Αναπολώντας 1999 - 2009: 10 χρόνια ΟΟΔΕ
10 χρόνια μετά, βλέποντας "πίσω", νιώθω αγαλλίαση γι' αυτά που επιτεύχθηκαν, αλλά ένα "δεκάχρονο", δεν είναι παρά ένα παιδάκι ακόμα! Έτσι, "τα μεν οπίσω λησμονών", προσηλωνόμαστε στο μέλλον, με την ευχή να δώσει ο Θεός να γίνουν πολύ περισσότερα, στη νέα αυτή δεκαετία που ανοίγεται μπροστά μας.
1. Προϊστορία της ΟΟΔΕ
Πολύ πριν ακόμα γίνω Χριστιανός, από μικρό παιδάκι, είχα μια πολύ όμορφη συνήθεια: Όταν ο πατέρας μου ξάπλωνε για τη μεσημεριανή του ξεκούραση, ξάπλωνα δίπλα του στο κρεβάτι, και του ζητούσα να μου διηγηθεί "ιστορίες της Αγίας Γραφής". Κυριολεκτικά "ρουφούσα" όλες αυτές τις ιστορίες που μου δίδασκε ο πιστός αυτός, (αν και πλανημένος στην αίρεση), άνθρωπος. Αλλά και η μητέρα μου, πιστή στην εντολή της Αγίας Γραφής, ότι ο γονιός δεν θα έπρεπε να παραμελεί την εκπαίδευση των παιδιών του, δεν παρέλειπε να με διδάσκει διάφορα δόγματα της αίρεσης των γονιών μου. Και η αγάπη μου για τον Θεό, τους αποστόλους Του και τους Προφήτες Του, μεγάλωνε. Ήθελα κι εγώ, όταν μεγαλώσω να τους μοιάσω στον κατά Θεόν ζήλο, και να συμμετέχω στην πρόοδο του σκοπού του Θεού, για έναν καλύτερο κόσμο, "όπου το λιοντάρι θα τρώει άχυρο μαζί με το μοσχάρι", και "θάνατος δεν θα υπάρχει πια". Ονειρευόμουν να γίνω ιεραπόστολος της αίρεσης των γονιών μου, και εργαζόμουν προς την κατεύθυνση αυτή καθώς μεγάλωνα, μελετώντας σε βάθος ΤΑ ΠΑΝΤΑ, και συζητώντας ΜΕ ΚΑΘΕ άνθρωπο που αγαπούσε την έρευνα και την αναζήτηση της αλήθειας...
Διόμισι δεκαετίες αργότερα, βρισκόμουν έξω από τη μητρική μου αίρεση, γνωρίζοντας πως και οι γονείς μου, και εγώ, είχαμε πλανηθεί. Στα χέρια μου, κρατούσα πλέον τα τεκμήρια της πλάνης, αλλά ταυτόχρονα και τα τεκμήρια της αληθινής Εκκλησίας του Κυρίου, της Ορθόδοξης, στην οποία μόλις είχα βαπτισθεί!
Η συνέχεια του συγκινητικού άρθρου στην ιστοσελίδα της ΟΟΔΕ .
( http://www.oodegr.com/oode/erwtiseis/10_xronia_oode.htm )
Και συγκινούμαι και δοξάζω τον Θεό για τους εν Χριστώ αδελφούς της ΟΟΔΕ και άλλων αντιαιρετικών ιστοσελίδων, που δημιουργήθηκαν από αδελφούς που έζησαν σε αιρέσεις και βρήκαν, μετά από αναζήτηση, την Ορθόδοξη Εκκλησία και πίστη.
Και από την άλλη αναρωτιέμαι για όλους εμάς που ζήσαμε και ανδρωθήκαμε μέσα στην Εκκλησία κατά πόσο βιώνουμε την ζωή της και κατά πόσο αγαπάμε αληθινά τον Θεό και τον πλησίον μας...
