Θέλω την άποψή σας, τους προβληματισμούς σας ...

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα.

Συντονιστής: Συντονιστές

pilotos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Θέλω την άποψή σας, τους προβληματισμούς σας ...

Δημοσίευση από pilotos »

Σας μεταφέρω δύο προβληματισμούς μου, ο ένας είναι ενός φίλου και ο άλλος δικός μου και θέλω την άποψη και των πνευματικών μας πατέρων και όλων σας.

1) Ένας φίλος αποφάσισε να πάει δύο φορές στην εκκλησία, στον Ακάθιστο Ύμνο ( πράγμα θετικό, αφού ως τώρα είχε μια απόσταση από τα της Εκκλησίας )

Τη δεύτερη φορά μου "εξομολογήθηκε" ότι κουράστηκε γιατί ο ιερέας και οι ψάλτες του ναού έλεγαν πολύ αργά τα τροπάρια και τις εκφωνήσεις, χώρια που δεν καταλάβαινε τίποτα. Φαντάζομαι ότι στη ίδια λογική θα κινούνται και οι περισσότεροι νέοι, οι οποίοι έχουν συνηθίσει σε άλλους ρυθμούς.

Τι μπορούμε να κάνουμε ως Εκκλησία ; Περιμένω τις προτάσεις σας. Στο τέλος της συζήτησης θα πω και κάποιες δικές μου σκέψεις.

2)Η δεύτερη περίπτωση είναι η νύχτα της Ανάστασης. Εκεί, μετά τις 12, θα έλεγα ότι επαναλαμβάνονται δεκάδες φορές το "Χριστός Ανέστη" και αρκετές φορές οι ίδιοι ύμνοι και ευχές, πράγμα που επιμηκύνει κατά πολύ την ακολουθία του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας. Επιπλέον, σε αρκετούς ναούς οι ιερείς και οι ψάλτες, ψάλλουν αργά ύμνους, τροπάρια και ευχές.

Το ερώτημά μου είναι : Μήπως θα ήταν προτιμότερο, εκείνο το βράδυ, να μην υπάρχουν αυτές οι επαναλήψεις και οι αργές μελωδίες, ώστε να μπορέσουν περισσότεροι άνθρωποι ( πχ γέροντας, οικογένειες με παιδιά ) να παραμείνουν στη Θεία Λειτουργία ; Δεν θα ήταν προτιμότερο να κρατούσε ο όρθρος και η Θεία Λειτουργία ( με γρήγορο ρυθμό και στους ύμνους, στα αναγνώσματα, στις ευχές ) λιγότερο και να είναι γεμάτες οι Εκκλησίες, παρά να τα λέμε πολλές φορές και αργά και στο τέλος να είμαστε εμείς και εμείς ;

Περιμένω τις απόψεις και σε αυτό το προβληματισμό.
Και πάνω σε αυτή την πέτρα θα οικοδομήσω την Εκκλησία μου και δεν θα την κατανικήσουν ΠΟΤΕ οι δυνάμεις του Άδη ( Ματθ, 16:18 )
( http://clubs.pathfinder.gr/xristianos )
Koyk
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Re: Θέλω την άποψή σας, τους προβληματισμούς σας ...

Δημοσίευση από Koyk »

Προφάσεις εν αμαρτίαις αδελφέ...αν τους ίδιους ανθρώπους τους είχες στον Καρρά (λέμε τωρα) και τους επαναλάμβανε το ιδιο τραγούδι...θα διαμαρτυρόντουσαν?? δεν ξέρω ρωτάω...μάλλον δεν εχουμε μαθει να κανουμε υπομονή και το χειρότερο αυτο που κανουμε το κανουμε αγγαρεία...κάποτε ένας αγιος γέροντας έλεγε...όταν δείτε την Εκκλησία να κατεβαίνει στο πεζοδρόμιο, να περιμένετε την κατρακύλλα της...πρέπει να ερθει το πεζοδρόμιο στην Εκκλησια όχι η Εκκλησια στο πεζοδρόμιο...μην παρεξηγηθώ!!!!!! λέγοντας Εκκλησια δεν εννοω τους ιερεις...αυτοι ολη την ωρα τους, πρεπει να την περνάνε στο πεζοδρόμιο κοντά στον κοσμάκη...εννοω την Εκκλησία, σαν κανόνες, σαν δόγμα, σαν τυπικό. Και κάτι άλλο...νομίζεις οτι αν συντομεύσουν οι ακολουθιες θα έρχεται περρισότερος κόσμος??? Δεν νομίζω...Κάποτε λεγανε οτι ξεκινά πολύ νωρίς η Κυριακάτικη ακολουθια ...να ορίστε Θ.Λειτουργία γίνετε και δεύτερη σε πολλές ενορίες..πάνε αυτοι που φώναζαν????...δεν νομιζω...
Πιστεύω πρέπει να αγαπήσουμε...δεν αγαπάμε αυτο που κάνουμε ...αν το αγαπήσουμε πραγματικά, δεν θα μας πειράζουν ουτε τα ωράρια ούτε τίποτα...

