Σελίδα 1 από 2

Η περίοδος του Τριωδίου

Δημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 04, 2009 9:08 am
από Harrys1934
ΤΡΙΩΔΙΟΝ ΓΑΤΙ ΛΕΓΕΤΑΙ;;;;

Τριώδιον λέγεται το λειτουργικό βιβλίο της Εκκλησίας που περιλαμβάνει την υμνολογία της περιόδου του «Τριωδίου»,

που αρχίζει από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου (=ανοίγει το Τριώδιο) και τελειώνει το Μ. Σάββατο το πρωί.

Ειδικότερα, το Τριώδιο περιέχει το υμνολογικό υλικό
Α) των τριών εβδομάδων που προηγούνται της Μ. Τεσσαρακοστής (Τελώνου και Φαρισαίου. Απόκρεω και τυρινής
Β) Των πέντε εβδομάδων (Α,Β,Γ,Δ, Ε,) των νηστειών και της Εβδομάδος του Λαζάρου και
Γ) Της Μ. Εβδομάδος ( μέχρι το Μ Σάββατο το πρωί).

Λέγεται Τριώδιο διότι πολλοί από τους «κανόνες που ψάλλονται αποτελούνται από τρεις μόνο Ωδές και όχι εννέα όπως συνήθως
Χάρης

Re: ΤΡΙΩΔΙΟΝ ΓΙΑΤΙ ΛΕΓΕΤΑΙ;;;;

Δημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 04, 2009 9:34 am
από vasilikirimp
Η εκκλησία έχει υμνολογικό υλικό για τις Απόκριες;
Θα κάνω τώρα μια ερώτηση - πως δέχεται η εκκλησία της Απόκριες; γιατί με την σημερινή εκδοχή της μεταμφιέσεως δε νομίζω να το δέχεται.
Θα μου πείτε μπορεί εγώ η αμαθείς να μη γνωρίζω, αλλα πραγματικά δε γνωρίζω σχετικά Απόκρεων και Εκκλησίας τι σχέση υπάρχει και τι ύμνολογικό υλικό.
Ως τώρα πίστευα ότι οι Απόκριες δεν έχουν σχέση με τη θρησκεία.

Re: ΤΡΙΩΔΙΟΝ ΓΙΑΤΙ ΛΕΓΕΤΑΙ;;;;

Δημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 04, 2009 10:40 am
από Teri
Αποκριά ή αλλιώς Καρναβάλι λέμε τις τρεις εβδομάδες (Τριώδιο) πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή. Ονομάστηκαν έτσι γιατί τότε τελειώνει η περίοδος της κρεοφαγίας πριν τη νηστεία. Από+κρέας δηλαδή αποχή από το κρέας. Το ίδιο σημαίνει και η λέξη Καρναβάλι που είναι συνώνυμη και προέρχεται από τη Λατινική γλώσσα. Carne+vale δηλαδή κρέας αντίο!

Σαφώς και η έννοια δεν έχει καμία σχέση με τις μεταμφιέσεις! Άσε που είναι υποτιμητικό για την ανθρώπινη φύση να μεταμφιέζεται κάποιος και να παίρνει τη μορφή κάποιου ζώου, για παράδειγμα.

Νομίζω ότι οι μεταμφιέσεις οφείλονται σε έθιμα και παραδόσεις μακράν της Ορθόδοξης Χριστιανικής παράδοσης.

Re: ΤΡΙΩΔΙΟΝ ΓΙΑΤΙ ΛΕΓΕΤΑΙ;;;;

Δημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 04, 2009 10:57 am
από Harrys1934
Η εκκλησία έχει υμνολογικό υλικό για τις Απόκριες;
Θα κάνω τώρα μια ερώτηση - πως δέχεται η εκκλησία της Απόκριες; γιατί με την σημερινή εκδοχή της μεταμφιέσεως δε νομίζω να το δέχεται.
Θα μου πείτε μπορεί εγώ η αμαθείς να μη γνωρίζω, αλλα πραγματικά δε γνωρίζω σχετικά Απόκρεων και Εκκλησίας τι σχέση υπάρχει και τι ύμνολογικό υλικό.
Ως τώρα πίστευα ότι οι Απόκριες δεν έχουν σχέση με τη θρησκεία.

Καλώς την Βασιλική μία εβδομάδα στα σίγουρα έχεις να φανείς.

