Ο αετός του Βυζαντίου

Ότι έχει σχέση με την Ορθοδοξία γενικότερα.

Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Harrys1934
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1041
Εγγραφή: Πέμ Σεπ 28, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: ¨οπου γη και Πατρις
Επικοινωνία:

Ο αετός του Βυζαντίου

Δημοσίευση από Harrys1934 »

Εικόνα



Ο ΑΕΤΟΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ..


Βρήκε κάποιο μοναστήρι και μπήκε μέσα να ξεκουραστεί. Ήταν ένα θαυμάσιο καταφύγιο στην κατάλληλη ώρα. Καθώς κάθισε να ξεκουραστεί δεν άργησε να τον πάρει ο ύπνος.

Κάποια στιγμή, ο Βασίλειος ένοιωσε κάποιο χέρι να ακουμπάει στον ώμο του και ξύπνησε απότομα. Έκανε να ανασηκωθεί κι’ αντίκρισε μια μαύρη σιλουέτα που έστεκε από πάνω του.

Τι θέλεις άνθρωπε του Θεού; Ρώτησε ξαφνιασμένος. Ο Θεός να σε προστατεύει τέκνον μου.

Καλώς ήλθες. Πέρασε μέσα. Χωρίς να ζητήσει καμιά εξήγηση, ο Βασίλειος ακολούθησε τον καλόγερο.

Εκείνος τον οδήγησε από ένα μακρύ διάδρομο σε μια στοά, όπου υπήρχαν μερικά θρανία κι΄ένα τραπέζι, και του είπε: Θα είσαι κουρασμένος και θα πεινάς, τέκνον μου.

Φάγε και αναπαύσου.
Και τον περιποιήθηκε, όσο μπορούσε, καλύτερα. Του έφερε παστό ψάρι, κολοκύθια τηγανητά, φρέσκα σύκα, ένα μπουκάλι κρασί και μισό καρπούζι.

Ο Βασίλειος, ευχαριστημένος πολύ από τη φιλοξενία, έφαγε με όρεξη. Τέλος, σκούπισε τα χείλη του και είπε στον γέροντα.
Το μοναστήρι σου, γέροντα, είναι πολύ φιλόξενο.

Δεν ξέρω αλλού να συνηθίζουν να φιλεύουν τους φτωχούς σαν βασιλόπουλα. Δεν είσαι βασιλόπουλο, μα βασιλέας!
Απάντησε με σεβασμό ο καλόγερος. Και πρόσθεσε. Βασιλέα Αύγουστε Καίσαρα! Καταδέξου να σε χαιρετήσω πρώτος στην πόλη σου, εγώ ο ταπεινός υπηρέτης του Θεού.

Και λέγοντας αυτά γονάτισε και προσκύνησε τον άγνωστο ξένο σαν αυτοκράτορα. Ο Βασίλειος το βρήκε πολύ αστείο. Ξεκαρδίστηκε στα γέλια.
Ο Βασίλειος είχε τώρα σοβαρευτεί. Όση ώρα του μιλούσε ο καλόγηρος είχε πέσει σε συλλογή. Ναι είπε.

Και η μητέρα μου, μου έχει μιλήσει πολλές φορές για κάτι παράξενο που συνέβηκε, όταν ήμουνα πολύ μικρός. Κάποτε, λέει με έβαλε να πλαγιάσω σε ένα αυλάκι για να βοηθήσει τον πατέρα μου να σπείρει το χωράφι.
Ο Ήλιος ήταν καυτερός και δεν υπήρχε τριγύρω ούτε χαμόδεντρο, για να με προφυλάξει.
Ξαφνικά, ένας αετός όρμησε καταπάνω μου κι’ η μητέρα, τρομοκρατημένη, έβαλε τις φωνές.

Ο Αετός περιορίστηκε να πετάει πάνω από το κεφάλι μου σαν να με προστατεύσει από τον ήλιο με τα πλατειά φτερά του.

Το ίδιο βράδυ η μητέρα μου είδε όνειρο πως μπροστά στην πόρτα του σπιτιού μας φύτρωσε ένα δένδρο φορτωμένο με χρυσούς καρπούς. Αυτό είναι παρατήρησε ο καλόγερος. Ο Αετός τέκνον μου, είναι το έμβλημα της αυτοκρατορίας μας.

Οι χρυσοί καρποί, τα σύμβολα της μελλοντικής ευτυχίας σου. Όπως βλέπεις, το λαμπρό πεπρωμένο σου φανερώθηκε από πολύ ενωρίς.

Πίστευε λοιπόν στους οιωνούς και θα ιδείς τελικά πως κάποτε θα πραγματοποιηθούν. Ο Κύριος απαιτεί πίστη για να βοηθεί τα πλάσματα Του.

Το σπουδαίο είναι ότι ο Βασίλειος, ενώ μπήκε στο Παλάτι σαν απλός ιπποκόμος στους βασιλικούς στάβλους, σιγά, σιγά, με την ευφυΐα, την τόλμη και την φιλοδοξία του, κατόρθωσεν’ ανεβεί στο θρόνο και να γίνει ο ιδρυτής της περίφημης Μακεδονικής δυναστείας.

Ο λεγόμενος Βασίλειος ο Μακεδών Να μια ευκαιρία για να πω το ιστορικό ότι αυτός είναι εκείνος που δημιούργησε τα ΣΥΝΑΞΑΡΙΑ.