Γνώμη μου και συγχωρέστε με.
fotios
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από fotios »

Χαίρετε καλοί αδερφοί μου και αδερφές μου!
Πιστεύω (η απάντηση ισχύει και για τα 2 ερωτήματα) πως γενικά οι ψάλτες πρέπει να ψάλλουν σεμνά και ιεροπρεπώς, κατανυκτικά (Αγιορείτικο ύφος για όσους γνωρίζουν...). Γιατί όταν αρχίζουν και κάνουν επίδειξη των φωνητικών τους ικανοτήτων χάνεται το νόημα και η ουσία της ψαλμωδίας και τότε σκανδαλίζονται όχι μόνο οι νέοι αλλά και οι μεγαλύτεροι.
Από την άλλη διαφωνώ στην περικοπή των ακολουθιών και στην συντόμευσή τους, ή την μετάφραση στα νεοελληνικά...αυτό το είχε προσπαθήσει στην Μητρόπολη Αθηνών ο μακαριστός Χριστόδουλος και απέτυχε παταγωδώς, διότι άλλο το πρωτότυπο κείμενο και άλλο η μετάφραση έστω και σε νέα ελληνικά...Τι θα πεις ο γιος του Θεού; χάνει την μεγαλοπρέπεια, την ομορφιά του...Αν όσοι πλησιάζουν την Εκκλησία το κάνουν με αγαθή προαίρεση τότε τη μια δε θα καταλάβουν, την δεύτερη λίγο θα καταλάβουν, έ την τρίτη θα εξηγούν και σε "άσχετους"...
Ακόμη οι ακολουθία συγκεκριμένα της Αναστάσεως, η μεγαλοπρεπής Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως , είναι
μοναδική, είναι ανεπανάληπτη, είναι Τέλεια!!! Αυτό είναι που μας δίνει Ζωή και Χαρά, γι'αυτό ζούμε, να την περικόψουμε, επειδή κρατάει λίγο περισσότερο;;; Όποιος κουράζεται και φεύγει θα ακούσει και το "Αναστήτω ο Χριστός και διασκορπισθήσονται οι εχθροί αυτού!!!" Στα μπάρ δεν κουραζόμαστε έως το πρωί εμείς οι νέοι αλλά για τον Χριστό έως τις 1-2 το βράδυ κουραζόμαστε! Ντρέπομαι για μένα.
Λίγο υπομονή να συμβουλεύουμε σε όσους πρωτοέρχονται στην Εκκλησία, λίγο αγάπη να τους δείχνουμε και τα υπόλοιπα ο Χριστός.!
Πόσο περιμένω αυτά τα "Χριστός ανέστη!"!!!
Χαίρετε!
Άβαταρ μέλους
vasilikirimp
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από vasilikirimp »

Εγώ προσωπικά δεν έχω κανένα προβληματισμό για το χρόνο που διαρκεί , για τη γλώσσα αν είναι κατανοητή ή όχι κλπ.
Θα συμφωνήσω με τις δυο προηγούμενες τοποθετήσεις.

Ετσι όπως πάμε θα ζητάμε να τα φέρουμε όλα στα μέτρα μας ....αντε ας ξεκινήσουμε απο τις δέκα εντολές :mrgreen: :mrgreen:
Άβαταρ μέλους
ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από ΣΤΕΦΑΝΟΣ »

η ψαλτική τέχνη στο πέρασμα των χρόνων , σμιλεύτηκε , προσαρμόστηκε και τελικά αποδοθηκε από μεγάλους μουσικούς του ανάλογου ύφους , από ανθρώπους που κλείνοντας με σεμνότητα τα μάτια προσεύχονται και αναζητούν την επικονωνία με το θεό...
το μεγαλείο αυτής της μουσικής τέχνης είναι ήδη άφθαστο...ας μην ισοπεδώνουμε τα πάντα.
ο Χριστός σώζει....
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Ούτε κι εγώ μπορούσα να αντέξω πολλή ώρα στην εκκλησία! Ένιωθα πάντα ένα πλάκωμα στο στήθος! Ξεκίνησα όμως να παρακολουθώ την Θεία Λειτουργία τις Κυριακές και όχι Ακάθιστους Ύμνους.
Με βοήθησε όταν διαβασα το βιβλιαράκι με την ερμηνεία της Θείας Λειτουργίας και κατάλαβα κάποια υπέροχα νοήματα. Ένα τέτοιο απόσπασμα της Θ.Λ. άλλωστε, που με «τρελλαίνει» όποτε το διαβάζω, έχω σαν σήμα (Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού...)
Και επειδή η Θ.Λ.επαναλαμβάνεται κάθε Κυριακή άρχισα, σιγά – σιγά, να μπαίνω στο νόημα της λειτουργίας και να μ’αρέσει!
Σήμερα, δόξα τω Θεώ, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα περάσει μια Κυριακή και δεν θα πάω να λειτουργηθώ!
Προτείνω λοιπόν Νίκο, ο φίλος σου να ξεκινήσει με τα πιο εύκολα, που για μένα είναι και πιο χρήσιμα, όπως η Κυριακάτικη Θ.Λ. (όσες Κυριακές μπορεί), να διαβάσει το βιβλιαράκι με την ερμηνεία της, για να ξέρει, πάνω – κάτω, τι του γίνεται και σιγά – σιγά θα του αρέσει και θα επεκταθεί και στις άλλες ακολουθίες.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Άβαταρ μέλους
theodora
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από theodora »