Πόσο ήσυχοι είμαστε, όταν ξέρουμε ότι τα 2/3 του πλανήτη δεν ξέρουν ή δεν πιστεύουν στο Θεό της Αγάπης, τον Τριαδικό Θεό, ενώ από το υπόλοιπο 1/3 , το μεγαλύτερο μέρος είτε είναι κατ'όνομα χριστιανοί ή ανήκει σε πνευματοκτόνες χριστιανικές αιρέσεις ;
Κι αν για τους απλούς πιστούς, ίσως ,να υπάρχει κάποια δικαιολογία, ποια δικαιολογία μπορεί να υπάρξει για την αδιαφορία περί Εξωτερικής Ιεραποστολής σε Επισκόπους, ιερείς ( άγαμους ή έγγαμους ) , θεολόγους, μοναχούς -ές, κατηχητές κτλ ; Μπήκε η νέα χρονιά, το 2009, και αναρωτιέται κανείς τι αγωνία και τι σχεδιασμός υπάρχει ... Θα πάμε προς τη Σαρακοστή, προς το Πάσχα με ποια προοπτική ; Μας απασχολεί τι γίνεται με το κύτταρο της Εκκλησίας, την ενορία ;
Μας απασχολεί γιατί οι περισσότεροι ενορίτες , πιθανόν, δεν εκκλησιάζονται ;
Μας απασχολεί το γεγονός ότι κάποιοι μπορεί να έχουν παρασυρθεί σε κάποια αμερικανόφερτη αίρεση ή παραθρησκεία ;
Μας απασχολεί το γεγονός ότι κάποιοι ενορίτες μας, ακατήχητοι ή ανενημέρωτοι, μπορεί να βρίσκονται στο προστάδιο εισόδου σε κάποια αίρεση, με συστηματική πλύση εγκεφάλου είτε κατ'οίκον ( με "δωρεάν γραφική μελέτη", δηλαδή αποκομμένα, συρραμένα και κακώς ερμηνευμένα χωρία της Γραφής ), είτε σε αιρετικές συνάξεις ;
Μας απασχολεί το γεγονός ότι στην ενορία μας υπάρχουν οικονομικοί μετανάστες ή και ΄Ελληνες παλιννοστούντες, από πολλές χώρες, με οικονομικά προβλήματα ή και μεταφυσικές ανησυχίες ; Τους πλησιάσαμε ; Τους ρωτήσαμε για τις ανάγκες τους ; Τους δείξαμε Αγάπη Χριστού ; Έχουμε έτοιμη Ορθόδοξη κατήχηση, αν θελήσουν να κατηχηθούν ή να γνωρίσουν την Ορθόδοξη ΕΚκλησία ; Δεν έχουμε, μήπως, ιερείς ή θεολόγους γλωσσομαθείς ;
Ξέρουμε ότι η ενορία μας ή το μοναστήρι μας βρίσκεται σε περιοχές με μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον. Ενδιαφερθήκαμε για την προμήθεια Ορθοδόξων εντύπων και βιβλίων που θα υπάρχουν και θα μοιράζονται ΔΩΡΕΑΝ σε ξενοδοχεία ή σε χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος , για όσους θέλουν να πληροφορηθούν τα περί Ορθόδοξης Εκκλησίας ; Έχουμε μέσα σε ναούς ή μοναστήρια τέτοια ξενόγλωσσα φυλλάδια ή βιβλία ( όχι τουριστικούς οδηγούς ή ιστορικούς ); Ετοιμαζόμαστε να κάνουμε δεύτερη Θεία Λειτουργία σε κάποια ξένη γλώσσα ( πχ αγγλικά ή γαλλικά ή γερμανικά ) με ξενόγλωσση ομιλία για όσους επιθυμούν να μάθουν και να δουν τα της Ορθοδόξου πίστεως ; Μήπως νομίζουμε ότι το καλοκαίρι είναι περίοδος τρίμηνων διακοπών για την Εκκλησία ή μήπως περίοδος Ορθόδοξης