Λοιπον η Εκκλησία δέχεται της απόκριες, γιατί η λέξη από μόνη της το λέει Από-κρέας. Μας τονίζει την νηστεία που πρέπει να έχουμε.

Το ότι οι άνθρωποι οι μακριά της Εκκλησίας το συνδυάζουν με χορούς και ξεφαντώματα, εν εποχή νηστείας τα μαρτυρεί όλλα. Και ξεφαντώνουν με τους μασκαράδες, που είναι προϊόν παπικής μορφής από τους Σταυροφόρους το 1204.

Ίσως από την χαρά τους και για τα λάφυρα που άρπαξαν χρυσά αργυρά ωραίο ρουχισμό, που με αυτόν να ντύθηκαν σαν τους μασκαράδες, καθώς και λείψανα αγίων όπως του Απόστολου Λουκά του Θωμά και πλείστα άλλα και μέχρι σήμερα βρίσκονται στη Ρώμη

Πριν χρόνο ¨η δύο είχα διαβάσει ότι ο πάπας μας κάνει ως δώρο ένα από τα κλεμμένα λείψανα και μας το έδωσε πίσω.. Είναι πονόψυχος ο άνθρωπος.

Βασιλική στο υπενθυμίζω. Μην δειλιάζεις να κάνεις ερωτήσεις ο κόσμος μας, μαθαίνει από την ερώτηση κάποιου και ωφελείται
Εάν κάποιος δώσει αφορμή να κόψει το θάρρος από τους ανθρώπους να κάνει ερωτήσεις, θα στεναχωρηθώ πολύ.
Χάρης

Re: ΤΡΙΩΔΙΟΝ ΓΙΑΤΙ ΛΕΓΕΤΑΙ;;;;

Δημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 04, 2009 11:27 am
από dionysisgr
vasilikirimp, η Του Χριστου μας, Εκκλησια δεν εχει ΚΑΜΜΙΑ σχεση με ολο αυτο το ειδωλολατρικο και παγανιστικο και δαιμονικο πανηγυρακι που λεμε κακως αποκριες, (οπως απειρα πραγματα η ξεπεσμενη και ευτελισμενη νεο-ελληνικη μας γλωσσα κακως και λαθος εκφραζει) .

Οι "εορτες" αυτες ειναι καταλοιπα ειδωλολατρικων αρχαιων εποχων, κατα τις οποιες οι "θεοι" δαιμονια, εξυμνουνταν εν μεσω ακολασιων, οργιων και λοιπων "πολιτιστικων" εκδηλωσεων, απο αυτες που νοσταλγουν οι συγχρονοι αρχαιολατρες.

Ο Διονυσος ο θεος της κραιπαλης και του κρασιου (..) , οι βακχικες τελετες, η εορτη της γονιμοτητας, της φυσης και αλλα τετοια φαιδρα και ηλιθια διανοητικα κατασκευασματα, των ανθρωπων οι οποιοι δεν ειχαν αποκαλυψη Του μονου και αληθινου Τριαδικου Θεου, εχουν φτασει ξεφτισμενα μεν, αλλα διατηρουμενα ως τις μερες μας, "εθιμα" που αμαυρωνουν αυτην την μαρτυρικη και αγιασμενη πατριδα των Αγιων που λεγεται Ελλαδα.

Ακριβως τα αντιθετα με οσα κανουν οι περισσοτεροι τις καρναβαλικες εορτες, επιτασσει η Εκκλησια μας.

Αντι κραιπαλης και ξεφαντωματος, ησυχια και ενδοσκοπηση της ψυχης μας, αντι φαγοποτιου και οινοποσιας, νηστεια και εγκρατεια για να ανεβει το πνευμα, αντι μεταμφιεσεων και ζωοποιησης, απεκδυση απο τα παθη μας, και ανα-γεννηση του θεϊκου στοιχειου μας, που εχουμε σαν Ανθρωποι ως πυξιδα για να στραφουμε προς τα ανω.

Αντι ανωφελου και βαρετα επαναλαμβανομενου χωρις νοημα και σκοπο ξενυχτιου, ιερη αγρυπνια και προσευχη και περισυλλογη και μνημη Θεου.

Ανοιγοντας το Τριωδιο ειναι η αρχη μιας πορειας ανηφορικης και Σταυρο-αναστασιμης, που συμβολιζει την πορεια της ζωης μας ατομικα-προσωπικα, οσο και πανανθρωπινα και συνολη την εκπτωτη φυση μας, που πρεπει να παθει και να συσταυρωθει και να ταφει, ωστε να αναστηθει και να ανακαινιστει εν Χριστω.

