Όλα περί νηστείας

Ότι έχει σχέση με την Ορθοδοξία γενικότερα.

Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Harrys1934
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1041
Εγγραφή: Πέμ Σεπ 28, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: ¨οπου γη και Πατρις
Επικοινωνία:

Όλα περί νηστείας

Δημοσίευση από Harrys1934 »

ΠΕΡΙ ΝΗΣΤΕΙΑΣ Στην καλή νηστεία λέει όταν ακόμη δεν έχεις χορτάσει κράτα την τελευταία σου μπουκιά.)

Πηδάλιον Και στην σελίδα 83-κανόνες Αποστόλων ΞΔ-
Άλλο είναι νηστεία , άλλο λύσις νηστείας , και άλλο κατάλυσης. Και νηστεία μεν κυρίως είναι η τελεία ασιτία, ¨η και το να τρώγει τινάς μία φορά την ημέρα, κατά την εννάτην ώραν με ξηροφαγίαν, άρτου δηλονότι μόνου ύδατος, -Λύσις δε της νηστείας είναι,το να φάγει τινάς προ της ενάτης, ώρας, και σύκα , καν σταφίδας, καν άλλο τοιούτο τι. ¨η και το να φάγει έξω από τον άρτον, και το ύδωρ, και άλλα μερικά είδη βρωσίμων λιτών και ευτελών λόγου χάριν, όσπρια, Οίνον, ¨η έλαιον, ¨η ΟΣΤΡΑΚΟΔΕΡΜΑ. Κατάλυσης

Πλην και τούτων λεγομένων, δεν δίδεται άδεια « εις τινά να καταλύει τα Σάββατα και τις Κυριακές της μ. (40 ήμερον) εις τυρί και αυγά, κατά τον « να, (51) της ΣΤ, αλλά εις μόνον οινέλαιον, και οστρακόδερμα..

Στο διάβα του χρόνου έγιναν πολλές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές κανόνων γιατί ο κόσμος άρχιζε να βαραίνει με την πολύ αυστηρότητα όπως παραδείγματος η πρώτη λειτουργία του Αδελφόθεου Ιακώβου που ήταν πολύ μεγάλη Έτσι έχουμε και το ν κανόνα τοπικής Λαοδικείας (κανών 50) περί νηστείας η οποία ήταν ξεροφαγία και λέει Εκκλησιαστική Ιστορία Στεφανίδου σελίς 319- Η τοπική σύνοδος της Λαοδικείας (περί το 360) δι’ όλλας τας ημέρας της Μ. τες/κοστής νηστεύειν ξηροφαγούντες (κανών-50) ο Όρος ξηροφαγία περιλαμβάνει τροφάς φυτικάς, αλλ’ άνεφ ελαίου. Η μεγάλη αύτη αυστηρότης δεν εκράτησεν, αλλά διεμορφώθησαν δύο άλλαι τρόποι νηστείας, κατά τον έναν τρόπον, έτρωγαν φαγητά παρασκευασμένα δι’ ελαίου μόνον το Σάββατον και την Κυριακήν, κατά τον άλλον τρόπον, απείχον τοιούτων φαγητών μόνον την Τετάρτη και Παρασκευή
Διευκρηνίζω το ζήτημα του Οστρακόδερμα. Γαρίδες καλαμάρια κ.λ.π. Θεωρούνται Ως να τρως έλειον επεδή είναι από ζωή ζώσα
Καλή νηστειά παιδια να έχουμε.
[Αλλά ;ώς ο ληστής ομολογώ Σοι,
Μνύσθητί μου, Κύριε,
Εν τη Βασιλεία Σου.
angieholi
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 3227
Εγγραφή: Τρί Μάιος 05, 2009 5:25 pm
Τοποθεσία: Αγγελική@Αθήνα

Re: Όλα περί νηστείας

Δημοσίευση από angieholi »

Η νηστεία κατά την ορθόδοξη πίστη μας
(Εισήγηση του π. Αθανασίου Τσικόπουλου)

Νηστεία είναι η αποχή από ορισμένα φαγητά για κάποιο χρονικό διάστημα. Η νηστεία είναι αρχαίος θεσμός της Εκκλησίας μας και όχι των ανθρώπων. Είναι η πρώτη εντολή του Θεού στους Πρωτόπλαστους μέσα στον Παράδεισο.

« Από όλα τα καλά του Παραδείσου θα τρώτε», τους είπε, « εκτός από τον καρπό αυτό ». Η παράβαση αυτής της εντολής έφερε τόσα κακά στην ανθρωπότητα και πρώτα απ’ όλα την εξορία από τον Παράδεισο και το θάνατο.

Ο ίδιος ο Κύριος νήστεψε 40 ημέρες, όταν μετά τη βάφτισή Του έμεινε στην έρημο. Το ίδιο κι ο Μωυσής πριν ανέβει στο όρος Σινά για να πάρει το νόμο. Το ίδιο κι ο προφήτης Ηλίας όταν απέκλεισε τον ουρανό τρία έτη και έξι μήνες, αλλά και όλοι οι άγιοι.

Η νηστεία μόνη της δεν είναι αρετή, αλλά είναι μέσον για την απόκτηση της αρετής. Ο άνθρωπος που νηστεύει δυναμώνει τη θέλησή του, επιβάλλεται στον εαυτό του και υποτάσσει το σώμα του ατο πνεύμα. Δείχνει έμπρακτα την αγάπη του στο Χριστό και την υπακοή του σ ’όσα η Εκκλησία μας ορίζει. Έτσι ελκύει τη χάρη του Θεού.

Η έννοια της νηστείας, βέβαια, δεν περιορίζεται μόνο στην ποιότητα, αλλά και στην ποσότητα. Δεν είναι δηλαδή μόνο τι θα φάει κανείς, αλλά και πόσο θα φάει. Η λίγη και μετρημένη τροφή, είναι κι αυτό νηστεία, διαφορετικά, η λαιμαργία, απλούστατα αλλάζει υλικά για τον κορεσμό της.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι νηστεία δεν είναι μόνο το να απέχουμε από κάποιες τροφές, αλλά και να φυλαγόμαστε από παρεκτροπές. Γι’ αυτό και η Εκκλησία μας προτρέπει: « Νηστεύσωμεν, αδελφοί, σωματικώς, νηστεύσωμεν και πνευματικώς ». Αξία έχει όχι μόνο η νηστεία των τροφών, αλλά και των παθών.

Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέει: « Δείξε μου την νηστεία σου δια των έργων σου. Αν δεις πτωχό, ελέησέ τον. Αν δεις κάποιο εχθρό σου συμφιλιώσου. Αν δεις φίλο σου να προοδεύει, μην τον φθονήσεις. Διατήρησε τα χέρια σου, τα πόδια σου , τα μάτια σου, τα αυτιά σου καθαρά από αμαρτίες. Διότι ποιο το όφελος, όταν δεν τρώμε κρέας, όμως κατατρώμε τους αδελφούς μας; Εκείνος που κατηγορεί τον άλλο, είναι σαν να δάγκωσε τη σάρκα του “ πλησίον” …… Παρακαλώ, λοιπόν, όσοι μπορείτε να νηστεύετε, όσο είναι δυνατόν, και να αυξάνετε την καλή σας αυτή και αξιέπαινη προθυμία ».

Αναδημοσίευση από:
http://www.inpanagiabentevi.gr/intrest/ ... rxiki.html
Φώς στους μοναχούς είναι οι Άγγελοι... και φώς στους κοσμικούς οι Μοναχοί...
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ορθοδοξία”