κατήχησης, επ'ευκαιρίας των μεγάλων εορτών του καλοκαιριού ; Μήπως νομίζουμε ότι οι γιορτές των Αγίων είναι πανηγύρια ( μόνο ) ή μήπως είναι ευκαιρία Ορθόδοξης ιεραποστολής σε ανθρώπους που δεν ξέρουν για Χριστό και Εκκλησία ; Τελικά , είμαστε υπηρέτες του Ιησού Χριστού και του Ευαγγελίου του, ή μήπως νομίζουμε ότι είμαστε άνθρωποι για να τελούμε ( ή να παρακολουθούμε ) κοσμικά βαπτίσια, γάμους, κηδείες, μνημόσυνα, εορτές κλπ ;
Και πως βοηθούμε την Ορθόδοξη Εξωτερική Ιεραποστολή, όταν δεν υπάρχει ένα συντονιστικό όργανο -τουλάχιστον- ανάμεσα στις Ελληνορθόδοξες Εκκλησίες ; Μήπως ζούμε σε άλλη εποχή ; Τώρα τα σύνορα έχουν πέσει και η ομιλία που κάνει ένας Επίσκοπος ή ένας ιερέας μέσω διαδικτύου φτάνει αμέσως σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Ένα κείμενο μπορεί να διαβαστεί στη πιο απίθανη περιοχή του κόσμου , που έχει πρόσβαση στο Ίντερνετ. Βεβαίως οι δικαιοδοσίες των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών είναι ένα διοικητικό ζήτημα, αλλά δεν είναι η ΟΥΣΙΑ, για να χάνουμε φαιά ουσία ! Όποιος δεν καταλαβαίνει ότι οι εποχές έχουν αλλάξει, τότε θα μπει στο περιθώριο ( ως τοπική Εκκλησία ).
Αν δεν κάνουμε Ορθόδοξη κατήχηση, απλή και κατανοητή, αν δεν υπάρχουν άνθρωποι της Εκκλησίας στο διαδίκτυο να απαντούν σε ΟΥΣΙΩΔΗ ερωτήματα του σύγχρονου κόσμου, αν δεν κάνουμε ( έγκαιρα ) σωστή Αντιαιρετική ενημέρωση, αν δεν βοηθήσουμε ΑΜΕΣΑ την Ορθόδοξη Εξωτερική ιεραποστολή και τα Πατριαρχεία ( με έμψυχο δυναμικό και οικονομική ενίσχυση ), αν δεν φτιάξουμε μια καλά οργανωμένη Ορθόδοξη ιστοσελίδα Ορθόδοξης κατήχησης, με δεκάδες στελέχη που θα εργάζονται καθημερινά γι'αυτήν ( Επισκόπους, ιερείς, θεολόγους, καθηγητές Πανεπιστημία ) σε πολλές ( αν όχι σε όλες ) γλώσσες, αν δεν πούμε σε κάποιους σεβάσμιους Επισκόπους και Πατριάρχες ( που αδυνατούν , λόγω ηλικίας, να εκπληρώσουν τα επισκοπικά τους καθήκοντα - φανταστείτε ότι 2 Πατριάρχες είναι 94 ετών, άγιοι άνθρωποι, αλλά δεν επισκοπούν ) ότι πρέπει να αποσυρθούν για το καλό της Εκκλησίας ( γιατί εισβάλλουν στο ποίμνιο λύκοι βαρείς ), τότε ως τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία θα συρρικνωθούμε ( γιατί η Εκκλησία ως σύνολο δεν χάνεται ΠΟΤΕ ) και θα χάσουμε την ευλογία και τη χάρη του Θεού. Μας σώζουν , ακόμα, οι προσευχές αγίων Γεροντάδων και της Παναγίας και των Αγίων που έζησαν και μαρτύρησαν εδώ. Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί σε τίποτα τη δική μας ( εξωφρενική ) ΑΔΡΑΝΕΙΑ και αδιαφορία.