Αρα και συμπερασματικα ΟΧΙ ΜΟΝΟ, δεν "δεχεται" η Εκκλησια τις "αποκριες" οπως τις εννοουν αυτοι που δεν εχουν ιδεα τι ειναι Ορθοδοξια, αλλα καταδικαζει και εφιστα την προσοχη σε οσους συμμετεχουνε σε ειδωλολατρικες εορτες, αντι να παρουν την αποφαση και να βαλουν μια αρχη, να διανυσουν την πορεια της Σαρακοστης μεχρι την Αναστασεως Ημερα του ανεσπερου Φωτος.

Ιδιαιτερα δε, η υμνολογια ολης αυτης της περιοδου ειναι ενα αριστουργηματικο ανθρωπινο, χαριτι Αγιου Πνευματος, επιτευγμα υψηλοτατης ποιητικης τεχνης, που ενεχει δογματικη, ποιμαντικη, φιλοσοφικη (κατα Θεον παντοτε), θεολογικη και πνεματικη τροφη για ολους μας, και καλο ειναι να ανατρεχουμε συχνα και να διαβαζουμε και να ακουμε ολα αυτα τα ιερα μελωδηματα που ανεβαζουν πιο κοντα στον Θεο την ψυχη μας.

Re: ΤΡΙΩΔΙΟΝ ΓΙΑΤΙ ΛΕΓΕΤΑΙ;;;;

Δημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 04, 2009 11:42 am
από aposal
Η νηστεία της Μ. Τεσσαρακοστής είναι η πιο αυστηρή νηστεία του χρόνου. Και, όπως σε κάθε νηστεία, επιβάλλεται η εγκράτεια ΟΛΩΝ των παθών. Επειδή αυτός είναι πολύ σημαντικός αγώνας εναντίον του πονηρού, προσπαθεί να μας τον χαλάσει παντί τρόπω. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η πρώτη ημέρα της νηστείας (Κ. Δευτέρα) και πολύ αυστηρή, είναι αυτή κατά την οποία λέγονται όλα αυτά τα "σόκιν" τραγούδια και λαμβάνουν χώρα όλα αυτά τα "σόκιν" έθιμα, τα ακριβώς αντίθετα από τα όσα επιτάσσει η Εκκλησία μας.
Ο πονηρός κάνει την δουλειά του με συνέπεια!
Ας είμαστε κι εμείς το ίδιο συνεπείς, στην δική μας.

Re: ΤΡΙΩΔΙΟΝ ΓΙΑΤΙ ΛΕΓΕΤΑΙ;;;;

Δημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 04, 2009 11:53 am
από theodora
Οι κανόνες της Μεγάλης Σαρακοστής έχουν τέσσερις, τρεις ή δύο ωδές. Επειδή πλεονεκτούν οι τριώδιοι κανόνες στο βιβλίο της Μ. Σαρακοστής, για τούτο και ονομάσθη Τριώδιον.

Την περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής, οι ωδές στιχολογούνται ως εξής:
Δευτέρα: α, η, θ
Τρίτη: β, η, θ
Τετάρτη: γ, η, θ
Πέμπτη: δ, η, θ
Παρασκευή: ε, η, θ
το β', γ' και δ' Σάββατο: ς, ζ, η, θ
Η περίοδος του Τριωδίου διαιρείται σε τέσσερα μέρη:
1. Το καθαυτό Τριώδιο, από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι την Κυριακή της Τυροφάγου. Με ενδιάμεσες τις Κυριακές του Ασώτου και των Απόκρεων. (22 ημέρες)
2. Περίοδος Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή προ του Σαββάτου του Λαζάρου. (40 ημέρες)
Περιλαμβάνει έξι εβδομάδες και πέντε Κυριακές:
Α' Κυριακή των Νηστειών - Ορθοδοξίας,
Β' Κυρ. Νηστειών - Αγ. Γρηγορίου Παλαμά,
Γ' Κυρ. Νηστειών - Σταυροπροσκυνήσεως,
Δ' Κυρ. Νηστειών - Αγ. Ιωάννου της Κλίμακος,
Ε' Κυρ. Νηστειών - Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας.
3. Το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων (συνδετικές ήμερες της Μ. Τεσσαρακοστής με τη Μ. Εβδομάδα).
4. Την Μεγάλη Εβδομάδα (6 ημέρες).
Το άνοιγμα του Τριωδίου, σηματοδοτεί μια εκκλησιαστική περίοδο έντονων πνευματικών αγώνων. Το πνεύμα της περιόδου αυτής είναι η μετάνοια, η περισυλλογή και το πένθος για τις αμαρτίες μας.
Η προ της Καθαράς Δευτέρας εβδομάδα ονομάζεται και Αποκριά, αποχή από το κρέας, ενώ συνώνυμη είναι και η λέξη Καρναβάλι (Carnival) που προέρχεται από το λατινικό carnem levare (αποχή από το κρέας).

