Σελίδα 1 από 1

Ιστορικό εύρεσης εικόνας Αγίου Βασιλείου στη Βορεια Ευβοια

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Μάιος 17, 2009 8:37 am
από efthumhs
Aπο το http://www.servitoros.gr/voria/view.php/47/1266 (σελίδα της Εύβοιας)

"...Αυτό το θαυμαστό γεγονός ήταν η ανεύρεση της εικόνας του Αγίου Βασιλείου και η περίφημη εκκλησία που αποτελεί το στολίδι των Ωρεών αν και χρειάζεται επειγόντως επισκευές. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν στις 8 Μαϊου 1954, ύστερα από συνεχή πίεση της Μαρίας Καραγκούνη όπου είδε ένα όραμα.

Το όραμα, βρισκόταν στο δρόμο κάτω από το κάστρο, εκεί που βρίσκεται σήμερα το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Εκεί κοντά βρισκόταν το σπίτι της. Καθώς προχωρούσε είδε την εικόνα του Αγίου Βασιλείου και μια σκιά, που της αποκρίθηκε: Πού πας; Ήρθε η ώρα να με βγάλεις στο φως, και της έδειξε το μέρος που έπρεπε να σκαφτεί, για να βρεθεί η εικόνα, στο σημερινό ναϋδριο του Αγίου Βασιλείου. Και εκείνη απάντησε: Μα δεν μπορώ, πρέπει να πάω σπίτι να μαγειρέψω για να φάμε, κάνουμε νηστεία 40 μέρες (λόγω Πάσχα). Και η σκιά: Όχι, τώρα ήρθε η ώρα να με βγάλετε!!!
Βλέποντας αυτό το όραμα, η κυρά Μαρία πήγε αμέσως στην επιτροπή της εκκλησίας, αλλά δεν την πίστευαν. Τελικά, ύστερα από πολλές πιέσεις και αφού τους έπεισε, στις 8 Μαϊου 1954 άρχισαν τις ανασκαφές.

Τις λεπτομέρειες της ανασκαφής μας διηγήθηκαν οι κ.κ. Νικόλαος Κομποθανάσης και Αθανάσιος Τσιφλικιώτης...."