Πρέπει η Εκκλησία να απεμπλακεί από γραφειοκρατικές, ανούσιες διαδικασίες. Ήρθε η ώρα να υπάρχουν Ιερείς ( άγαμοι και έγγαμοι ) , αλλά και λαϊκοί και θεολόγοι, που θα διατρέχουν όλη την Ελλάδα, ως περιοδεύοντες Ιεραπόστολοι, και θα κατηχούν τον λαό, ειδικά όσοι ξέρουν ξένες γλώσσες και μπορούν να κατηχήσουν οικονομικούς μετανάστες ή παλιννοστούντες. Πρέπει όλα τα βιβλία τα αντιαιρετικά ή της Ορθόδοξης πίστης να ανεβούν στο διαδίκτυο και να μεταφραστούν και σε πολλές γλώσσες ΔΩΡΕΑΝ. Είναι αστείο,τη στιγμή που ο κόσμος έχει γεμίσει με εκατομμύρια αιρετικά έντυπα και βιβλία, κάποιοι Ορθόδοξοι ( ίσως και οι περισσότεροι !!!) να μένουν στα λεγόμενα συγγραφικά δικαιώματα και στις πωλήσεις βιβλίων , που έτσι και αλλιώς, σε περιόδους οικονομικής κρίσης είναι ελάχιστες !
Υπάρχει τεράστιο ΗΘΙΚΟ ΧΡΕΟΣ, όσων ασχολούνται με την αντιαιρετική ενημέρωση, να προβάλλουν μέσα από το διαδίκτυο τις διαφορές της Εκκλησίας ( Ορθόδοξης ) με τις άλλες χριστιανικές ομολογίες και παραθρησκείες και ψευτοθρησκείες.
Και υπάρχει τεράστιο ηθικό χρέος ΟΛΩΝ των Ορθοδόξων Χριστιανών να ενισχύουν την Ορθόδοξη Εξωτερική Ιεραποστολή σε ΤΑΚΤΙΚΗ ΒΑΣΗ και κάτι παραπάνω ακόμα, δηλαδή, να προσφέρουν εθελοντική εργασία ( ανάλογα με την ειδικότητά τους ) και σε κάποια χώρα ! Περιττό να πω ότι αυτό το ΗΘΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ( έστω για ένα εξάμηνο ή ένα χρόνο ) διακονίας στην Εξωτερική Ιεραποστολή, έχουν οι άγαμοι κληρικοί, και οι λαϊκοί που ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ( μπορεί να είναι φοιτητές ή συνταξιούχοι ή άγαμοι , χωρίς να είναι μοναχοί ). Ιδού η Ρόδος, ιδού και το άλμα ...
( http://ierapostoli.wordpress.com/ )
( http://clubs.pathfinder.gr/xristianos/8 ... &read=2326 )
1999 - 2009: 10 χρόνια ΟΟΔΕ και μερικές σκέψεις για ... εμάς
Συντονιστής: Συντονιστές
1999 - 2009: 10 χρόνια ΟΟΔΕ και μερικές σκέψεις για ... εμάς
Και πάνω σε αυτή την πέτρα θα οικοδομήσω την Εκκλησία μου και δεν θα την κατανικήσουν ΠΟΤΕ οι δυνάμεις του Άδη ( Ματθ, 16:18 )
( http://clubs.pathfinder.gr/xristianos )
( http://clubs.pathfinder.gr/xristianos )
-
frouteboras
- Έμπειρος Αποστολέας

Re: 1999 - 2009: 10 χρόνια ΟΟΔΕ και μερικές σκέψεις για ... εμάς
TO λεει ωραια αδερφε ο π.Νικολαος Λουδοβικος σε καποια ομιλια του, ειναι και στο πηγη ζωης σαν αρχειο, οτι ο Κυριος θελει απο καθεναν μας την προσωπικη μας μετανοια για τη σωτηρια μας.Και δε θελει ο Χριστος σωτηρες ιεραποστολους οπως κανουν οι πεντηκοστιανοι κ ευαγγελιστες.Ας κανω τη μετανοια μου κι εχει ο Θεος.Τωρα η Ελλαδα εχει 29% φτωχους, δωστε τα χρηματα στους φτωχους της γειτονιας σας.Ας στειλω και το παιδι μου το φοιτητη η ας παω εγω να βοηθησω στο ορφανοτροφειο η γηροκομειο της περιοχης μου κι ας αφησω τα σαφαρι εθελοντισμου σε ζουγκλες κι εξωτικες χωρες, ειναι λιγο γιανκικο-ευαγγελιστικο το τελευταιο.Γνωστος Ιεραρχης λεει οτι το ελληνικο ποιμνιο χρειαζεται επανευαγγελισμο, δε νομιζω με τετοιες συνθηκες να "παιρνει" τον μεσο ελληνα πιστο να κανει σαφαρι ιεραποστολης στην αφρικη.pilotos έγραψε:
Και υπάρχει τεράστιο ηθικό χρέος ΟΛΩΝ των Ορθοδόξων Χριστιανών να ενισχύουν την Ορθόδοξη Εξωτερική Ιεραποστολή σε ΤΑΚΤΙΚΗ ΒΑΣΗ και κάτι παραπάνω ακόμα, δηλαδή, να προσφέρουν εθελοντική εργασία ( ανάλογα με την ειδικότητά τους ) και σε κάποια χώρα ! Περιττό να πω ότι αυτό το ΗΘΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ( έστω για ένα εξάμηνο ή ένα χρόνο ) διακονίας στην Εξωτερική Ιεραποστολή, έχουν οι άγαμοι κληρικοί, και οι λαϊκοί που ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ( μπορεί να είναι φοιτητές ή συνταξιούχοι ή άγαμοι , χωρίς να είναι μοναχοί ). Ιδού η Ρόδος, ιδού και το άλμα ...
( http://ierapostoli.wordpress.com/ )
( http://clubs.pathfinder.gr/xristianos/8 ... &read=2326 )
ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΜΕΤΑΝΟΙΑ να λεμε για τον εαυτο μας, στελνει μετα κι ο Κυριος το φιλοτιμο για υλικη ενισχυση των ιεραποστολων.Μην αρχισω απο πρακτικης αποψης να σου πω για το κοστος και τις απαιτησεις ενος ταξιδιου στην αφρικη απο ελλαδα.
Οσοι εχουν ας βοηθανε διπλα τα γειτονοπουλα κι ας στελνουν μετα και στα παιδια των ιεραποστολων.
ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ, ΟΣΟΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ Η ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΗΤΡΠΟΠΟΛΗ Η ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΚΡΙΝΗ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ, ΕΝΟΡΙΑΣ Η ΤΟΥ ΙΕΡΕΩΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΘΕΑΡΕΣΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΤΑΘΕΣΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΕΚΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ ΤΡΙΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ,ΕΙΔΑΤΕ ΤΙ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ "ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ".ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ" ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΛΕΦΤΑ.ΑΝ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΛΛΑ ΕΧΕΤΕ ΕΜΠΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ.
ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΜΟΝΑΧΟΣ Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ Ο ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ 2013, ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΤΕ.
θυμηθηκα και τον Παλιν του bbc.και τις βλακειες που κανανε εδω φορεις με τους καλας του πακισταν"ειναι ελληνες , ειναι ελληνες".Κανανε οι εργατοπατερες της δοε σχολειο στους καλας και οι μικροι ελληνες αθιγγανοι δεν πανε σχολειο, δεν εχουν αρκετοι ρουχα η σπιτι.
Βρισκει λοιπον ο Παλιν καποιον Καλας αντρα και του λεει με τη βοηθεια του μεταφραστη του:
"Aπο που ειστε ?" Και ο Καλας γελωντας "Οι ελληνες λενε οτι ειμαστε ελληνες, οι βουλγαροι οτι ειμαστε βουλγαροι, αλλα προερχομαστε απο την κοιλαδα εκεινη"και δειχνει ο Καλας μια σχετικα γειτονικη κοιλαδα.Παιρνουν οι λεβεντες απο οπουν μπορουν καταλαβατε?Τωρα τι θελανε οι βουλγαροι στους καλας οταν οι ιδιοι στη βουλγαρια πεινανε,ειναι αλλη ιστορια.
Run フォクすけ, Run