Την περίοδον αυτήν ακριβώς, Φεβρουάριο με Μάρτιο, οι αρχαίοι Έλληνες εόρταζαν τα Βάκχια, Διονύσια καθώς και τα Ανθεστήρια,
και αυτό ακριβώς αυτό το ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΚΟ κατάλιπο γιορτάζουν οι σημερινοί ορθόδοξοι χριστιανοί !!!!!!


Χαίρουν οι δαίμονες στην πόλη των Πατρών καθ΄ όλη την περίοδο του ιερού Τριωδίου, με τους χορούς, τα πλανέματα, τα μικρά παιδάκια στους δρόμους και στα parties!!!!
ΑΝΤΙ ΔΑΚΡΥΩΝ, ΓΛΕΝΤΙΑ.

Προσωπικά σαν Θεοδώρα, έχω ζήσει ΦΡΙΧΤΑ ΣΗΜΕΙΑ κατά αυτήν την διάρκεια, και όχι εγώ μόνον αλλά και άλλοι χριστιανοί που αγρυπνήσανε πολλές φορές σε ναούς παραμονή του ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ!!!!!!!!
(του Μ. Αντωνίου έχουν οι καρναβαλιστές την δική τους έναρξη, κάθε χρόνο.........!!! )

Re: ΤΡΙΩΔΙΟΝ ΓΙΑΤΙ ΛΕΓΕΤΑΙ;;;;

Δημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 04, 2009 12:08 pm
από Teri

Και κάτι πρακτικό:
Η πρώτη εβδομάδα του Τριωδίου, καταλύει εις πάντα, ακόμα και την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Η δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου κρατάει άλαδες Τετάρτη και Παρασκευή και τις υπόλοιπες μέρες καταλύει εις πάντα!

Η τρίτη εβδομάδα του Τριωδίου (η λεγόμενη και Τυρινή) καταλύει εις πάντα ΕΚΤΟΣ κρέατος, ακόμα και την Τετάρτη και την Παρασκευή! (Είναι η εβδομάδα της ....τυρόπιτας!)


Έτσι σοφά, όρισε η Εκκλησία μας την ομαλή είσοδό μας στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή ΚΑΙ στο επίπεδο του φαγητού.

Re: ΤΡΙΩΔΙΟΝ ΓΙΑΤΙ ΛΕΓΕΤΑΙ;;;;

Δημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 04, 2009 12:10 pm
από eleimon
Nα ρωτησω κατι πανω σ αυτο? στα μικρα παιδια που κανουν παρτυ μασκε,η αλλου ειδους εκδηλωσεις στο σχολειο η σε διαφορα μαγαζια τωρα τις αποκριες,πως μπορεις να τα κανεις καλα?

Re: ΤΡΙΩΔΙΟΝ ΓΙΑΤΙ ΛΕΓΕΤΑΙ;;;;

Δημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 04, 2009 12:23 pm
από aposal
Teri έγραψε:
Και κάτι πρακτικό:
Η πρώτη εβδομάδα του Τριωδίου, καταλύει εις πάντα, ακόμα και την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Η δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου κρατάει άλαδες Τετάρτη και Παρασκευή και τις υπόλοιπες μέρες καταλύει εις πάντα!

Η τρίτη εβδομάδα του Τριωδίου (η λεγόμενη και Τυρινή) καταλύει εις πάντα ΕΚΤΟΣ κρέατος, ακόμα και την Τετάρτη και την Παρασκευή! (Είναι η εβδομάδα της ....τυρόπιτας!)


Έτσι σοφά, όρισε η Εκκλησία μας την ομαλή είσοδό μας στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή ΚΑΙ στο επίπεδο του φαγητού.
Όπως καταλάβατε όλοι, όλη την εβδομάδα 8 - 15 Φλεβάρη ΔΕΝ νηστεύουμε.