Και κάτι πολύ σπουδαίο πάλι που το συναντάμε κάθε Κυριακή στην Θ. Λειτουργία. Τα εωθινά Ευαγγέλια που ακούμε είναι του Υιού του Λέων ο Σοφός Μεταξύ 9ου και 10ου αιώνα

Αλλού πάλι διαβάζω ο αετός το έμβλημα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας με τα δύο κεφάλια που κοιτούν αντίθετα το ένα από το άλλο. Συμβολίζει την Βυζαντινή αυτοκρατορία σε ανατολή και Δύση.
Υπάρχουν κι’ άλλες διηγήσεις αλλά όλλες καταλήγουν στο ίδιο σημείο

Το σίγουρο είναι ότι βρίσκουμε το Σύμβολο αυτό σε επίσημα βιβλία της Εκκλησίας μας, αλλά και σε μαρμαρένια πλάκα που γράφει εδώ στην Εκκλησία και αναφέρει την Ιερά Αρχιεπισκοπή, στο πάνω μέρος είναι το σύμβολο του βυζαντινού πουλιού

Στο μικρό ποίμνιο που από την αρχή της χριστιανοσύνης είναι μικρό προσπαθώ κι εγώ να βρίσκομε ανάμεσα σας για τα πνευματικά ψυχωφελή διαμάντια που θα μας βοηθήσουν να ανέβουμε τον ανηφορικό στενό δρομάκι της σωτηρίας.

Λέει ο άγιος αν περνούσαν πολλοί θα ήταν ποιο φαρδύ, αλλά για να περνούν λίγοι, είναι στενό. Φανερό σε κάθε βήμα της ζωής μας
Χάρης
[Αλλά ;ώς ο ληστής ομολογώ Σοι,
Μνύσθητί μου, Κύριε,
Εν τη Βασιλεία Σου.
Άβαταρ μέλους
eleimon
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 3520
Εγγραφή: Τρί Νοέμ 11, 2008 6:34 am
Τοποθεσία: Ελπίδα-Αθήνα

Re: Ο ΑΕΤΟΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ

Δημοσίευση από eleimon »

Η ιστορία των βυζαντινών σημαιών είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και εθνικοϊστορικά σημαντική. Αρχικά, το Βυζάντιο χρησιμοποιούσε τη ρωμαϊκή σημαία, που σύμφωνα με την παράδοση σχεδίασε ο στρατάρχης Μάριος (157-86 π.Χ.) και έφερε την ονομασία σίγνο (signum). Η σημαία αυτή, η οποία ήταν κόκκινη και έφερε ασημένιο αετό με ανοικτές φτερούγες και χρυσούς κεραυνούς στα νύχια του, αποτελούσε ίσως το μοναδικό πράγμα που δεν άλλαξε στην πολυτάραχη Ρώμη, η οποία άλλαξε τόσες μορφές πολιτεύματος και υπέφερε αιματηρές και απειλητικές εμφύλιες και πολέμιες συγκρούσεις. Η μοναδική τροποποίηση που έγινε στη ρωμαϊκή σημαία ήταν να μεταβληθεί το χρώμα του αετού σε χρυσό και, ταυτόχρονα, να στερηθεί τους κεραυνούς του κατά την εποχή του αυτοκράτορα Αδριανού (117-138 μ.Χ.). Οι βυζαντινοί ονόμαζαν την κόκκινη αυτή σημαία φοινικίδα, λόγω ακριβώς του χρώματός της.

Η πρώτη καθαρά βυζαντινή σημαία σχεδιάστηκε το 312 μ.Χ., όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος (306-337), προετοιμάζοντας το στρατό του για να αντιμετωπίσει τον τύραννο Μαξέντιο, είδε θεϊκό οιωνό, ένα φωτεινό σταυρό να λάμπει στο μεσημεριάτικο ουρανό με την επιγραφή "EN ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ", τερματίζοντας τη χρήση της (ειδωλολατρικής) ερυθράς σημαίας με τον αετό.

Τη νέα σημαία που σχεδίασε ονόμασε λάβαρο και μ' αυτήν νίκησε στις 26 Οκτωβρίου του 312 στον Τίβερη ποταμό. Έκτοτε, κάθε δυναστεία του Βυζαντίου χρησιμοποιούσε και τη δική της ιδιόμορφη σημαία· ανάμεσα στα σύμβολα που χρησιμοποιούνταν ήταν η ημισέληνος, η ανεστραμμένη ημισέληνος, ο σταυρός, το χριστόγραμμα κ.τ.λ.
193614-byz_300.jpg
η συνεχεια εδω http://agioritikesmnimes.pblogs.gr/2008 ... hmaia.html
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
«Το θάνατο δεν τον φοβά­μαι, όχι βέβαια ένεκα των έργων μου, αλλά επειδή πιστεύω στο έλεος του Θεού».
Άβαταρ μέλους
Harrys1934
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1041
Εγγραφή: Πέμ Σεπ 28, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: ¨οπου γη και Πατρις
Επικοινωνία:

Re: Ο ΑΕΤΟΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ

Δημοσίευση από Harrys1934 »

Αυτή ακριβός η εικόνα είναι στην πλάκα από μάρμαρο σε Εκκλησίες δικές μας στο πάνω μέρος πάντα, με αφιέρωση διαφορετική κάθε φορά ανάλογα την περίπτωση
[Αλλά ;ώς ο ληστής ομολογώ Σοι,
Μνύσθητί μου, Κύριε,
Εν τη Βασιλεία Σου.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ορθοδοξία”