Συμφωνώ με τον αδελφό μας τον aposal,
Προτείνω λοιπόν Νίκο, ο φίλος σου να ξεκινήσει με τα πιο εύκολα, που για μένα είναι και πιο χρήσιμα, όπως η Κυριακάτικη Θ.Λ. (όσες Κυριακές μπορεί), να διαβάσει το βιβλιαράκι με την ερμηνεία της, για να ξέρει, πάνω – κάτω, τι του γίνεται και σιγά – σιγά θα του αρέσει και θα επεκταθεί και στις άλλες ακολουθίες.
Τον μόνον που μπορεί ν΄αγαπήσεις είναι ο Θεός.
Τους ανθρώπους τους αγαπάς γιά να τους πας ή για να σε πάνε στο Θεό.
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Απόστολο με λένε Θεοδώρα!
Με ξέχασες; Μήπως να βάλω και γω τη φωτογραφία μου στο άβαταρ;
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Άβαταρ μέλους
zafeiris
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από zafeiris »

θα απαντήσω "εκ των έσω" αν και νέος στο ψαλτίρι ( 2,5 χρόνια περίπου)...
τα τροπάρια και οι ύμνοι πρέπει να ψάλονται όπως πρέπει. Όπως υπάρχουν αργά τροπάρια, έτσι υπάρχουν και γρήγορα... καλό θα είναι να μην ισοπεδώνονται κάποιες παραδόσεις εκκλησιαστικές και το λέω αυτό διότι μερικοι υμνοι και τροπάρια έχουν αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν ήδη....
καλώς ή κακώς κουράζονται κάποιοι άνθρωποι αλλά αν μπορούσαν να καταλάβουν την ωραιότητα της βυζαντινής μουσικής αλλά ακόμα περισσότερο τα κείμενα της εκκλησίας τότε θα ειχαν διαφορετική άποψη...
και το λέω εγώ που άρχισα τα τελευταία χρόνια να έρχομαι πιο κοντα στην εκκλησία....
ο καιρός γαρ εγγυς
virgin
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από virgin »

Τωρα ας μην ακουστεί αυτό ως κάτι.. αλλά στην εκκλησία πάμε όπως όταν για το γάμος μας
καταρχάς απο την πρώτη στιγμή , θα πάω λίγο αργότερα δεν έχει ...
αν το σκέφτεσαι άστο.. όπως αν το σκέφτεσαι " να την πάρω αυτή την νέα, μου κάνει ,την έπιθυμώ ?
αμα αναρωτιέσαι κάτι τρέχει αστο κάτσε σπίτι σου τωρα που το συζητάμε θυμήθηκα τι εννοεί εκεινο το εδάφιο για την χλιαρότητα
πως το λέει εκείνο για την Ιερουσαλήμ θυμηστε το μου αν σε ξεχάσω να κολληθεί ... δεν το θυμάμαι
η θεια λειτουργία είναι έρωτας δεν πηγαίνω ποτέ με φίλους -ες που δεν το επιθυμούν
ούτε τα παιδιά μου τραβολογώ όταν το θελήσουν με πόθο βαθύ εμπύρετο ναι. εκεί είναι υψόμετρο
θέλει να τραγουδάς -- τα λόγια ΄-- αυτά τα υμνογραφήματα θα έγραφα ναν ήμουν ο Βρετάκος ασπούμε
Αρχισε απο τα απλά πήγαινε απλά πήγαινε γιατί σε αναπαύει πήγαινε γιατί κάποτε ξεκινάς χλιαρός άλλα
συναντάς αυτό που μπορεί και να σε ξεσηκώσει απο τον ύπνο ...
Που αλλού απερίσπαστος μπορείς να δείς μέσα σου και ταυτόχρονα να τελούνται αυτά τα υπερβατικά
να σαι μόνος και ταυτόχρονα μαζί προσευχόμενος αυτή η μοναξιά ήταν το πρώτο δώρο που πήρα
ας μην συνεχίσω
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα”