εις τόν Θεόν , αφού τόσον καιρόν σπαταλούν για τά μάταια καί μόνον για τήν χριστιανικήν μόρφωσιν τών παιδιών ισχυρίζονται πώς δεν ευρίσκουν τάχα ευκαιρία;
Κι’ όμως ή ηλικία ή παιδική έχει πρώτη άνάγκην άπό τόν χριστιανικόν καταρτισμόν διότι είναι εύπλαστη· όπως ή σφραγίδα τυπώνεται έπάνω στό κερί , έτσι τυπώνουν καί τά παιδιά ό,τι άκούσουν μέσα στήν ψυχή τους.

Μάλιστα. Από μικρά τά παιδιά θά ξεκινήσουν γιά νά προχωρήσουν είτε στη ζωή τής άρετής, είτε στον δρόμο τής κακίας. Όταν κατορθώσης έξ αρχής καί τά όδηγήσης ώστε νά συνηθίσουν νά κάμνουν τό καλό , τά έσωσες μιά γιά πάντα. Δεν μπορεί πια κανείς νά τά γυρίση εύκολα στό κακό , διότι ή συνήθεια θά τά τραβά μέ φυσικόν τρόπον πάντα στό άγαθό.

‘Ετσι , όταν μεγαλώσουν , καί καλύτεροι άπό τούς γονείς των θά γίνουν καί συνετοί θά φανούν εις τά νεανικά των χρόνια καί τήν κοινωνίαν πάρα πολύ θά ώφελήσουν.‘Εφ’ όσον ό άνθρωπος ακούει τήν χριστιανικήν διδαχήν , δέν μπορεί παρά νά μορφωθή τέλεια, είτε άνδρας είναι, είτε γυναίκα, είτε νέος , είτε παιδί. Καθώς ήμερώνονται τά θηρία μέ τά τεχνάσματα τού λογικού , έτσι ήμερώνονται καί τα άγρια άνθρώπινα πάθη μέ τήν δύναμιν καί τήν χάριν τής Θεϊκής διδασκαλίας.

Ας έρχώμεθα λοιπόν όλοι εις τήν έκκλησίαν τακτικά καί άς συνοδεύωμεν μαζί καί τά παιδιά. Διότι μόνον μέ τήν άκρόασιν τού Θείου λόγου εις τόν οΙκον τού Θεού , άληθινά , θά δημιουργηθούν καί θά μορφωθούν οί χαρακτήρες οι ένάρετοι , οι άκλόνητοι , οί άθάνατοι καί οι θαυμαστοί ένώπιον Θεού καί άνθρώπων.

ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
Άβαταρ μέλους
vasilikirimp
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από vasilikirimp »

Ωραία όλα αυτά που αναγράφονται πιο πάνω έχω όμως μια μικρή αντίρρηση.
Πιστεύω στην ελεύθερη βούληση , πολλές φορές βλέπουμε παιδιά να κάνουν κάτι μόνο και μόνο επειδή το κάνουν οι γονεί και ( πιθανόν με το τρόπο τους ) τους έχουν επιβάλλει να κάνουν κάτι .

Εάν έτσι όπως περιγράφεται τη σωστή συμπεριφορά συμπεριλαμβάνεται η συνομιλία με το παιδί πριν με τη δυνατότητα να έχει τη δική του άποψη και συμπεριφορά τότε με βρίσκεται σύμφωνη εάν όμως είναι απλά δική μας επιβολή και το παιδί μας θα ακολουθήσει τότε πιστεύω ότι είναι λάθος.

Για να μην πολυλογώ όμως θα σας πω απο προσωπική εμπειρία περίπου ενός μήνα που πήγα στον πνευματικό μου και πήρα και τη κόρη μου( 7 Ετών ) μαζί της μίλησα αν ήθελε να μιλήσει με τον πάτερ .
Η αλήθεια είναι ότι δεν ήξερα πιο λεξιλόγιο να χρησιμοποιήσω ώστε να της δωσω να καταλάβει για πιο λόγο να μιλήσει με το πάτερ.Η πρώτη μου δυσκολία λοιπόν προς το παιδί μου.

Τα πράγματα εξελίχθηκαν όμως πολύ απλά διότι όταν της είπα αν θέλει να πει κάτι στον πάτερ μου είπε για πιο λόγο αφού τα λέω σε σένα.... και εκέινη την ώρα της είπα το εξής "κουφό" .........
διότι αν θέλεις να πεις κάτι στο πάτερ αυτός θα μπορέσει πιο εύκολα να το μεταφέρει στο Θεούλη και μου απαντά: ...... γιατί εγώ όταν μιλώ στη προσευχή μου με το Θεούλη δεν με ακούει;.....

Η κουβέντα σταμάτησε εκεί γιατί δεν είχα τι να πω!

Όταν όμως πήγαμε μαζί στον πάτερ και την άφησα τελικά μόνη της βρήκε και του μίλησε ....με τη βοήθεια του πνευματικού .

Και απο εκείνη την ημέρα μου είπε ότι πολύ ωραία , και ότι θέλει να παει πάλι.

Εγώ τη ρώτησα γιατί ; Και μου απάντησε πως όταν κάτι τη κάνει να είναι πολύ λυπημένη για να μπορεί πιο γρήγορα ο Θεούλης να τη βοηθά θα πηγαίνει εκεί.

Αν με ρωτήσετε τώρα εμένα προσωπικά είμαι λίο προβλημτισμένη εάν έκανα καλά ή κακά σε τόσο μικρή ηλικία να τη πάω σε πνευματικό - γιατί μου κάνει εωτήεις που δε μπορώ να ανταπεξέλθω.
Άβαταρ μέλους
eleimon
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από eleimon »

Βασιλικη μου κι εγω τα παιδια τα εχω φερει σε επικοινωνια με τον πνευματικο μας και καθε φορα που ισως κανουν κατι που τους λυπησει μου ζητανε να τους παω στο παπουλη οπως τον λενε να του το πουν.Τωρα οσον αφορα το οτι αποκτουν καποιες αποριες που με κολανε και μενα στο τοιχο,αυτο δεν μπορουμε να κανουμε τιποτα αλλο απ το να ζηταμε απ τη Παναγιτσα να μας φωτιζει να τους δινουμε σωστες απαντησεις.
Ειναι καλο κατα τη ταπεινη μου γνωμη να τα φερνουμε σε επαφη με το πνευματικο μας οχι συχνα,ενταξει μη το παρακανουμε κιολας,στις μεγαλες γιορτες ας πουμε για μια ευχουλα,για μια μικρη ωφελιμη συζητηση που θα κανουν.Αυτο που τρεμω ειναι οταν μεγαλωσουν,μη γυρισουν να μου πουν σαν καποιους που ακουω οτι "εγω τα λεω στην εικονα και μιλαω μονος μου με το Θεο,δε παω στους παπαδες".Γι αυτο κανω οτι μπορω να τους δωσω οτι πιο ωφελιμο μου διδασκει ο Χριστος μου κ ας τα φωτισει η Παναγια στο μελλον τους.
Το σιγουρο Βασιλικη μου ειναι οτι δε θα βγουν χαμενα,δε θαφησει ο Χριστος μας να χαθουν αυτα τα παιδια ακομα κι αν Θεος φυλαξει λοξοδρομησουν καποτε...θα τον βρουν το δρομο τους γιατι οτι σπερνεις θεριζεις μη το ξεχναμε αυτο!!!!
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Μηνύματα”